A legtöbb hordozható fitnesz eszköznél mindig felmerülnek a kérdések, hogy mennyire vízálló az adott termék. A jelölések tengerében bizony sokan elvesznek, sőt, sokan tévesen tudják, hogy az adott jelzés pontosan mit is jelent.

IP
Az IP (International Protection) magyarul Nemzetközi védettség jelzése, melyet két szám követ, ami meghatározza, hogy idegen tárgy és folyadék ellen milyen védettségi szinttel rendelkezik.

A ez első szám megadja, a szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség fokát:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen

A második szám pedig, a folyadékok szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség fokát:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)
 • 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Vegyünk egy konkrét példát, pl. Huami Amazfit Bip óra a gyártó szerint IP68 védettséggel rendelkezik, ami teljes mértékben védett por ellen és víz alatt folyamatosan használható. Tehát mehetünk vele a Balcsiba, zuhanyozhatunk, kezet moshatunk és úszhatunk medencében, strandon. Elvileg nem lesz baja, de itt most nem a kivitelezés minősége a téma.

ATM

Az ATM jelzés jelen esetben nem a banki automatákat jelenti, hanem karórák, karkötők, stb. vízállósági, nemzetközi jelölése. Az IP-vel ellentétben a meghatározó száma a jelölés előtt helyezkedik el és csak egy számot, az az a vízállóságot jelöli. Ugyan ebben a kategóriában jelölhetik ezt M vagy BAR jelzéssel, de erre később térünk ki.

A pontos jelölés ilyen formában kerül az eszközökre:

 • 3ATM (30M, 3BAR): Alacsony szintű víz elleni védelem*Fröccsenő víz ellen védett, de irányított vízsugár közvetlenül nem érheti. Vízbe meríteni nem szabad, mert az ilyenkor fellépő statikus illetve dinamikus nyomás együttes hatásának nem tud ellenállni. Kisebb-közepes intenzitású esőben vagy autómosás közben viselhető. TILOS zuhanyzás közben illetve záporesőben viselni, csap alá tartani, vagy vízbe meríteni! Megjegyzés: A Water Resist 30M, Water Resist 3BAR, Water Resist 3ATM, WR 30M, WR 3BAR vagy a WR 3ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 30 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
 • 5ATM (50M, 5BAR): Alapszintű víz elleni védelem*Zuhanyzáshoz, fürdéshez, alkalomszerű, rövid ideig tartó úszáshoz, horgászáshoz, mosogatáshoz használható. Intenzív eső sem okoz problémát. Vízcsap alatt lemosható, a kisebb mértékű, közvetlen vízfelszín alatti statikus nyomást, vagy az úszásból eredő dinamikus nyomást elviseli, de a nagyobb sebességből adódó dinamikus nyomásnak (vízi sportok) vagy a mélyebb merülésből eredő víznyomásnak nem tud ellenállni. A karkötővel rendszeresen, egyszerre hosszabb ideig úszni, a startkőről fejest ugrálni vagy csúszdázni nem ajánlott. TILOS szörfözés, vitorlázás, vízi síelés, jet-skizés közben viselni, búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 50M, Water Resist 5BAR, Water Resist 5ATM, WR 50M, WR 5BAR vagy a WR 5ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 50 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
 • 10/15ATM (10/15M, 10/15BAR): Közepes szintű víz elleni védelem*Rendszeres úszáshoz, strandoláshoz (beleértve a csúszdázást, fejesugrást is), szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz használható. A nagy sebességből adódó dinamikus nyomásnak (gyors vízi sportok) nem tud ellenállni. TILOS vízi síelés, jet-skizés közben viselni, illetve légzőkészülékes (Scuba Diving) vagy Hélium gázos búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 100M, Water Resist 10BAR, Water Resist 10ATM, WR 100M, WR 10BAR vagy a WR 10ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 100 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!
 • 20ATM (20M, 20BAR):Magas szintű víz elleni védelem*Úszáshoz, strandoláshoz, szörfözéshez, vitorlázáshoz, légzőpipás búvárkodáshoz, vízi síeléshez vagy jet-skizéshez egyaránt használható. TILOS légzőkészülékes (Scuba Diving) vagy Hélium gázos búvárkodáshoz használni! Megjegyzés: A Water Resist 200M, Water Resist 20BAR, Water Resist 20ATM, WR 200M, WR 20BAR vagy a WR 20ATM jelölés nem azt jelenti, hogy 200 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!

* A használat során mindig tekintettel kell lenni a fizikai törvényekre, különösképpen a hőhatásra, valamint a dinamikus nyomásból származó vízterhelésre.

Nézzünk konkrét példát, az új és közkedvelt eszközökkel, mint pl. Mi Band 3/4, ami a gyártó szerint 5ATM jelzéssel van ellátva, tehát nem 5 méterig, vagy 50 méterig vízálló, búvárkodásra alkalmatlan és zuhanyozásnál is figyelni kell, hogy erős sugárra állítva a zuhanyzófejet, ne érje a karkötőt! Ennek fényében használd az eszközeidet és hogy ne kelljen bizonygatnod, oszd meg azzal ezt a cikket, aki ezeket rosszul tudja.