A Redmi Note 7 szériára rájár a rúd Ázsiában. Alig két hete számoltunk be róla, hogy egy indiai tulaj Redmi Note 7S készüléke kapott lángra, majd semmisült meg. A tulaj állítása szerint nem ejtette le, nem bontotta meg  készüléket a tűzeset előtt. A Xiaomi akkori szakvéleménye szerint az akkumulátort szakszerűtlenül cserélték ki, ez okozhatta a tüzet. Most egy Redmi Note 7 Pro lobbant lágra.

A mostani esetben a kínai Song Yujie járt pórul. Egy Redmi Note 7 Pro készüléket vásárolt apjának egy kínai Xiaomi Mall áruházban július 24-én. Három hónappal később, október 29-én a telefon “spontán kigyulladt”. Az esetről november 27-én számoltak be.

Mi történt?

Song állítása szerint a telefont ágyban használták videónézésre. Az apa elaludt, majd füstszagra ébredt. Ekkor észrevette, hogy az okostelefonja lángol. Szerencsére jelentős személyi sérülés nem történt,  anyagi kár is “csupán” a telefonban, és a paplanban keletkezett. A készülék elszenesedett, Song apja pedig az oltás közben szerzett kisebb égési sérülést.  A Song Yujie által készített tűz utáni fotókon látható, hogy a telefon darabokra vált szét égés közben.

szénné égett Redmi Note 7 Pro

A Xiaomi reakciója a Redmi Note 7 Pro ügyében

A szakvélemény nagyon hasonló volt, mint az indiai eset után.

A Xiaomi ügyfélszolgálat munkatársai november 28-án elmondták az újságíróknak, hogy Song úr tűzkárban megsemmisült mobiltelefonjának esetét „nem a telefon minőségi problémájaként” azonosították. Ez azt jelenti, hogy a telefont külső behatás érhette, emiatt keletkezhetett a tűz. A készülék minőségével semmi probléma sem volt.

Bár a Redmi Note 7 Pro Kínában 18 hónapos garanciával rendelkezik, a megégett telefonra a garancia így nem vonatkozik.

Az eladott mennyiséghez képest ez a két nyilvánosságra került eset ugyan elhanyagolható, a Xiaomi reakciója mindenesetre komoly aggodalomra adhat okot, és számos kulcskérdést vet fel. A Xiaomi veszélyezteti-e a minőséget a telefonárak alacsonyan tartása mellett? A Xiaomi ügyfélszolgálati munkatársai egyszerűen inkompetensek, vagy a társaság egyszerűen kibújik a felelősség alól azzal, hogy külső behatásokra fogja a telefonok tűzeseteit?
Reméljük több ilyen eset már nem lesz egyik modellnél sem.