Az első benyomás a telefonról emlékszem nagyon üdítő volt, végre valami újdonság, új külső, új technológia a Redmi vonalon. A quad kamera elrendezése, 5 mp makró lencse alatt, óriási akkumulátor, amit egy tisztességes SD720G SoC tökéletesen kihasznál. Aztán eljött az a nap, amikor elkezdtem kattintgatni a fényképezővel, és hát nem dobtam hátast tőle.
Először is tisztáznám, hogy ez egy igen korai global telefon, vagyis a szoftvere, mint minden első tesztelő nem a “tökéletes” rendszerrel kapja és tesztelheti. Pár hónap és javítanak rajta minden, kiforrja magát, sőt jön a MIUI 12 szeptemberben és talán még jobb lesz.

Nappali képek

A nappal készült képekhez nincs mit hozzáfűzni, tulajdonképpen csak a témát kell jól kiválasztani és már mehet is a kattintgatás. 48 MP sűrítve 12 MP-es képeket kapunk, de lencsénként eltérő minőségben. AI ide vagy oda, nem mindig a legjobbat hozza ki a kamerából, de átlag felhasználónak ez is tökéletes. Nem is vártam sokkal többet tőle, egy középkategóriás telefon közepes kamerával…

Makró felvétel

Az 5 MP makró felvételeknek nagyon megörültem, szinte kilóra megvett, amíg ki nem próbáltam. Vannak helyzetek, amikor nagyon jól jönne ez a funkció, de kipróbálva már nem annyira meggyőző. A makróhoz mindig jó fényviszonyok kellenek, biztos kéz, vagy inkább állvány. A promóciós képek általában stúdióban készülnek, tökéletes megvilágítással és biztos állványon, távirányítva az exponálást. Én ezt vagy lámpafénynél, vagy sima természetes fénynél kézből próbáltam meg, az eredményt pedig fent láthatjátok. A távolabbi képek sima kamerával, míg a közeliek makróval készültek, hogy be tudd azonosítani a különbséget.

A fenti összehasonlítást azért is csináltam, hogy megmutassam a makró lencse létjogosultságát. Bal oldalt makró, jobb oldalt 48 MP RAW kép látható kinagyítva. A makró élesebb, részletgazdagabb és világosabb, holott egymás után készült a két kép ugyan azzal a megvilágítással. Azért jó móka volt…

Szelfi kamera

Fentebb írtam, hogy csak a jó tárgyat kell kiválasztani a képekhez, na hát ez nem éppen sikerült, nem vagyok egy szelfi huszár, de valamiért csak a szemből érkező fény mellett készülnek jó képek, ha hátul van, már igen csak beég. Erre persze megoldás a helyes fény beállítása, mennyisége és iránya, kis odafigyeléssel sokkal jobbat ki lehet hozni belőle, mint amit én műveltem vele.

Nappali videó

A videó feldolgozása hagy némi kívánni valót maga után, mozgó kameránál akad is a kép és homályos. Mint a cikk elején is mondtam, első szoftver verziók sosem a legjobbat nyújtják, folyamatosan javítani fogják. Fix kameránál már nincsenek gondok, szép felvételek készülhetnek.

A kamera új funkciót is kapott, ami Vlog képességeit hivatott kiterjeszteni, ez pedig a kaleidoszkóp. Bár nem értem ez minek, de művész beállítottságú felhasználók biztos megtalálják a felhasználási körét.

Makró videó

Azért nem olyan rossz ez, csak ugye a megfelelő fény kell, mint fentebb is írtam. Biztos van a helyzet, amikor elképzelhetetlen lesz a makró használata, termék bemutatóknál is jól jöhet, ha bemutatunk valamit, mint pl. a szelfi kamera körüli árnyék, ami ezzel a kamerával tök jól prezentálható lenne.

Éjszakai képek

Na! Hát ez van. Az éjszakai képek, mit is mondjak olyanok amilyenek, középszintűek. Se nem kiemelkedő, se nem rossz, bár csak pár sarkot mertem elcsatangolni, nehogy a rend őrei rákérdezzenek, mit is csinálok… amit észrevettem, az éjszakai mód nem annyivel készít jobb képet, mint a normál AI fényképező, pedig azt hittem, hogy klasszisokkal jobb lesz a kép. Hát nem, van hol az AI, vagy vaku jobb választás, mint az Éjszakai mód. Remélem ezt is fejlesztik idővel, mert tényleg jó lenne az összhatás, ha ez rendesen működne.

Éjszakai szelfi

Nem rossz. Mármint a kép minősége, ha fészre akarod kirakni, egyébként gyalázatosan homályos, mosott és gyenge, ahhoz képest, hogy AI kamera, HDR és 16 MP.

Éjszakai videó

Az éjszakai videó felvételtől sem dobtam hanyatt magam, pedig az érzékelőkkel az égvilágon semmi baj nincs, csak hát itt is kiül a szoftveres feldolgozás hibája, nem biztos, hogy ezt a global számlájára lehet írni, meg kell majd nézni a kínai Redmi Note 9 Pro milyen felvételeket készít Kínában.

Összegzés

Így, a végére, kicsit lehangoló lett a kamera minőségével az összkép, többet vártam tőle. De, talán ha valaki nem fényképész szeretne lenni, hanem egy összességében fasza telefont szeretne, annak melegen ajánlom, fiataloknak, időseknek is hű társa lehet. Sokat lehet vele játszani és sokat telefonálni, filmezni, fészelni, stb.

Apropó akkumulátor idő:

Kicsit el lett felejtve a 3 napos teszt, átcsúszott 4 napra, mikor készítettem az első két képet. Nem toltam túl a használatot, nem is szoktam, napi 2 óra SOT idő még nálam is sok. De simán meglett a 3 nap úgy, hogy közben fényképezés, videózás és még egy rendszerfrissítés is benne volt! Sőt, aztán jöttek az újdonságok, hírek, kicsit hagytam is a telefont, és 6 nap után ránézve még mindig volt benne szufla… na kicsit elkanyarodtam bocsi.

Tehát akku idő, teljesítmény, használhatóság, még a fényképezés is pont hozza azt a szintet, mint amennyit fizetsz érte. Talán még többet is, mivel a Redmi még tartja magát a Xiaomi eszméjéhez, olcsón kimagasló minőséget adni. Utószóként csak ennyit fűznék hozzá:

–> ITT VEDD MEG!!! <–

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ