Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült több tucatnyi rohingya perelte be a Facebookot, azzal vádolva a közösségi óriást, hogy lehetővé tette az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd terjedését. Becslések szerint 2017-ben legkevesebb 10 000 rohingya muszlim halt meg a buddhista többségű Mianmarban a katonai megtorlások során.

Rohingya menekültek egy csoportja összesen több mint 150 milliárd dollárra perli a Facebookot, azt állítva, hogy a közösségi oldal „évekig lehetővé tette a gyűlöletkeltő, téves információk terjesztését” – írja a BBC. Elmondásuk szerint a cégnek nem sikerült eltávolítania a rohingyák elleni erőszakra buzdító bejegyzéseket vagy törölni a problémás fiókokat, az emberjogi szervezetek és a média figyelmeztetései ellenére sem tudtak megfelelően és időben intézkedni, ezzel pedig végsősoron hozzájárultak a rohingyák ellen elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekhez és etnikai tisztogatásokhoz.

rohingya perelte be facebookot
Rohingya-menekülttábor a monszum idején Fotó: Unicef

A keresetet minden olyan rohingya nevében nyújtották be, aki túlélte a mianmari mészárlást, vagy van olyan rokona, aki áldozatul esett az etnikai tisztogatásoknak. A vád szerint a Facebook nem csak semmit nem tett, de algoritmusai még fel is erősítették a rohingya nép elleni irányuló gyűlöletbeszéd terjedését a közösségi médiában.

Nem ez az első alkalom, hogy az immár Meta néven futó cégcsoportot az a vád éri, hogy a profitot fontosabbnak tarja az embereknél. A cég egykori dolgozója, Frances Haugen a szenátusi meghallgatásán keményen bírálta a vállalatot, többek között azt mondta, hogy a Facebook a pénzt választja a felhasználók biztonsága helyett.