Még 2019. április 17-én Svájcban indult el Európa első kereskedelmi 5G szolgáltatása, az ország legnagyobb mobilszolgáltatója a Swisscom tette meg ezt a hatalmas lépést az Ericssonnal karöltve.

A hálózat az országban most 54 nagyvárosban van jelen, mint Zürich, Bern, Genf, Basel, Lausanne és Luzern. Az 5G hálózatot perifériáját már idén összeállították és a tesztek után csak egy gombnyomással kellett életre kelteni.

A Xiaomi már tavaly december elején bejelentette a az első 5G képes telefonját, a Xiaomi Mi Mix 3 5G-t. Akkor még az 5G hálózat tervben volt, de sok aggály merült fel az egészségre gyakorolt hatásai és az alacsony frekvencia áthatoló képességei miatt. Kínában csak április 25-én indult a nagy 5G láz, de már több okostelefon gyártó felkészült az új hálózatra. Svájcban az első ilyen telefon az Oppo Reno volt, majd ez után kerültek a kínálatba a többi is, mint a fenti Xiaomi telefon is. Bár a Xiaomi már eleve az európai piacra szánta, még csak most, május 2-án kerültek a boltok polcaira.

A Swisscom a meglévő és új előfizetőknek az új 5G hálózatot, ha támogatja a készülékük, mind összesen 10 CHF felárért kínálja. Ez nálunk 2.835 Ft lenne, de a helyi fizetésekhez mérten ez nevetséges összeg. Innen drukkolunk a Xiaomi-nak, hogy ne csak a legdrágább telefonjaiból készítsen 5G képes készüléket, hanem a Redmi is zárkózzon fel, nagyon pénztárca barát megoldásival.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ