Az Égei-tenger tenger felett kapták lencsevégre a gyönyörű, vörös lidérc elnevezésű égi jelenséget, amely hatalmas vörös medúzává állt össze az esti égbolton. 

A nem mindennapi égi jelenséget Thanasis Papathanasiou készítette december 4-én és 5-én Görögországban. A lidércek a lecsapó villámokkal egyidőben villanak fel a magaslégkörben, a róluk készült lélegzetelállító felvételek a Severe Weather Europe osztotta meg a Facebookon. A közzétett képek között műholdas felvételek is találhatók a közelben tomboló viharokról.

Ugyan első ránézésre akár természetfeletti eredetet is tulajdoníthatnánk a jelenségnek, a démoni hatást keltő fenoménra létezik tudományos magyarázat. A vörös lidércek magaslégköri jelenségek, amelyek a viharfelhők felett jönnek létre nagy villanások után. 1989-ben az Egyesült Államokban figyelték meg elsőként, fénye után nevezték el vörösnek, a lidérc pedig a népi hiedelemből ered.

Vörös lidérc

A vörös lidércek a viharfelhők felett, 40-50 km-es távolságban keletkeznek, és lényegben ugyanolyan villámok, mint amiket mi is megszokhattunk, azzal a különbséggel, hogy a magasban található nitrogén vörösre festi a színüket.

Megfigyelésük több szempontból is nehézkes: egyrészt a felvillanás csupán néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem is képes feldolgozni, másrészt az észlelésükhöz rá kell látni a viharfelhők tetejére. A vörös lidércnek egyébként “testvérei” is vannak, a kék nyalábok színűkről, a gyűrűlidércek pedig alakjukról kapták a nevüket.