Roborock S5 MAX bemutató teszt

35250

Lassan külön üzletággá fejlődik ki a robot porszívó, ami igen hasznos tud lenni egy háztartásban, némi fenntartással. A Roborock S5 MAX-ról lesz szó ebben a cikkben és videóban, elsőnek bemutatjuk a porszívót, és segítünk eldönteni, hogy jelenlegi választékból érdemes e ezt választanunk. További cikkek és videók a használatról fognak szólni, mint fizikai és szoftveres oldalról, de persze a negatív dolgokat, hátrányokat sem fogom kihagyni!

A porszívót köszönjük a roborockshop.hu webáruháznak, ha szeretnétek ott megvásárolni, ezen a linken máris a kosárba tehetitek!
Roborock S5 MAX specifikáció

 • Tartozékok Portartály, Víztartály, Főkefe, Oldalkefe, Mop tartó, HEPA filter
 • Méretek 35.3 x 35 x 9.65 cm
 • Súly 3.5 kg
 • Anyaga ABS műanyag
 • Ütemezhető
 • Virtuális fal opció
 • Alkalmazható felületek Szőnyeg, kerámia csempe, márványpadló, fa padló, laminált padló, kőpadló, vynil (PVC)
 • Nagy pontosságú térkép: LDS (lézeres)
 • Töltés után folytatja a takarítást? IGEN
 • Hangvezérlés: Google Asszisztens, Alexa, Siri
 • Ajánlott tisztítási terület 250m vagy nagyobb lakások
 • Tisztítási módok: Csendes, Normál, Turbó, Max, Zóna takarítás, Szőnyeg mód
 • Küszöbmászás: 2 cm
 • No-mop mód: Van
 • Szelektív takarítás Igen
 • Alkalmazható felületek Szőnyeg, kerámia csempe, márványpadló, fa padló, laminált padló, kőpadló
 • Portartály kapacitás: 460 ml
 • Víztartály kapacitás: 290 ml
 • Szívóerő: 2000 Pa
 • Működési zaj: 60dB
 • Teljesítmény: 58W
 • Feszültség: 14,4V
 • Akkumulátor kapacitás: 5.200 mAh
 • Üzemidő: kb. 3 óra (Standard módban, nem Turbo-ban!)
 • Szín: fehér és fekete
 • A doboz tartalma: S5 Max (kefékkel, HEPA filterrel előszerelve), dokkoló, hálózati kábel, 1db mop többnyelvű leírás

A jelenlegi Xiaomi ökoszisztéma-kínálatban, a Roborock S5 Max porszívó képviseli a felső kategóriát, mely igaz a tudására és az árára is. Az S6 bár újabbnak tűnhet, valójában korábban kiadott modell, ráadásul semmivel sem tud többet, mint az S5 Max, viszont drágább, és nehezebben elérhető.
Jelenlegi riválisa a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-Pro “feltörlőkirály” robotporszívó, amit jelenleg tesztelünk, erről később várható videós anyag. Bár a Mop Pro az S5 széria helyett jó alternatíva, az S5 Max szintjéhez nem ér fel, főként funkcióban.

Porszívózás

Lássuk hogyan porszívózik különféle felületeket, valamint mennyire hatékonyan szívja fel a nem oda való dolgokat:

Mint minden robotporszívó, legyen az Xiaomi (MiJia), Roborock, Samsung,vagy iRobot, csak ott takarít, ahol a “papok táncolnak“. Nem minden lakás alkalmas robotporszívós takarításhoz, szükséges a szellős tér, a rend és a kevés (magas) küszöb. Takarítás előtt el kell pakolni, a törékeny tárgyakat nagy no-go zónával, vagy fizikálisan védeni. Időben összevetve, mire elindítom, egy remek kézi porszívóval már végeztem is volna, ráadásul mindenhol IS (sarkok, kanapé mögött, szegő pereme, stb.)! De amire ki lett találva, azt derekasan el is végzi, majdhogy nem 100% hatékonysággal! Nem mellesleg időt spórolunk vele, különösen nagyobb lakások esetén. Nem véletlenül ajánlott az S5 Max nagycsaládok, nagy házak takarítására, ahol van házi kedvenc – sok szőr – gyerek, és szőnyeg is, a vékonyabb fajtából.

Felmosás

Az S5 MAX leginkább a feltörlésben jeleskedik, mivel az elődökkel ellentétben – ahol a gravitáció segítette a vizet a mopra – itt egy apró vízpumpával adagolja a vizet, így szabályozható annak mennyisége. Az alkalmazásban megadva, mi döntjük el, hogy csak egy vékony vízréteggel épp csak áttörli a felületet, vagy bő vízzel rendesen feláztatja. A makacs foltokra érdemes újból átküldeni, vagy Spot módban a területet feltöröltetni.

Upgrade

Nem minden arany ami fénylik, szól a közmondás és ez igaz, a robotporszívókra, úgy egységesen. Jelen esetben néhány negatív momentumot megosztanék veletek, amit az S5 MAX használata közben tapasztaltam. Az új 5 ágú szilikon kefe egy kapufa, ami nem minden esetben állja meg a helyét, vagy épp nem azt a célt szolgálja, mit szántak neki.
Ez az új megoldás leginkább laminált padlók, magasfényű parketták számára ideális, ahol nincs illesztési rés, sem szőnyeg.
Ez a probléma viszont egy cserével máris orvosolható- Csak be kell szerezni a korábbi S50 sorozat 3 ágú műanyag sörtés kefét és máris minden úgy megy, ahogy lennie kéne.
Ezt külön meg tudjátok hozzá – ide kattintva – vásárolni, ha indokolt. Sem a gyártó, sem a forgalmazó nem kötelezhető cserére, ahogy a Technikai információknál olvasható is.

 

Ezzel a upgrade-del még a fal mellett is tökéletesebb, nem beszélve a bútor alatti szőnyegről és fugáról, amit a szilikon csak simogatott.

Szoftver

A porszívó szoftvere, még ha angol is (amin hamarosan javítunk) nagyon egyszerűen kezelhető és érthető. Kevés angol kell ahhoz, hogy a porszívót működtetni tudjuk, de azt a keveset is hamar meg lehet tanulni. Talán pár embernek első nehézsége a párosítással akadhat (iOS rendszernél a WiFi Hotspot a megoldás, amit a porszívó hoz létre, majd a WiFI jelszavunkkal tudjuk párosítani), ami talán a “minőségi” szolgáltatói vagy olcsó router hibája szokott lenni. Csak érdekesség képpen megemlítem, nekem Xiaomi Mi Router 3G van itthon és eddig minden okos termék szinte azonnal működött vele, akármilyen régión. Szóval ne legyen rest senki egy jó routert beszerezni, ha már okos cuccokra fussa…

Fekete leves

Talán a használat közben felmerült problémákat nem csak az S5 MAX számlájára írhatnám, hanem úgy un bloc az összesre:

 • A szőnyeg felismeréshez hosszú másodpercek szükségesek, amikor már 20-30 centit haladt a szőnyegen. Nagyobb a gond, ha pl. felmos és nem jelölted ki a szőnyeget NO-MOP zónának. Felmegy rá és amikor észreveszi, megpróbál levánszorogni a szőnyegről, aminek a nedves felülete igyekszik ezt meggátolni. Mókás jelenet.
 • Másik, ha véletlenül a dokkolónak helyt adó szoba ajtajában hagyunk valamit és takarítás után vissza akar menni, nem tud. No ez még oké, de megpróbálja jobbról, balról, felülről, alulról, átugorni, alagutat ásni. Vagy mint nálam, nemes egyszerűséggel a fürdőszobából, valahogy átteleportálni. :mrgreen: Aztán körbenézett a konyhában, hátha talál egy hokedlit, vagy nem tudom miért. Párszor megkérdeztem tőle, hogy “Nem találsz haza lelkem?“, de csak dacosan tovább ment, majd 10 perc próbálkozás után feladta.
 • Az új szilikon oldalkefe hiába 5 ágú, meg fúdeNASA jellegű, csak pörög mint a kakukkos óra és alig látja el a rá nehezedő feladatot, miszerint mindent a főkefe irányába kellene terelgetni. Bőszen próbálkozik, de minek. Puha, ezért a járólapok közti fugán átsiklik, nem beszélve a hosszú szárú szőnyegekről, ahova meg begabalyodik, mint Pistike az algebrába. Megoldás: csere a régebbi, 3 ágú sörtés kefére!
 • A feltörlő mop a porszívó szélétől 2.5 cm-re van mélyebben, így a fal mellett legalább 3 cm-es csíkot kihagy. A papok ott sem táncolnak.
 • Hiába a MAX szívóerő, mindent nem tud felszívni, még ha egy kefe előtte még fel is borzolja. És nem csak szőnyegen, hanem járólapon is. Arról nem is beszélve, hogy az oldalkefe nem mindig a főkefe irányába sepri el a koszt, magot, kavicsot, stb., hanem nemes egyszerűséggel odébb tologatja és ott hagyja. Erre a megoldás a Spot takarítás, valamint a rendszeres takarítás, így nem gyűlik össze akkora kosz, amihez már ipari eszköz szükséges.

Általános karbantartás

Az S5 MAX, mint minden porszívó, karbantartást igényel, bár rá való tekintettel, nincs specifikus művelet, de ha mégis felmerülne, akkor természetesen megtesszük egy külön videóban.

A végére egy összehasonlító táblázat, ha még mindig nem tudnál dönteni:

Egy biztos, az S5 Max sem hibátlan, de messze a legjobb választás a mezőnyben.
A két új Xiaomi Mi robot vacuum modellről pedig ide kattintva olvashatsz részletesen.

Ha kérdésed van a Roborock S5 MAX porszívóval kapcsolatban, nyugodtan írj Facebook oldalunkon, csoportunkban, Youtube csatornánkon, Instagram oldalunkon, stb.