Mióta bejelentették a Redmi Note 8 / Pro telefonokat, nagy volt a találgatás, hogy milyen proci fogja hajtani. De a bejelentés után a MediaTek máris lerántotta a leplet egy Weibo posztban.
Azóta poszt cunami árasztotta el a netet, a legtöbb negatív, sajnálkozó vagy dühös. Az MTK SoC sosem volt kedvelt megoldás Xiaomi/Redmi telefonokban, sem teljesítménye, sem a támogatása sosem volt normális. De ma, Lu Weibing, a Redmi vezére, Weibo-n kezdett bele egy poszt sorozatba, melyben a SoC védelmében elmagyarázza, hogy miért lett jó választás a MediaTek helio G90T SoC.

A G90T teljesítménye a Snapdragon processzorokhoz képest nem a csúcskategóriát célozza meg, hanem az átlagost, ami mindenre is jó. A jelenleg közkedvelt olcsóbb megoldások között azért jól teljesít, Qualcomm Snapdragon 710 és HiSilicon Kirin 810 közé jól pozicionált, árához képest.

A G90T SoC a legújabb és egyben leggyorsabb ARM Cortex-A76 architektúrát használja, mely a gyártó elmondása szerint egy Notebook teljesítményével egyenlő. Az A76 jelenleg csak a flagship készülékekben található meg, mármint amiben MTK/HiSilicon SoC van, nem a konkurens chip gyártók által szállított készülékek között.

Ugyan ezt a magot használja a Huawei tulajdonában lévő HiSilicon Kirin 980 és 810 SoC is, ugyan úgy, mint a kisebb órajelű Cortex-A55 processzormagot. A Kirin 810 és a G90T között azért van kis teljesítménybeli különbség, mivel a 810 A76 magja 2,27 GHz-en, míg a G90T 2,05 GHz-en pörög.

A Redmi Note 8 Pro játékteljesítményéért a Mali-G76 GPU felel, ami a Kirin 980 szerves része, valamint a HyperEngine + Game Turbo 2.0, amely alacsonyabb energiát és jobb élményt nyújt. A G76 30%-kal jobb teljesítményt nyújt, mint elődje, a G72. A Kirin 810 középkategóriát nyújtva csak a G52 GPU magot használja, de ezek csak számok, az igazi megmérettetés majd megjelenéskor utána a valós tesztekből kiderül!

A MediaTek HyperEngine tökéletesen az e-sport rajongókat célozza meg, a négyteljesítményű G76 GPU-val 222.222 pont felett teljesíthet, ami ugyan nem a legnagyobb a listában, sőt, meg sem közelíti, de így is stabil 60FPS-t ígér egyes játékokhoz. Támogatja az intelligens hálózati előrejelzést, kettős WiFi kapcsolatot, hívás és internet párhuzamos használatát, érintőlépernyő gyors és pontos reagálását, HDR10 szabványt, 10bit színmélységet és Rec.2020 színtartományt, stb. Intelligens erőforrás-kezeléssel a CPU, GPU és memória elérés és szabályozás gyorsabb, a mesterséges intelligencia kiszolgálásával a teljesítmény harmonikusabb, a játékok nem laggolnak. Eközben a konkurenciához képest az energiafogyasztás 23%-kal kevesebb.

A Redmi Note 8 MTK G90, míg a Redmi Note 8 Pro MTK G90T processzort kap. A kettő között mondhatni elenyésző a különbség, de ami kevesebb a G90-ben, annyival olcsóbb lesz a sima Note, a Pro-hoz képest. A G90T magasabb órajellel, nagyobb teljesítményre képes, de támogatja a 64MP kamera modult, így a sima Note 8 csak 48MP-es kamerával fog érkezni. A Pro max. 10GB memóriát kezelhet, csak még nem derült ki, hogy ezt ki is használják, míg a kisöccse max. 8GB memóriával rendelkezhetne. A képernyő kezelésnél újdonság a magas frekvencia használata, a simább mozgókép miatt, és persze a leginkább a játékok miatt.

A melegedéssel sem lesz probléma, a Redmi Note 8 pro telefon is megkapja az eddig nagy teljesítményű telefonokban használt, rézcsöves folyadékhűtést, ami nem csak a processzort, hanem a töltő chipet és az akkumulátort is ellátja hűtéssel. Az eddigi tesztek alapján a folyadékhűtés akár 4-6 °C hőmérséklet csökkenést is eredményezhet, csak az nem derült ki, hogy mennyiből…

A megjelenésig folyamatosan osztják meg a Redmi Note 8 / Pro infókat, amint többet tudunk, azonnal jövünk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ