A Vasembert megformáló Robert Downey Jr. újabb tudományos projektbe vágja a fejszéjét, amellyel kapcsolatban Karikó Katalin neve is felmerült. 

Vasember, civil nevén Tony Stark briliáns tech-iparmágnás, az őt megformáló sztár, Robert Downey Jr. pedig klímaváltozás elleni élharcos. A világhírű színész már többször beszélt arról, hogy itt az ideje, hogy a szupergonoszok helyet egy valóban fenyegető problémával vegye fel a harcot, és a sztár nem a levegő beszél: 2019-ben létrehozta a Footprint Coalition befektetési alapot, amely a gyorsan növekvő zöldtechnológiai vállalkozásokat támogatja, most pedig egy újabb projekttel állt elő, amellyel a háttérbe szorult tudományos kutatásokat kívánja támogatni.

A Science Engine célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a tudományos kutatásokra, amelyek napjaink bürokratikus rendszerei miatt nem biztos, hogy megkapják a kellő támogatást. A világhírű színész a Fast Company oldalán David Langgal közösen írt cikkében írt arról, hogy a világjárvány miatt sokkal kevesebb a tudományos kutatás, és előfordulhat, hogy az egyre inkább elhatalmasodó bürokrácia miatt nem sikerül megvalósítani egy világmegváltó ötletet. Ezen a ponton a magyar biokémikus, Karikó Katalint is megemlítette: „Ha Nobel-díjat adnának a bürokratikus akadályok legyűréséért, tudod, kinek kéne adni? Karikó Katalinnak” – írta a színész, arra utalva, hogy a magyar kutatónak milyen akadályokkal teli út vezetett oda, hogy szabadalmaztatni tudja az mRNS-technológia alapját.

Robert Downey Jr. eredeti tervei között az szerepelt, hogy filmbéli karakteréhez híven a MI-re és a robotikára összpontosít, ám végül meggondolta magát, és a klímaváltozás elleni harcot tűzte ki maga elé célul.