Pár nappal ezelőtt különleges kihívást kaptam, egy olyan készüléket kellett tüzetesebben megvizsgálnom, amely a Xiaomi kínálatának abszolút belépőszintű modellje. Mivel én a hétköznapokban egy Mi Mix 3-at használok (mely amikor megvettem a csúcsát jelentette a Xiaomi kínálatának) így még inkább kíváncsi voltam, mennyire dolgoztatja meg ez a kis telefon a türelmemet a használata közben.
Vigyázat, spoiler veszély: nagyon kellemeset csalódtam…tényleg.

Redmi 7A

 

 

Hardver

Nézzük először a száraz tényeket: memóriából a Global változat esetén max. 2GB érhető el, míg a kínai változatok között akad  3GB-os változat is. Tárhelyből 16GB vagy 32GB. Piros pont, hogy megmaradt a dedikált microSD kártyahely, azaz a két darab nanoSIM mellett marad hely a microSD kártyának is. Amennyiben sokat fotózunk, vagy sok zenét, sorozat-epizódot tárolnánk a háttértáron, azt így a memóriakártyára is másolhatjuk.
A telefon szíve egy Qualcomm Snapdragon 439 (nyolc magos, max. 2GHz-en pörög), a grafikus gyorsításért egy Adreno 505 felel. És ami külön öröm azoknak, akik nem annyira szoktak még át a bluetooth-os fülesekre, van 3.5 mm jack is. A kijelzőről is ejtsünk néhány szót: 5.45”-es HD+ (720 x 1440 pixel). Azt hiszem egy belépő szintű mobiltól ennél sokkal többet nem igazán várhatunk el. (Döbbenetes, ha belegondolok, hogy az én telefonom kb 5x ennyibe került, mint ez). Android 9.0 fut rajta, 10.2-es MIUI-val.

Dizájn

Maga a telefon tökéletesen beleillik a jelenlegi Xiaomi telefonok kínálatába, a dizájn nagyon ismerős lehet a nagyobb modellekről. Tenyérbe illő lekerekített, ívelt műanyag hátlap, hozzá kissé vaskos készüléktest, ami épp ettől jobb fogású, mint a vékonyabb modellek. Korrekt az anyaghasználat, amely matt plasztik anyagot jelent kék vagy fekete színben. Sajnos hiába a matt felület, így nyáron azért tud csúszni. Sajnos a belépő modellnél nincs gyárilag szilikon tok a dobozban (ahogy korábbi tesztünkben sem a Huawei, sem a Samsung modelleknél, amik jóval drágább modellek) Javasolt azzal kezdeni a beszerzést.
Az alsó és felső kávák csak annyira vastagok, hogy fekvő tájolásban használva (videó nézéskor) legyen hol kényelmesen ráfogni. Alul a kijelző alatti káván elsőként találunk egy “Redmi” logót (ezüstös festéssel), így szemből mindenképpen látható, milyen telefont használunk. A felső szélen nem találunk belógó szelfi kamerát, már ez óriási pozitívum. Hátul nem találunk ujjlenyomat olvasót, ebbe az árba ez – sem – fért bele. Ezt viszont az elülső kamera arcfeloldása részben pótolja, amennyiben nincs túl sötét, vagy ellenfény.
Hátsó főkamerából egyet kapunk, ami a már a megszokott 12 megapixeles felbontású, és Sony szenzort használ a képek készítésére is.

Ami igazán ledöbbentett az az, hogy a telefonban egy 4000 mAh-s Li-Po akku került, ami ezzel az energiatakarékos hardverrel nagyon korrekt üzemidőt tud produkálni. (Szokatlanul lassan merült a Mi Mix 3-hoz képest.. 😊 ) Normál használat mellett bőven kihozható a 2 nap, sőt megkockáztatom, hogy akár több is.
A MIUI-ban sok extrát nem találunk, viszont “Olvasó mód” van, megnövelt betűméret szintén, ahogy FM rádió is. Egyedül az infra maradt ki.

Hogy milyen a mindennapokban használni? Normál terhelés mellett a csúcs Snapdragon processzorokhoz képest érezhető a minimális laggolás, de ha nem ehhez lennék szokva, bőven azt mondanám, hogy használható kategória. Igazából, ha eszembe jutnak a régi androidos telefonjaim 1-2 maggal, azokhoz képest fénysebességnek tűnik a működése.

Kamera

A tavalyi csúcsmodell, és az idei legolcsóbb modell kameráját összehasonlítani nincs sok értelme. Arra viszont teljesen jó az alábbi képösszeállítás, hogy lássuk, nem tragikus a különbség. A konkurencia drágább belépő modelljei sem tudnak jobb képminőséget.

A Mi MIX 3 sokszor túlszaturált, és többnyire HDR képeket készít, a naplementés képnél pedig csúnyán eltévesztette a fehéregyensúlyt. A Redmi 7A színei természetesebbek, bár a dinamika szűkös, és azért kijön rajzban is a különbség. A Redmi 7A bár AI kamerával hirdeti magát, a jelenlegi MIUI verzió még nem támogatja, kézzel kell kivlasztani a megfelelő témát, vagy sima automatán használjuk. Ezt várhatóan a a következő frissítés orvosolni fogja.

Összegezve

A Redmi 7A nagy lépést tett előre az elődjéhez a Redmi 6A-hoz képest azzal, hogy elhagyták az MTK processzort, és már ebbe a belépőszintű mobilba is Snapdragon SoC került. Az akku méretét is sikerült az elődmodellhez képest 1000 mAh-val növelni. Az anyaghasználat korrekt, az üzemidő döbbenetes, és a hardver képességei is az átlag felhasználó számára bőven elégségesek.

Kinek ajánlott?

Én második telefonnak megtartanám, a Mi MIX 3 mind kamerában, mind plusz szolgáltatásokban képest annyit nyújtani, ami miatt nekem megéri a jókora felárat a Redmi 7A-hoz képet. Szülőknek teljesen elég, ahogy kisiskolások számára is tudom ajánlani. A nagyszülők a telefon adta funkciókat szinte ki sem tudják mind használni, de a megnövelt beszédhangerő miatt telefonálásra, a nagy betűméretre állítási opció miatt pedig rövid üzenetek írására is alkalmasabb, mint a drágább modellek. Ugyanakkor a nagy akku, a kicsit talán strapabíróbb műanyag hátlap miatt nem sajnálnám olyan iskolásoknak sem, akik annyira még nem tudnak vigyázni a telefonokra. Nagyjából 8-10.000 Ft-al drágább az egész telefon, mint egy Redmi Note 7 kijelző csere. Így logikusabb addig egy ilyen telefont a gyerek kezébe adni, amíg saját maga nem keresi meg a rávalót egy erősebb modellre.
Úgymond “buli telefonnak” is kevésbé sajnálnám, mint az üvegből készült drágább modelleket, ha elveszik, eltörik.
De kétkezi munkát végzők számára is pont azért ajánlott, mert a kamera elég egy dokumentáláshoz, az akku miatt pedig még másnap sem kell aggódni. Ha kiesik a zsebből, hozzácsapódik egy hegyesebb tárgy, akkor sem súlyos tízezreket fizetni a javításért. Egy Mi 9 kijelzőcsere például 65-70e Ft.

A Redmi 7A belépő, 2+16GB-os változata 32.990 Ft-ért elérhető, a 32GB-os háttértárral szerelt változatért pedig mindössze 2000 Ft felárat kérnek. Ennyiért egy korrekt, használható okostelefont kapunk, 2 év magyar garanciával.

Én nagyon megszerettem ezt a kis telefont az elmúlt 1 hétben, és jóérzéssel gondolok vissza rá. Részemről megkapta az ajánlott kategóriát.

A tesztkészüléket a xiaomishop.hu biztosította. Köszönjük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ