KezdőlapHírekWindows 11 ARM a Mi Pad 5-ön!

Windows 11 ARM a Mi Pad 5-ön!

A Windows 10 ARM verzióját már számos eszközön futtatták nem hivatalos módon: A Xiaomi Mi Mix 2-től egészen a Raspberry Pi-k ig bezárólag. Most, hogy elérhetővé vált a Windows 11, ismét felkerült pár eszközre, de nem is akármelyikre!

A Mi Pad 5 ugyanis egy tablet, ráadásul jó képességekkel rendelkezik, így nem is akkora őrültség rá Windows 11-et tenni. A Mi Pad 5-öt egy Qualcomm Snapdragon 860 hajta meg, ami mellé 6GB RAM, és maximum 256GB belső tároló párosul. Egy 2K felbontású, IPS kijelzővel rendelkezik, mely HDR10 és Dolby Vision támogatással is bír.

A rendszer viszonylag jól fut a tableten, persze kérdéses, hogy milyen funkciók hiányoznak / működnek csak részlegesen.

Még mindig nem tartunk ott, hogy ez a megoldás az átlag felhasználó számára opció legyen, és nem is valószínű, hogy például a Xiaomi támogatni fogja a Windows telepítését.

Ez inkább csak kísérletezés, láttuk, hogy ezt is lehet. Abból a szempontból érdekesebb, hogy ennek már tényleges haszna is lehetne, hogyha a hardver működik, az üzemidő nem csökken drasztikusan.

Hogy miért? A Windows 11 már támogatja a 64 bites x86 architektúrára írt programok futtatását is. Ezt úgy kell elképzelni, mint az Apple Silicon gépeken a Rosetta 2 futtatókönyezetet.

Éppen ezért, akár egy ARM alapú tableten is működhetnek a régi, x86-os programok, mind a 32, mind a 64 bitesek.

Azonban, az ARM alapú Windows ideje még nem érkezett el. Vannak próbálkozások, de messze nem olyan sikeresek, mint az almás cég fordulata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek