Vizuális biztonság az otthonunkba! Xiaomi kamera körkép

575
- Hirdetés -

Egy kamera elhelyezése az otthonunkban nagy felelősséggel jár, mert nem csak azt örökíti meg, hogy ha valaki illetéktelen jár a házunkban, hanem mindent. Kezdhetném a kamerák bemutatását, ha lenne vaj a fülem mögött, vagy paranoiás lennék. De több haszna van, mint hátránya, ezt elhiheted! Jöjjön a kamera körkép, melyben segítségedre leszünk a legjobb választásban.

A kamerákat két fő csoportba soroljuk, beltéri és kültéri. A kültéri kamerákat természetesen használhatjuk beltérben is, de fordítva sajnos nem. A kültéri kamerákat felkészítették az időjárás viszontagságaira, a beltéri kamerák pedig nem rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal. A legfontosabb különbség a vízállóság és a szélsőséges hőmérséklet ellenei védelem.

Kültéri kamera

A kültéri kamerákból jelenleg kettő van Magyarországon, hivatalosan forgalomban. A kettő tulajdonképpen ugyan az, csak az egyik szettben kapható, míg a másik csak a kamera. Viszont a kamera nem használható külön, csak a beltéri egységgel együtt!

Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p

A Xiaomi egyetlen ma kapható kültéri kamerája hihetetlenül fejlett, minden elvárásnak megfelel, mind képminőségben, mind funkcióban. A nevéből adódóan a felbontása már nem titok, FullHD, az az 1080p felbontásban tud mozgóképet rögzíteni nappal és éjjel. Az f/2.1 hatalmas rekesznek köszönhetően nem csak nappal tűéles a kép, hanem éjszakai is, nulla fény mellett. Az éjjellátó funkciójával akár 7 méterre is gond nélkül ellát, 130º-os látószöggel, így óriási területet képes megfigyelni. Apropó megfigyelés. A kamera szoftvere képes felismerni az emberi alakot, a váratlan hőmérsékletváltozást, vagy bármilyen szokatlan mozgást. Ezekről természetesen értesítést küld a telefonodra, a Xiaomi Home alkalmazásin keresztül.

Védelem

Ha már kültériről van szó, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy képes elviselni szélsőséges hőmérsékletet, ami -20º és +50º közé esik. Ellenáll a zord időjárásnak is, köszönhetően az IP65 por és vízállóságnak. Plusz még egy védelmi funkció, ha megmozdul a kamera, akkor is értesítést kapsz a telefonodra, így azt is tudod, ha valaki vagy valami piszkálja. A kamera ráadásul beépített akkumulátorral rendelkezik, mely akár 90 napra elegendő delejjel látja el az eszközt.

Független beltéri vevőegység

A beltéri egység, mint korábban írtam, elengedhetetlen a kamera üzemeltetéséhez. Pedig az elődök nem igényeltek semmilyen külön eszközt, csak simán csatlakoztak a saját routerünkhöz. Ez viszont biztonsági aggályokat vetett fel, mivel nem mindenki használta ki a felhőszolgáltatást, ahol a felvételek nem lokálisan tárolódtak, hanem Xiaomi szerverein. Anno még MicroSD kártyát kellett dugni a kamerába és a hálózaton keresztül tudtuk visszanézni. Sőt, valamelyik még csak akkumulátorral sem rendelkezett, hanem be kellett kábelezni.

Előnyök

Szóval ez a beltéri egység mindenre megoldást nyújt, ehhez csatlakozik a kamera és mindent intéz, amit kell. Biztonságos hálózatot nyújt, tárolja a felvételeket, csatlakozik az internethez és még felhőszolgáltatást is nyújt. Ethernet csatlakozón keresztül közvetlen csatlakoztatható a routerhez, így a Wi-Fi sebezhetősége is kiküszöbölhető, ráadásul sokkal biztosabb a kapcsolat is. A felvételek tárolására több lehetőséget is biztosít az egység. Az egységbe dugható MicroSD kártya maximális mérete 32 GB lehet, ami elegendő felvételt tud tárolni, így kb. 7 órára visszamenőleg ellenőrizhetjük, hogy mit látott. De ha ennél többre van szükség, akkor az USB csatlakozón keresztül szinte bármilyen külső vinyót, 1 TB-ra kb. 4,5 nap anyag férne.

Beltéri kamerák

Fix kamera

A beltéri kamerák már egy komplexebb téma, de ide sorolhatjuk a fenti kültérit is, hisz nem kötelező azt kirakni az épületen kívülre. A beltéri kamerákat is két csoportra lehet osztani. A fix és a mozgatható. A fix kamerák, mint a Mi Camera 2K Magnetic Mount, a legegyszerűbbek, telepítésük kis odafigyelést igényel. A kifejezés annyit jelent, hogy ahogy elhelyeztük, csak abba az irányba néz, később csak manuálisan, tehát kézzel tudjuk beállítani a kívánt megfigyelési területet. A fenti kamera nagy előnye, hogy a rögzített talapzathoz, a kamera modul, mágnesesség útján csatlakozik. Így semmilyen rögzítés nem szükséges, hogy a helyén maradjon és nagyon könnyen átállítható.

Mozgatható kamera

A másik csoport ennél sokkal nagyobb, ezeket a kamerákat már távolról irányíthatjuk, hogy merre nézzen. Ezt apró elektromos motorok végzik el és a Xiaomi Home alkalmazásban tudjuk mi magunk megtenni. A jelenleg legolcsóbb Mi 360º Home Security Camera 1080p is képes erre, a többi kamerától az különbözteti meg, hogy a felbontása “csak” FullHD, nem pedig 2K. A következő lépcsőfok, frappáns megnevezéssel, Mi 360º Home Security Camera 2K. Mint a nevükből is kiderül, 360º-ban körbe lehet nézni a kamerákkal, mind vízszintesen és függőlegesen. Így nem lesz vakfolt a lakásunkban, mindent lehet látni vele, ahova csak ellátnak.

Képminőség

A megnövekedett felbontás mellett nagyot fejlődött a képérzékelő szenzor is. A Mi Camera 2K Magnetic Mount és a Mi 360º Home Security Camera 1080p éjjeli módban csak fekete-fehér színeket rögzít. A Mi 360º Home Security Camera 2K ezzel ellentétben nem csak nappali fénynél, de már éjszaka is képes a színes képanyag rögzítésére! Ehhez a családhoz tartozik a Mi 360º Home Security Camera 2K Pro is, mely még jobb a sima 2K verziónál!

Tehát már tudjuk, hogy a 1080p és a 2K kamera között a felbontás a különbség, minden másban ugyan azt tudja. Persze a felbontáson kívül az árak közt is van különbség, de arról majd később beszélek.

Akkor ugorjunk is a 2K világába, mert a legjobb kamerák már csak ilyen magas felbontással rendelkeznek. Most azt mondod, hogy nincs is akkora különbség a kettő között, de hidd el, igen is van! Részletesebb, gazdagabb, sokka jobb élményt nyújt. Ebből kettő is van, a Mi 360º Home Security Camera 2K és ennek a Pro változata.

Mi 360º Home Security Camera 2K

Mi 360º Home Security Camera 2K Pro

Felbontás 2K 1296p 2K 1296p
Látószög (vízszintes) 360º panoráma 360º panoráma
Látószög (függőleges) 108º 118º
Videó kódolás h.256 h.256
Éjszakai mód Infravörös, színes Infravörös, színes
Wi-Fi támogatás 2.4 GHz 2.4 / 5 GHz
Bluetooth támogatás Nincs Bluetooth Gateway
Kétirányú kommunikáció Igen Igen + zajszűrő
Fizikai pajzs Nincs Van

 

Már ránézésre is teljesen különbözik a kettő, de a tulajdonságaiban is felfedezhető. A felvétel minőségében nincs különbség, ugyan az a felbontás, ugyan az a színes éjjeli mód. Viszont a függőleges látószög a Pro verzióban 10º-kal több, így többet lát maga előtt. A 2K képátvitelhez nagy sávszélességre van szükség, bár a 2.4 GHz-es Wi-Fi is alkalmas erre, de az 5 GHz támogatással a Pro tisztább és gyorsabb élő képet ad, nem beszélve a távoli irányításról. Amint elforgatjuk a kamerát, a kép máris elfordul, szinte azonnal. A gyengébb kapcsolaton ez akár másodpercekbe is kerülhet.

Kapcsolat

Ha már a kapcsolatoknál járunk, itt ki kell emelnem, hogy a Camera 2K Pro képes Bluetooth Gateway-ként, vagyis átjáróként működni. Ez arra jó, ha az okosotthonunkba Bluetooth képes eszközünk is van, akkor nem kell külön csatlakozni hozzá a telefonunkkal, a kamerán keresztül is el tudjuk érni. Ebben még az a legjobb, hogy akár távolról is elérjük az eszközöket, nem kell otthon lennünk!

Kommunikáció

Apropó! Ha nem vagyunk otthon, de beszélni akarunk az otthoniakkal, vagy éppen a kedvencünket akarjuk jobb belátásra bírni, mint széttépje a párnát, ezek erre is alkalmasak. Kétirányú kommunikációra képesek, szóval bárhol vagyunk a világban láthatjuk és beszélhetünk a családunkkal. A Pro verzió ebben is jobb, mivel két mikrofonja van, mint a telefonunknak, az egyik a fő, a másik pedig a zajszűrésért felel. Szebb, érthetőbb beszédhanggal még nagyobb élmény erre használni a kameránkat!

A családunk és magunk védelmében nem mindig jó, ha ezek a kamerák mindent vesznek. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor ki kell kapcsolnunk a felvételt, vagy magát a kamerát. Nos erre már nem lesz szükséged, ha a Pro változatot választod, mert ez a kamera képes a lencsét a saját házába lefordítani és így biztonsággal eltakarja a felvételt. Még véletlen sem fog semmit felvenni.

Tárolás

MicroSD

A felvételek tárolására több lehetőségünk is van. A kültéri kamera esetén már bemutatott lehetőségek adottak minden kamerában. MicroSD kártyát, abból is a lehető legjobbat használjunk minden eszközbe, így megelőzve az adatvesztést. Emellett azt se felejtsük el, hogy a 2K videóanyagok mentéséhez is szükséges a gyors kártya. A felvételek visszatekintése és a fájlok másolása is kényelmesebb.

NAS

Egyes kamerák képesek NAS, az az hálózati tároló egységgel is felvenni a kapcsolatot, hogy a meglévő fájlokat biztonságban átmásolja. Tehát a felvételeket csak átmásolja a kamerában lévő MicroSD kártyáról. Ilyen kamera a Mi 360º Home Security Camera 1080p, Mi 360º Home Security Camera 2K és a Mi 360º Home Security Camera 2K Pro. A többi kamera erre sajnos nem alkalmas.

Felhő

A felhő tárolási technika nem újdonság, gondolom mindenki használja a Xiaomi és/vagy Google felhő szolgáltatását, melybe a telefonszámokat, sms-eket, képeke, stb. tárolja a telefonunk. De nem csak az Android esetén, az iOS úgy szintén az Apple felhőjét használja. A Xiaomi nem csak a telefonokhoz, hanem a kamerákhoz is kínál ilyen lehetőséget, sokkal nagyobb tárhellyel, mint a helyi SD kártya. De minden eszközéhez ugyan annyi! Valamelyikhez 3, de a legtöbbhöz 7 napra elegendő. Példaképpen a Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p szett csak 3 napra elegendő, míg a Mi 360º Home Security Camera 1080p már 7 napra kap felhőtárhelyet a felvételek számára.

Konklúzió

Szóval jelenleg van 5 kameránk, ami közül kellene választanunk. Ha kültérit keresünk, nincs semmi kétség, a Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p szettet kell választanunk. Ennél most jobb választásunk nem is lehetne, de ha ebből is kijön a 2K változat, máris változik a véleményem.

A beltéri kameráknál már komolyabban meg kell fontolnunk a választást. Ha még nincs biztonsági kamerád az otthonodban, akkor javaslom, hogy először a belépő szintet válaszd. Ez pedig a Mi 360º Home Security Camera 1080p. Ismerkedj vele, próbáld ki, ismerd fel a lehetőségeket! Mondanom sem kell, hogy biztos meg fog tetszeni és tovább fogsz lépni a Mi 360º Home Security Camera 2K kamerára, a jobb minőség érdekében. De itt most fel kell hoznom egy kakukktojást, a Mi Camera 2K Magnetic Mount kamerát. Mint korábban írtam, ez fix kamera, de ugyan azt tudja, mint a 2K mozgó kamera, ugyan abban az árban. Ha nem kell ez a funkció és feleslegesnek tartod, akkor inkább válaszd ezt.

És akkor a végére hagytam a Mi 360º Home Security Camera 2K Pro kamerát, ami szerintem a legjobb választás! Nem is a tulajdonságai miatt, hanem az ára miatt. Annyival nem drágább, mint a sima 2K, hogy a kettő közti különbség ne érje meg!

Kamera árak

A lentebb felsorolt árak, a cikk írásakor aktuális, hivatalos viszonteladói árak. Ezt kérlek vegyétek figyelembe!

Mi 360º Home Security Camera 1080p

Felbontás: FullHD 1080p
Látószög: 360º Panoráma
Éjszakai mód: Infravörös, fekete-fehér
Hálózat: Wi-Fi 2.4 GHz
Bluetooth: Nincs
Fizikai pajzs: Nincs
Tárhely: MicroSD, NAS, Felhő (7 nap)

10.990 Ft

Mi 360º Home Security Camera 2K

Felbontás: 2K 1296p
Látószög: 360º Panoráma
Éjszakai mód: Infravörös, színes
Hálózat: Wi-Fi 2.4 GHz
Bluetooth: Nincs
Fizikai pajzs: Nincs
Tárhely: MicroSD, NAS, Felhő (7 nap)

13.990 Ft

Mi Camera 2K Magnetic Mount

Felbontás: 2K 1296p
Látószög: 125º
Éjszakai mód: Infravörös, fekete-fehér
Hálózat: Wi-Fi 2.4 GHz
Bluetooth: Nincs
Fizikai pajzs: Nincs
Tárhely: MicroSD, Felhő (N/A)

13.990 Ft

Mi 360º Home Security Camera 2K Pro

Felbontás: 2K 1296p
Látószög: 360º Panoráma
Éjszakai mód: Infravörös, színes
Hálózat: Wi-Fi 2.4 / 5 GHz
Bluetooth: Bluetooth 4.2 BLE
Fizikai pajzs: Van
Tárhely: MicroSD, NAS, Felhő (7 nap)

16.990 Ft

Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p

Felbontás: FullHD 1080p
Látószög: 130º
Éjszakai mód: WDR technológia
Hálózat: Wi-Fi 2.4 GHz
Bluetooth: Nincs
Fizikai pajzs: Nincs
Tárhely: MicroSD, NAS, Felhő (3 nap)

22.990 Ft

Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p szett

Felbontás: FullHD 1080p
Látószög: 130º
Éjszakai mód: Infravörös, WDR technológia
Hálózat: Wi-Fi FiIEEE802.11b/g/n 2.4 GHz, RJ45 Ethernet port
Bluetooth: Nincs
Fizikai pajzs: Nincs
Tárhely: MicroSD, NAS, Felhő (3 nap)

30.990 Ft

- Hirdetés -