KezdőlapHírekFöldrengés-érzékelő rendszert szabadalmaztat a Xiaomi

Földrengés-érzékelő rendszert szabadalmaztat a Xiaomi

A Google tavaly jelentette be földrengés érzékelő és előrejelző rendszerét, mely a világ országaiban jelenleg csak érzékelőként működik. Előrejelzést és riasztást nem küld, kivéve Kaliforniát.

A Xiaomi hasonló dolgot szabadalmaztatott. Ők is a mobileszközökre hagyatkoznak, azonban, hogy speciális szenzort vesznek-e igénybe ehhez, azt nem tudni.

De… hogyan?

A dolog működési elve viszonylag egyszerű: a mobileszközök végzi a méréseket, majd egy központi szerverre juttatják, ahol feldolgozzák őket. Ezek alapján képesek riasztás küldeni egy hamarosan bekövetkező földrengésről. Mesterséges intelligencia segítségével akár a még el nem kezdődött eseményekről is időben értesítést küldhetnek.

A gyakorlatban tehát ez úgy működne, hogy a Xiaomi eszközök méréseiből a központi rendszer meghatározná a helyzetet, és még mielőtt a földrengés eléri az adott körzetet, figyelmeztetni tudna.

Ez persze nem minden esetben hatékony, hiszen a rengések viszonylag gyorsan terjednek, és ezidő alatt az üzenet megtekintésén túl nem biztos, hogy más óvintézkedésre is marad idő. Persze, ha éppen liftbe szállnánk, és akkor érkezik meg az értesítés, valóban hasznos lehet, hiszen segít a pillanatnyi döntésben.

Ha ezt a megoldást okosórával, vagy esetleg egyéb figyelmeztető hangjelzéssel párosítanák, annak minden bizonnyal lenne pozitív eredménye.

Ami viszont különösen érdekes, az az előrejelzések. Ha sikerül jóval az esemény bekövetkezése előtt prediktálni a várható helyzetet, az óvintézkedéseknek köszönhetően kevesebb áldozattal, és kevesebb anyagi kárral járhatnak ezek a szerencsétlenségek.

Egyébként ez a szabadalom azt is jelentheti, hogy a Xiaomi különböző okosotthon eszközeibe kerülnének ilyen érzékelők, ami mondjuk egy légtisztító esetében hátránnyal nem jár, előnnyel viszont annál inkább.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, addig is olvassátok el, hogy akarta ezt megoldani a Google.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek