William Shatner kanadai színész a Blue Origin űrhajójával szerdán az űrbe utazott, és ezzel történelmet írt: ő lett a legidősebb ember, aki valaha a világűrben járt. 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a klasszikus Star Trek sorozatból ismert, 90 éves színészlegenda, William Shatner részt vesz Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin által szervezett következő űrutazáson, ahol a New Shepard kapszulával lehetősége nyílik a valóságban is kilátogatni a világűrbe.

Az eredetileg október 12-re tervezett űrutazásra az előre jelzett erős szél miatt végül október 13-án, szerdán került sor. A nem mindennapi kiruccanás magyar idő szerint 16 óra 30 perckor vette kezdetét, melynek során a New Shepard űrkapszula mintegy 100 kilométeres magasságig emelkedett a cég Van Horn-i indítóállomásáról. Az utazás körülbelül 11 percig tartott.

A Star Trekben Kirk kapitányt alakító színész közvetlenül a leszállás után így mesélt élményeiről Jeff Bezosnak, a Blue Origin alapítójának: „Ezt minden embernek látnia kell. Hihetetlen volt.” Könnyeivel küszködve hozzátette: „Életem legmeghatározóbb élménye volt. Tele vagyok érzelemmel, remélem meg tudom őrizni, amit most érzek. Nem akarom elfelejteni.”

william shatner űrbe utazott
Fotó: NBC Az NS-18 misszió tagjai

Az NS-18 névre keresztelt misszión Shatner mellett a fedélzeten utazott még a NASA egykori mérnöke, Chris Boshuizen, a Medidata Solutions gyógyszerkutató cég társalapítója, Glen de Vries, valamint a Blue Origin egyik alelnöke, Audrey Powers is.