KezdőlapHírekRészvényt osztott a Xiaomi saját alkalmazottainak

Részvényt osztott a Xiaomi saját alkalmazottainak

A Xiaomi hivatalos közleményt adott ki, miszerint összesen 70 millió 232 ezer darab részvényt osztott szét 3904 alkalmazottjának egy úgy nevezett részvényjuttatási-tervnek megfelelően.

Kik kapták a részvényeket?

A közlemény szerint a friss diplomások és kiemelkedő teljesítménnyel bíró mérnökök és más munkatársak, továbbá a cégen belül évente van egy technológiai díj, az ezen kiemelkedően szereplők is részesültek a részvényekben.

Mennyit érnek ezek?

Egy Xiaomi részvény jelenleg 25,95 hongkongi dollárt, vagyis kb. 990 Ft-ot ér. Ez alapján tehát a cég összesen 1,82 milliárd hongkongi dollár, vagyis majdnem 70 milliárd forintnyi részvényjuttatást adott a dolgozóknak. Ez fejenként átlagosan 467 ezer hongkongi dollár, vagyis valamivel kevesebb, mint 18 millió forintnyi részvényt jelent.

A Xiaomi külön hangot adott annak, hogy a közel 4 ezer jutalmat kapott munkatárs közül 700 a legújabb tehetségösztönző programjának dolgozója. ők összesen valamivel több, mint 16 millió részvényt kaptak, ezeknek az érteke fejenként majdnem 23 millió forint. A tehetségösztönző programot személyesen Lei Jun, a Xiaomi csoport alapítója, elnöke és vezérigazgatója vezeti.

A 700 fiatal mérnök leginkább kutatás-fejlesztéssel, teszteléssel, termékmenedzseléssel és tervezéssel foglalkoznak. Konkrétabb területeket nézve chipkutatást és -fejlesztést, a gépi tanulást és algoritmusokat, a szoftver- és hardverfejlesztést, a felhőalapú számítástechnikát, a rendszerarchitektúrát, a képfeldolgozást segítik. Sok pozíció van a technológia, az operációs rendszer, a videóképzés, az interaktív tervezés körül is. A legfiatalabb kiválasztott munkavállaló mindössze 24 éves.

A Xiaomi közleménye szerint a részvényösztönző programot a jövőben minél több munkatársra ki akarják terjeszteni.

Volt már ilyen

A Xiaomi nem először osztott részvényt munkatársainak, a tőzsdére való belépés óta ez már a sokadik alkalom, 2020 során 5-ször is került erre sor. A legutóbbi eset 2020. október 10-én történt, akkor 579 ember kapott összesen 10 672 400 részvényt. Ekkor a Xiaomi részvényeinek árfolyama 20,95 hongkongi dollár (799 Ft) volt. A kiosztott részvények összértéke 220 millió hongkongi dollár (8,4 milliárd forint) volt.

A részvény-juttatások a tőzsdén jegyzett vállalatoknál a munkavállalók motiválásának egyik gyakori módja. Nemrég a Gree Electric, a cég egyik közeli “barátja” közzétette a dolgozói részvény-tulajdonlási terv tervezetét. Ez alapján összesen 12 ezer alkalmazott fog ilyesfajta juttatásban részesülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek