Újabb helyről kap kemény pofont a Facebook: Richard Blumenthal szenátor vallomástételre szólította fel Mark Zuckerberget, amelyben az Instagram gyerekekre gyakorolt káros hatásairól kell számot adnia.

Nem könnyű lépést tartani az elmúlt hetek, hónapok Facebookos történéseivel, ugyanis egyre sűrűbb és mélyebb kezd lenni az a mocsár, amibe a közösségi óriás belelépett. A történet szeptember közepén vette kezdetét, amikor is a The Wall Street Journal tulajdonába jutott egy igen érdekes kutatás, amelyben az anyacégként működő Facebook maga jutott arra az eredményre, hogy az Instagram káros hatással van a fiatalok mentális egészségére. Mint utólag kiderült, a belsős információkat a cég egykori termékmenedzsere, adatmérnöke, Frances Haugen szivárogtatta ki, aki később a szenátusi meghallgatásán is keményen bírálta a vállalatot, többek között azt is mondta, hogy a Facebook a pénzt választja a felhasználók biztonsága helyett.

Az már csak hab a tortán, hogy néhány héttel ezelőtt közel fél napra leálltak a Facebook és a cég ernyője alá tartozó platformok, továbbá az USA Igazságügyi Minisztériuma is komoly pénzbírságot rótt ki a vállalatra, miután úgy ítélte, 2018 januárja és 2019 szeptembere között a cég diszkriminatívan járt el a toborzások alkalmával.

Most a kereskedelmi bizottságot vezető szenátor, Richard Blumenthal ment neki a vállalatnak, és Mark Zuckerbergnek címzett levelében vallomástételre szólította a Facebook CEO-ját vagy az Instagram vezetőjét, Adam Mosserit – számolt be a CNN. Blumenthal arra is kitért levelében, hogy a Facebook biztonságáért felelős globális vezető, Antigone Davis ugyan már megjelent a kereskedelmi bizottság előtt, de ott úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint nincsenek eltitkolt dokumentumok a cégnél.

Blumenthal korábban a dohányiparhoz hasonlította a közösségi médiát, és elmondta, hogy számtalan gyerek szenved a közösségi platformok negatív hatásaitól, vagy épp menekül öngyilkosságba az online térben zajló zaklatás elől.