- Hirdetés -

Rengeteg olyan háborús tartalom terjed a közöségi oldalakon, amely fennakad a tényellenőrzőkön, és mind közül a TikTok az, amely a legtöbb fals információt terjeszti. 

Bár a leginkább fiatalok által használt alkalmazás igyekszik gátat szabni a platformon terjedő álhíreknek, nem túl rózsás a helyzet, az új felhasználók ugyanis a belépéstől számított mindössze 40 percen belül találkoznak olyan tartalommal, ami hamis információkat terjeszt Ukrajnáról – írja a BBC a félretájékoztatást figyelő NewsGuard-ra hivatkozva.

A háború kitörése óta rengeteg olyan felvétel is felkerült a közösségi platformokra, amelyekről azt állítják, hogy a háborúban készültek, holott közük sincs a valósághoz. Előfordult, hogy valaki egy számítógépes játékból kivágott jelenetet tálalt úgy, mintha az a valóság lenne, de olyanra is akadt példa, hogy más háborús konfliktusokból származó felvételeket adtak el az ukrán háború részleteként.

Bár a TikTok az Instagramhoz és a Facebookhoz hasonlóan együttműködik független tényellenőrző csoportokkal, más közösségi oldalakkal ellentétben nem címkézi fel a háborúval kapcsolatos hamis és félrevezető tartalmakat, vagy ha mégis, csak nagyon ritkán teszi mindezt. Mivel a rövid videóiról ismert applikáció több mint egymilliárd fős felhasználói bázissal rendelkezik, és a fiatalok egy igen jelentős része ezen a felületen tájékozódik a háború történéseiről, kiemelten fontos lenne a kamu tartalmak mihamarabbi kezelése, ugyanis a jelek szerint a dezinformáció terjesztése nagyon is hatásos a TikTokon.

- Hirdetés -