Ha minden a tervek szerint alakul, szeptember 16-án az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX kilövi az első olyan űrhajót az űrbe, amelynek csak civilek utaznak a fedélzetén. 

spot_img

A küldetés mérföldkövet jelent az űrutazás történetében, a Crew Dragon űrhajó Resilience nevű űrkabinja ugyanis nem hivatásos asztronautákat, hanem négy civilt szállít majd a világűrbe. A tervezett űrkirándulás magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali két órakor veszi kezdetét, az űrturisták a Kennedy Űrközpontból indulnak, és mintegy három napon át keringenek majd a Föld körül.

A küldetésen részt vesz Jared Isaacman amerikai milliárdos, Hayley Arceneaux 29 éves orvosasszisztens, Dr. Sian Proctor 51 éves főiskolai tanár és Christopher Sembroski 41 éves szoftvermérnök. Ugyan a repülés teljesen automatizált formában történik, a kiválasztott utasok komoly kiképzésen vettek részt az elmúlt hónapokban, többek között meg kellett tanulniuk a súlytalanságban mozogni, és az űrruhák használata mellett különböző vészhelyzeti forgatókönyvekre is ki lettek képezve.

Az utazás különlegessége, hogy az Inspiration4-nek nevezett küldetésen egyetlen kormányszerv sem vesz részt, a projektet teljes egészében egy magánvállalkozó, jelen esetben Jared Isaacman finanszírozza, aki felvásárolta a háromnapos űrutazásra szóló jegyeket, majd szétosztotta azok között, akik a legtöbb pénzt ajánlották a StJude Children’s Kutatókórház javára.

Az utazás tehát nemes célt szolgál, ráadásul jóval ambiciózusabb is, mint Richard Branson és Jeff Bezos rövid, nyári kiruccanásai, amelyek során a két űrmániás milliárdos feljutott a világűrbe.