Tévévásárlás előtt állsz, de nem tudod, mire kell figyelned? Segítünk!

927
- Hirdetés -

Felbontás? Input lag? Betekintési szög? Kontraszt? Okostévé? Néhány fogalom, ami előkerülhet a tévévásárlás során. Azt tekintjük át, hogy ezek az elnevezések mit takarnak és melyik fontos egy készülék megítélése során.

A hatalmasra duzzadt televíziós kínálat óriási kihívások elé állítja a vásárlókat, hiszen egy-egy vásárlási döntés meghozatala igen nehéz kérdés. A dizájn és az ár mellett még számtalan egyéb szempont van, ami befolyásolhatja ezt a folyamatot. A megfelelő választáshoz segítséget nyújthatnak a különféle technikai specifikációk, amelyek különféle paramétereket, fogalmakat is tartalmaznak általában. Mostani cikkünkben a Xiaomi egyes televíziói segítségével azt tekintjük át, hogy ezek mit jelentenek, miért lehetnek fontosak.

Felbontás

Ez mutatószám arról szolgáltat információt, hogy hány pixelből áll össze a kép. Egy full HD megjelenítő 1920 x 1080 képpont felbontású, egy 4K modell, mint a Xiaomi Mi LED TV 4S pedig 3840 x 2160 képpontos.

Ez tehát azt jelenti, hogy négyszer több pixelből áll össze a kép, négyszer részletesebb.

A felbontás hatással van arra, hogy mennyire érezzük “élesnek” a képi világot, és hogy a finomabb átmenetek visszaadása mennyire pontos. 

Felskálázás

Egyes televíziók, így például a magasabb kategóriás Xiaomi készülékek már rendelkeznek olyan képfeldolgozó chippel, amely képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására. Tehát, ha a forrásanyag felbontása kisebb, a szoftver akkor is képes belőle 4K hatásút generálni, így kihasználhatóak a panelben rejlő lehetőségek. 

Kontraszt

Azt mutatja meg, hogy mekkora az eltérés ugyanakkora háttérfény mellett a legvilágosabb és a legsötétebb pont között fényerő tekintetében. 5-600:1 kontraszt arány érték rossznak számít, 1000:1 az átlagos IPS LED LCD panelek szintje, a jobb VA LED LCD panelek pedig akár 5000:1 kontrasztarányt is produkálhatnak, ilyen készülék többek között a Xiaomi Mi LED TV 4S is. 

tévévásárlás

Betekintési szög

Ez az érték arról tájékoztat, hogy ha oldalról (horizontális) vagy függőlegesen a magasból (vertikális) nézzük a képernyőt, akkor milyen szögnél kezdenek el torzulni a színek, tapasztalhatunk kontrasztvesztést. Fokban adják meg, és minél nagyobb ez az érték, annál jobb. A Xiaomi tévék hagyományosan igen jó betekintési szöget produkálnak.  A Xiaomi Mi LED TV 4S esetében ez az érték durván 165 fok. 

Input lag

Vagy más néven bemeneti késleltetés. A játékosok számára fontos, hiszen azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan reagál a képernyő a csatlakoztatott vezérlő periféria, tehát például egy kontrollertől vagy egértől érkező utasításra. Millisecundumban adják meg, és minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a tv. Jelenleg a televízióknál a 10 ms jelenti a csúcsot, de 20-25 ms-ig egy készülék még vidáman alkalmas játékra is. A Xiaomi modellek jellemzően igen jól teljesítenek e téren 11-12 ms közötti értéket produkálva a mérések szerint. 

Képfrissítési ráta

A hertzben (Hz) megadott érték arról szolgáltat információt, hogy egy készülék másodpercenként hány képkocka megjelenítését szavatolja. 

Okostévé 

Az okostévé rendszer megléte azt jelzi, hogy az adott készülék lehetővé teszi különféle internetes tartalmak, így például a Netflix vagy  YouTube közvetlen elérését. A Xiaomi televíziók a Google által fejlesztett Android TV smart platformra épülnek, amely a világon a legnagyobb alkalmazáskínálatával rendelkezik. 

- Hirdetés -