Kicsomagoltuk, megnyomkodtuk, játszottunk és még sok mindent mást is csináltunk vele, de az egyik legfontosabb tulajdonságát még nem teszteltük. Na nem a dió törést, azt inkább kihagyjuk, az összehajlított telefon után kissé kételkedünk benne. A kamera viszont újdonság, 48 MP még nem fért bele egyik Redmi-be, sőt Mi telefonba sem. Lássuk hát, hogy a Redmi Note 7 szuper kamerája milyen teljesítményt nyújt.

A Redmi Note 7 dupla kamera együttese egy 48 MP és egy 5 MP felbontású szenzor párosból áll. A 48 MP Samsung GM1 érzékelő teljes felbontásban nem képez jobb minőségű fotót, mint egy átlagos 12 MP, csak több a képpontok száma, de zajszintje szinte ugyan olyan, így jobb minőség nem lesz. A lényeg ebben, hogy a pixelek Quad Bayer elrendezésének köszönhetően, normál 12 MP üzemmódban sokkal jobb, zajtalanabb kép alkotására képes, mint a normál társai.

 

Tehát, normál üzemmódban 4 darab 0.8 µm pixel összevonásával 1.6 µm pixelméret alakul ki és e miatt lesznek a képek zajtalanabbak, még kevés fény mellett is, vagy éjszaka. Ebből adódóan képes a Redmi Note 7 kamerája szuper éjszakai üzemmódra.

A kamera normál üzemmódban 12 MP képeket rögzít. 48 MP képek készítéséhez a kamera alkalmazásban a Pro, vagyis manuális menüt kell kiválasztanunk és ott tudjuk bekapcsolni, hogy minden pixelt külön használjon fényképezéskor.

Ennek a funkciónak szinte csak akkor van értelme, ha a fényviszonyok a legmegfelelőbbek, jó stúdió világítás vagy kellő mennyiségű napfény mellett. Sötétben ugyan olyan minőséget produkál mint bármilyen másik kamera, csak a képzaj több pixelből áll.

A cikkbe feltöltött képek és videók tájékoztató jellegűek, érintetlen minőségben az alábbi könyvtárban találjátok meg: https://drive.google.com/open?id=1wgqqKaEICsRF0PDoT9CX-qCzd88FZja6

A bal oldali kép 48 MP-es funkcióval készült, míg a jobb oldali normál módban. Már itt jól látható a különbség, hogy a pixel összevonással gyenge fény mellett jobb minőségű kép készülhet. Természetesebb és részletgazdagabb.

De még normál fény mellett sem biztos, hogy jobb kép készül. Balra ugyan csak sima fénykép, míg jobbra a Pro funkcióban 48 MP bekapcsolva.

Éjszaka

Emellett jól kihasználható a normál fotó készítésen kívül az éjszakai mód, ami még tovább csökkenti a valós látott kép és a digitálisan rögzített kép közti különbséget.

Az első kép a normál beállítás mellett készült, míg a második az éjszakai funkcióval. Jelen esetben nagyon kevés fény mellett kevesebb a zaj, de a minőség itt még nagyon gyenge. Összehasonlítva a legjobb kamerával rendelkező telefonnal, a Mi Mix 3-al:

Azért azt tegyük hozzá, hogy a Mi Mix 3 minimum dupla annyiba kerül, no nem is a kamera miatt, de ezért is.

Ellenben, ha kellő mennyiségű fény éri a szenzort, annyira már nem is vészes a helyzet, de itt is kellő minőségi különbség fedezhető fel a normál és az éjszakai funkció között.

Nem mintha lenne bármi probléma a normál képekkel, azok is megállják a helyüket a középmezőnyben. Álló képeknél jól jön ez a funkció, videó felvételkor sem nagy hátrány a jó minőség, kellő fény mellett egész jó minőségben vesz fel kézben tartott kamerával.

Viszont ha mozgatjuk a kamerát már annyira nem az igazi, a kép feldolgozás sebessége leginkább a processzortól függ, az SD660 jól megizzad egy ilyen felvételnél.

Xiaomi Mi Mix 3 SD845 procival pedig így dolgozza fel ugyan ezt…

Hét igen. Ezt kapjuk a 41.000 forintért (átszámítva a kínai ár!). Ha minden körülmény patent, akkor ilyen képekkel gazdagíthatjuk digitálisan rögzített élményeinket, emlékeinket.

Normal AI – Éjszakai szuper – Vakuval

Ne vakuzzunk ha lehet, csak ha tényleg nagyon sötét van, vagy csak 5 méteren belül szeretnénk bármi is látni a képen.

Nappal

A fényes nappal készült képekre már nincs panasz. Megfelelő világítás vagy napfény mellett szinte bármelyik Xiaomi telefonnal lehet a “tűrhető” kategóriától a “váóóóó” kategóriáig is képet készíteni. Igaz a legjobb állóképet az új dupla kamerás készülékek rögzítik, pláne ha már rendelkeznek a fejlett kamera szoftverrel, mesterséges intelligenciával, stb. A Redmi Note 7 jelenleg az első Stabil kiadással szerintem még nem érte el azt a szintet, amit elvárnánk 2019-ben egy jó telefontól. Igaz olcsó, de jó. Nézzük a nappali teljesítményét álló és mozgó képeken.

Normál fényképezéskor a mesterséges intelligencia jól kompenzálja a színeket, ellenben 48 MP felbontással részletesebb képet kapunk. Mivel nappal nem annyira érvényesül a hiper-szuper pixel variáció és szinte ugyan annyi fényt mér, nem lesz túlságosan nagy eltérés a két kép között. Az AI csak felismeri a kép jellegét és ahhoz igazítja a beállításokat, teljes képet nézve élethűbb és szebb képet kapunk, de ha nagyításra kerül sor…

Erős ellenfénnyel remekül elboldogul, jó a fehéregyensúly a fényes helyeken, de ha kinagyítjuk az árnyékos és/vagy sötét helyeken, rettenet pixeles a kép. Bal oldali kép jobb alsó sarka.

Erre találták ki a HDR funkciót, ami képes ezt valamelyest javítani. Ott meg az a probléma, hogy a “gyenge” hardver miatt 1-2 másodpercig ki kell tartani a telefont, mert több, egymás utáni expozícióból rak össze egy kevésbé zajos, élesebb, fényesebb képet és ez időbe telik.

Azért ezek szépek. Biztos ennél is lehet jobbat lőni vele, ha az ember kicsit odafigyel, vagy manuális módban a megfelelően beállítja.

Az sem mindegy, hogy hova fókuszálunk a képen, mivel a szoftver ahhoz a ponthoz állítja be a fehéregyensúlyt és minden értéket.

Ez inkább már mobil fotós suli téma, ha az utcára böksz, akkor az ég lesz beégve, ha az égre állítod a fókuszt, akkor sötétebb lesz az utca.

Portré mód embereken és tárgyakon is egyaránt használható, már ha nem összetett élek, vagy hasonló színek között kell különbséget tennie a szoftvernek. Igaz ez még az első rendszer, amivel tesztelni lehetett a telefont, ha kijön a következő stabil, de inkább a heti fejlesztői, biztos jobb algoritmussal és szoftverrel megfelelőbb képeket is lehet produkálni.

Nappali videókkal mi a helyzet? Semmi. Az maradt ugyan az a néha vállalhatatlan minőség. Igen, hiába kerekedik a szemed azt mondtam, hogy nem jó. Lehet vele bohóckodni facebook-ra, meg ide oda, de hogy ezt be is mutassuk valami hozzá értőnek, nem, köszi. Látszik, hogy a DxOmark sem tudja túlértékelni a Xiaomi telefonok videós képességét, a konkurencia klasszissal jobb felvételt készít. (Itt megjegyezném a Mix 3 és barátai 960FPS felvételét, ami lássuk be, tényleg komolytalan) Mutatom.

A képstabilizátor (EIS) túl nagy munkát nem végez, bár járhattam volna finomabban is, de hát nem egy balerina kategória vagyok. Szerintem egy átlag felnőtt ember valahogy így jár.

Képkocka kihagyások, remegő és akadozó kép, ami megfigyelhető minden teszt videón, az összes tech oldalon. Pedig a telefon tudja a 120 FPS lassítást is, nem értem, hogy 30 képkockát miért nem tud felvenni kihagyás nélkül.

Azon gondolkodtam, hogy ezt azért csinálhatja, mert kismillió másik app foglalja le? Le kell gyúrni a rendszert és tisztán, minden fiók és app nélkül kipróbálni. Csak nincs értelme, senki nem használja úgy.

Egyébként az SD660 képes lenne 2160p 30 FPS videó rögzítésére is, sőt, Play áruházból letöltött Open Camera 4K-ban is tud felvenni a telefonnal. Ezzel szemben a jelenlegi szoftver 1080p 30 és 60 FPS-re képes normál sebességgel, lassítva ugyancsak 1080/720p, de csak 120 FPS. Szóval várjuk a következő frissítést.

Összegzés

A végére tudom kicsit nyers lettem, mert ahogy haladtam a teszt során, keltett kis csalódást bennem a telefon. Persze, mert előtte egy hétig Mix 3 volt az alany, de ha maradok a jól bevált Mi 5s telefonnál, na azt már megszorongatja. Szóval! Ezek az apró kellemetlenségek ellenére én ajánlom a telefont. Ez még újszülött és csak ezután fog fejlődni. Van erre példa az elmúlt hónapokban, kicsit várni kell és kigyógyul a gyermekbetegségeiből. Fényképezni élvezetes volt vele! Óriási képernyőn minden ott van, aminek lennie kell, minden beállítható és a notch sem zavar be. Ellenben nincs 4K felvétel, 48 MP-ből simán kijönne 16K is, de reméljük ez is fejlődni fog. Van a telefonon USB-C, infra, Jack, MicroSD, FM rádió, mi szem szánjak ingere. Nincs NFC, B20, pedig ezekről azt hittük, hogy 2019-ben nem hagyható ki egy telefonból. Megint ott járunk, hogy van egy olcsó, de jó telefon, kis hiányosságokkal. De mennyibe került volna ezeket belerakni? Ja kérem, jön a Pro változat, amiben ezek benne lesznek? 100 Jüannal drágábban. De most komolyan, nem érte volna meg kiadni annyival drágábban és minden van benne? 😡

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ