KezdőlapHírekRedmi 10 európai árak szivárogtak + Miért kérdés még mindig az NFC?

Redmi 10 európai árak szivárogtak + Miért kérdés még mindig az NFC?

Nem fogok abban a tévhitben élni, hogy a Helloxiaominak akkora híre lenne, hogy azt akár még a Xiaomi központjában is olvassák. Még annak ellenére sem, hogy az előző, Redmi 9C 2021-ről szóló cikkemben azt írtam: “Ezt az erőforrást inkább összpontosíthatnának arra, hogy kiadják a Redmi 10 széria globál verzióit”.

Egy Roland Quandt nevű Twitter felhasználó tegnap éppen a Redmi 10 európai modelljéről rakott ki egy rövid Twitter posztot.


A bejegyzés szerint az árak a következőképpen alakulnak:

64 GB tárhely: 179 euró, ~63 ezer forint
128 GB tárhely: 199 euró, ~70 ezer forint

A RAM egységesen 4 GB. A többi tulajdonság ugyanaz, mint a kínai modell esetében:

 • 6,5 inch, IPS LCD, 90 Hz-es, FHD+ kijelző
 • MediaTek Helio G88-as chip, 8 maggal (2*2 GHz Cortex-A75, 6*1,8 GHz Cortex-A55)
 • 4 hátsó kamera
  • 50 MP, f/1.8, széleslátószögű, PDAF
  • 8 MP, f/2.2, 120˚ ultraszéles látószögű
  • 2 MP, f/2.4, makro
  • 2 MP, f/2.4 mélység-élesség
 • 8 MP, f/2.0 előlapi kamera
 • 5000 mAh-s akkumulátor, maximum 18W-os töltéssel

Meglepő dolog nemigen lesz, de egy érdekesség még van, ez pedig az NFC kérdése. Nem tudni, hogy lesz-e benne, a kínai verzióban nincsen. Ez a kérdés annyiszor fölmerül, hogy miért van az, hogy a Xiaomi még egy középkategóriás telefonba sem rak mindig NFC-t, míg van olyan gyártó, aki akár egy egészen alsókategóriás telefonból sem felejti ki. A válasz egyszerű. Kínában az elektronikus fizetések olyan szinten terjedtek el a vásárlók körében, hogy a készpénzt már nem minden boltban hajlandóak elfogadni, bár ez törvényellenes.

Viszont a kínai mobilfizetés nem NFC-vel, hanem egy QR kóddal történik, így Kínában annyira nem fontos az NFC megléte. Sőt, legújabban akár egy kamerába mosolygással is lehet fizetni. Így lehetett az, hogy azután kezdtek el NFC chipek kerülni a középkategóriás Xiaomikba is, hogy a gyártó releváns lett az európai piacon.

Még a piacon is ott van az a bizonyos QR kód, minden egyes árusnál.

No, de vissza a Redmi 10-hez, én egy picit túlzónak találom az árat, elvégre nem egy Redmi Note-ról, hanem “csak” egy Redmiről van szó, de majd a célközönség eldönti, hogy igazam van-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek