A kínai gyártó óriás, a Xiaomi folyamatosan dolgozik azon, hogy saját MIUI rendszerét fejlessze. Az Android rendszeren futó MIUI az elmúlt 9 évben a legnépszerűbb UI rendszerek közé nőtte ki magát, ennek is köszönheti a Xiaomi, hogy ma itt tart.

Ez az azonban nagyban függ a felhasználóktól is. Ma (november 20.) a gyártó fejlesztői konferenciáján a Xiaomi Internet vezérigazgató-helyettese Qiao Zhongliang vázolta a MIUI stratégiáját a következő 2-3 évre.

Qiao Zhongliang elmondta, hogy a MIUI AI rendszerét fogja használni a mobiltelefonok és az IoT platformok összekapcsolásához. Reméli, hogy az AI által gyűjtött felhasználói szokások alapján tökéletesíthetik okos otthon rendszerüket, kialakul egy bázis, de fontos számukra a biztonság, a magánélet tiszteletben tartásával. Azon dolgoznak hogy az intelligens rendszerük a felhasználók számára a legjobb legyen, és piacvezetővé váljanak.

Qiao Zhongliang azt is elmondta, hogy a Xiaomi nyitni fog a fejlesztők felé,  hozzáférést biztosít a MIUI rendszer, és az AI rendszerhez. A céljuk az, hogy felkészüljenek az új 5G hálózat adta lehetőségek kiaknázására, illetve az új generációs IoT rendszer létrehozására.

A MIUI intelligens rendszerét fogja képezni az irodai célra fejlesztett Mi munka (Mi Work), sporthoz, egészségmegőrzéshez a Mi egészség (MI Health), intelligens utazástervezéshez a Mi Go, a már ismert és továbbfejlesztett Mi Home, és a szintén már létező Mi Game is. A lista még bővül, és a rendszer egyéb szolgáltatásai között is várható jelentősebb fejlesztés.
Az AI és az IoT tehát központi szerepet töltenek be, hogy az életünket még kényelmesebbé tehesse. Viszont előtérben lesz az adatvédelem is. A UI keretrendszere, és a rendszerszolgáltatások biztonsága kiemelt fontosságú, így ezeket gyakran frissítik, hogy idegenek ne tudjanak hozzáférni adatainkhoz, tartalmainkhoz, vagy magához az eszközhöz.

A szolgáltatások egy része Kínai specifikus, az EU szabályozása miatt várható, hogy több szolgáltatás a jövőben nem kerül be a Global romokba. A XiaoAI fejlesztése az egyik ilyen, melyet várhatóan vagy pótolnak Google szolgáltatással, vagy teljesen kimarad a a jövőbeni MIUI Global verziókból.

Mit gondoltok, milyen lesz a jövő MIUI rendszere? Miben lehetne még jobb, mint pl. a jelenleg még kevesek számára elérhető MIUI 11?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ