A RAMDISK technológiát a RAM egy részének elkülönítésére használják virtuális tárolóként. Ennek használatának előnye, hogy a RAM sebessége lényegesen gyorsabb, mint az okostelefonokban használt tárolási technológia.
Bár a számítógépek számára létezik a technológia, valószínűleg először hallunk erről a technológiáról egy okostelefonon. Ezzel az újonnan bevezetett RAMDISK próbamóddal a Mi 10 Ultra felhasználói 16 GB-os LPDDR5 RAM-ot használhatnak.

A Xiaomi Mi 10 Ultra okostelefon LPDDR5 RAM-ot és UFS 3.1-et használ a belső tárhelyhez. Az eszközön a RAM sebessége 44 GB/s, míg az UFS 3.1 olvasási és írási sebessége 1700 MB/s, illetve 750 MB/s.

A Xiaomi bejelentette, hogy a Játékgyorsító új, béta változatában lehet kipróbálni ezt a funkciót, melyet csak a kínai Xiaomi Mi 10 Ultra felhasználók kapnak meg, mivel csak ők férnek hozzá a Mi Apps, saját alkalmazás áruházon keresztül. A funkció lényege, hogy a telepítendő játékot, jelenleg csak 10 kínai játékról van szó, a 16 GB memóriából elkülönített ideiglenes tárolóra telepíthetjük, így sokkal gyorsabban települ és nem mellesleg sokkal gyorsabban tölt be. De, figyelmünket a hátránya sem kerülheti el, mivel a memóriába létrehozott meghajtó törlődni fog, ha az áramellátás megszakad, tehát újraindítjuk, vagy kikapcsoljuk a telefont. Ennek elkerülése érdekében lehetőségünk lesz egy úgy nevezett képfájlt létrehozni a belső tárolónkon, hogy megmaradjanak az adatok, mentések, fájlok, stb.

Bár a számítógépek számára régen létezik a technológia, valószínűleg először hallunk erről a technológiáról egy okostelefonon. Arról még nem szól a hír, hogy csak az ez egy telefon kapja meg ezt a hihetetlen funkciót, de több mint valószínű, hogy egy bizonyos memória mennyiség alatt nem lesz elérhető. Valószínűleg legközelebb a Black Shark telefonokban fogunk vele találkozni.