- Hirdetés -
()

A Snapdragon 650 sikere után a Qualcomm egy újabb középkategóriás SoC-t adott ki, ez a Snapdragon 625. A legtöbbet használt  energiatakarékos SoC, amelyet a Xiaomi a Redmi Note 4, a Mi5x, a Mi Max 2 és a Redmi 4 Prime estén alkalmaz. Eközben a Mediatek egy másik SoC-vel száll harcba, amely a Helio X20, az első SoC három klaszteres CPU-architektúra segítségével komoly teljesítményt nyújt. Megtalálható a Xiaomi Redmi Note 4-ben, és a frissített Helio X25-ös verzió a Redmi Pro-ban. Bár mindkét SoC tavalyi kiadás, azért érdemes összehasonlítani mindkettőt.
Kezdjük!

Röviden a Qualcomm-ról, és a Mediatek-től:

Biztosan hallottatok már a Qualcomm SoC-ről. Világhírű gyártó, processzorait olyan nagy nevek is használják, mint a Samsung, a Huawei, a OnePlus, a Xiaomi és még sokan mások. FYI, a Qualcomm egy amerikai félvezető cég, amely San Diegóban, Kaliforniában található. Ő lett a vezető okostelefon SoC (CPU + GPU + Modem + Board = System on Chip) szállító, kiváló minőségű X sorozatú modemekkel, és Adreno GPU-kal. A legjobb Qualcomm chipek, mint a Snapdragon 800/801 és a 820/821, széles körben használnak a zászlóshajó okostelefonokban.

A Snapdragon chipek jó akkumulátor üzemidővel, hőkezeléssel, multitasking és játékteljesítménnyel rendelkeznek, azonban voltak olyan “mellényúlásai” is, mint a Snapdragon 810 és 615 chip, amelyek számos problémával küzdöttek, mint például a túlmelegedés, az akkumulátor és a teljesítmény problémák. Ha tovább szeretne meghatározó szereplő maradni a Qualcomm, több hibát nem szabad ejteniük. Törekedniük kell a hibátlan processzorok gyártására. Mostanában több elmarasztalás, perek sora indult a gyártó ellen, melyek ügyeit a következő időszakban kell rendezniük.

A Snapdragon 835 a legfrisebb csúcskategóriás SoC, melyet olyan zászlóshajó használ, mint a Samsung S8, LG V30, Xiaomi Mi6, és egyéb gyártók. A Qualcomm célja, az új Octa-Core architektúra (4xKryo 280 + 4xA53 CPU-mag, 10nm-es node-on, 1Gbit + LTE modemmel szerelve) elterjesztése széles körben.


(Snapdragon 800, az egyik legjobb Qualcomm SoC)

A Mediatek (MTK) egy tajvani félvezető cég. A SoC-it széles körben használják az olyan okostelefon gyártók, mint a Xiaomi (korábbi modellek), a Meizu, a Vivo és az Oppo. A Mediatek célja gyorsabb és költségtakarékosabb chipek előállítása, mint például a híres Helio X10 és MT6752. Az MTK volt az első, aki bemutatta az Octa-Core / 8 CPU Core SoC (MT6592) és a Deca-Core / 10 CPU Core (Helio X20) chipeket.

Sajnos a Mediatek-nek nincs túl jó híre mostanában, mert chipjei sokkal több energiát fogyasztanak, és több probléma van velük a Snapdragon chipekhez képest. Azonban ez a negatív előítélet annak is köszönhető, hogy sok kisebb gyártó is MTK SoC-t használ a belépő, közép, és felsőkategórás termékeibe, melyek általában nem kapnak rendes optimalizálást, majd később a támogatást is hanyagolják.

A minőségi okostelefon gyártók, mint a Xiaomi, a Meizu, a Vivo és az Oppo, amelyekben  MTK-chipet szereltek, egyáltalán nem jelentenek nagy problémákat, ami bizonyítja a fent leírtakat.

A Helio X30 processzorral  komolyan harcba száll a Mediatek, hogy versenyezzen a Qualcomm Snapdragon 835-tel. Ennek érdekében az új A73 magokat használja a teljesítmény, és a kisebb A35-öt a hatékonyság érdekében miközben az iPhone 7-ben is megtalálható PowerVR 7XT GPU-t, 10nm-es node-ot, és egy sokkal jobb modemet.

(Helio X10, az egyik legjobb Mediatek SoC)

CPU

A Qulacomm Snapdragon 625 8 A53-as magból áll, órajele 2GHz-ig skálázható. A beállítás kissé eltér a Snapdragon 650-től. Ahelyett, hogy két nagy A72 magot használna, a Qualcomm úgy döntött, hogy a Snapdragon 625-ben, az összes A53 magot több helyen szórja szét, amelyek így optimálisabb, jó hatással van akkumulátor-üzemidőre, miközben kompenzálja a teljesítményt is.

Ez a fajta konfiguráció kevesebbet fogyaszt, és növeli az energiahatékonyságot az egyes magok jó elosztásának köszönhetően.
Teljesítmény szempontjából az A72 mag gyorsabb lesz, mint az A53 mag, bár az A72 Core órajelsebessége alacsonyabb, mint az A53 magé.

A Mediatek Helio X20 2 nagy A72 maggal van ellátva, az órajele 2,1 GHz, ami nagyon fontos az egyszálú teljesítményhez képest, látható az A72 alap összehasonlításának előnyeit a régebbi verzióhoz képest.

A második kombináció 4xA53 magokból áll, amelyeknek órajelsebessége 1,85 GHz-ig skálázható. Az A53 magok növelik a chipen lévő helyet az OEM számára, hogy több hasznos funkciót végezhessenek (az A53 mag körülbelül négyszer kisebb, mint egy A73-as típus). A harmadik kombináció ugyanazokat az A53 magokat használja, de alacsonyabb az órajel 1,4 GHz-es sebességgel.

A Helio X20 SoC első, 10 magos / Tri-Cluster architektúrája, egy teljesen új teljesítményoptimalizálást alkalmaz, mint a hagyományos, két klaszteres big.LITTLE megoldások. A hagyományos 2-klaszteres kialakításnál jellemzően mindig alacsonyabb teljesítményűek a CPU magok, mint például az ARM A53-nál. Ez egy nagy teljesítményű klaszterrel párosul, vagy egy nagyobb CPU maggal, mint például az A57 / A72. A három klaszteres CPU duplikálja a meglévő A53 magokat. A végeredmény az energiafogyasztás 30% -os javulása a big.LITTE-höz képest.

Geekbench pontszám:
Redmi Note 4 Qualcomm a bal oldalon és a Redmi Note 4 MTK a jobb oldalon.


A Snapdragon 625 általában alacsonyabb pontszámmal rendelkezik az egyszálú és a többszálú teszteken is a Helio X20-hoz képest. A referenciaérték csak egy adat, a telefon teljesítménye továbbra is a saját használatunkra támaszkodik, így nem tudjuk megítélni a telefon teljesítményét csupán az összehasonlító pontszám alapján.

A SoC mérete

A kisebb SoC használatával javul a teljesítmény és alacsonyabb az energiafogyasztás. A 14nm-es Snapdragon 625 és a Helio X20 20nm-es processzorral kisebb chipméretet eredményez, így az OEM-ek több hasznos hellyel tervezhetnek az egyéb komponensek javára. Nagyobb akkumulátorok alkalmazhatók, vagy karcsúbb dizájn érhető el a méretcsökkenéssel. A folyamatos fejlesztések, a fejlettebb chipdizájnnal együtt, várhatóan jelentősen javítják az akkumulátor élettartamát.

Qualcomm Snapdragon 625
Mediatek Helio X20

GPU

A Snapdragon chipek egyik legerősebb tényezője a játékhatékonyság. Mindez a magasabb osztályú Adreno grafikai chipnek köszönhető. Úgy tűnik, hogy az Adreno 506 a korábbi nagyszerű Adreno 505-ből származik a Snadpragon 430/435-ből, bár a Snapdragon 650-ben az Adreno 510 nem kiemelkedő, de tökéletesen támogatja a játékok nagy részét anélkül, hogy lemaradása érezhető lenne.

A Helio X20 ARM Mali-T880MP4 grafikus egységet 780 MHz-es órajelen skálázza. Támogatja az OpenGL ES 3.1-t, az OpenCL 1.2-et és a DirectX 11.2-t (FL 11_2). A Mali-T880 1-16 klaszterrel bővíthető, ahol az MP4 verzió 4 klasztert / magot tartalmaz. Így a Mali-T880MP4 elegendő teljesítményt nyújt az igényes Android-játékok számára, FullHD minőségben, és kompromisszummentes teljesítményt nyújt a nagy felbontású grafika játékokban.

A Mediatek javította a GPU teljesítményét a Helio X10-ről, ennek eredményeképpen a GPU teljesítménye 140% -kal nőtt, és az Adreno 506-tól is magasabbra értékelte a benchmark teszt minden vonatkozásában. A benchmark csak egy adat, nem tudjuk megítélni az életszerű GPU teljesítményt, csak a pontszámot látjuk.

Kamera ISP

A Snapdragon 625 dupla ISP támogatja a részletgazdag képek készítését, a fényképezőgép funkcióinak széles választékát, például a optikai képstabilizátort, a gyors autofókuszt és a dinamikus tartományt, több már-már DSLR szintű megoldásokkal együtt. Maximum 24 MP-es kameraszenzor támogatott.

A Helio X20 a Dual 14 Bit imagiq ISP-t használva támogatja a kettős kamerákat, színes és a mono érzékelőt is. Ez a többérzékelős kialakítás háromszorosát képes felfogni egy hagyományos, egycsatornás bayer szenzor fényénél, ezáltal csökkentve a képzajt, növelve a minőséget. A beépített 3D-s mélységérzékelő motor a mélymező-feldolgozáshoz, valamint a többféle zajszűrő motorok, a gyorsabb képfeldolgozás mind a felvételek soha nem látott részletességét, a színvisszaadását garantálják. Akár még szélsőséges körülmények között is.

MODEM

A Snapdragon 625 modellek “X9 LTE” -t támogatnak. Támogatják az LTE-A hordozó aggregációt (2x20MHz) akár 300Mbps maximális letöltési sebességgel (LTE Cat. 7) és 150Mbps maximális feltöltési sebességgel (LTE Cat.13), valamint a 64-QAM modulációt a felfelé irányuló kapcsolathoz. A SoC az Ultra HD VoLTE hívások továbbfejlesztett hangszolgáltatási (EVS) kódjait is támogatja.


A Helio X20 a 4G LTE-Advanced WorldMode modem használatával lehetővé teszi az LTE Release 11, 6. kategóriát 20 + 20MHz-es Carrier Aggregation (downstream) technológiáva. A downstream irányban akár 300Mbps sebességgel és 50Mbps upstream irányban. Az új modem 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a Helio X10-ben lévő.

DSP

A Snapdragon 625 a Qualcomm® Hexagon™ 546 DSP-t használja. Úgy tervezték, hogy jelentősen javítsa a teljesítményt és az akkumulátor élettartamát, valamint képes gyorsan és hatékonyan kezelni a nehéz képalkotási és videofeldolgozási feladatokat.

A Helio X20 az ARM® Cortex®-M4-et integrálja a processzorába, nagy teljesítményű beágyazott processzor DSP utasításokkal, melyet olyan digitális jelvezérlő címzés kezelésére fejlesztettek ki, amelyek hatékony, könnyen kezelhető vezérlési és jelfeldolgozási képességeket igényelnek. A processzor nagymértékben konfigurálható, lehetővé téve a lebegőpontos működést igénylő alkalmazások széles skáláját, a memória-védelmet és az erőteljes nyomkövetési technológiát a minimális területet igénylő költségérzékeny eszközökhöz.

Rendszerkezelő / Feladatütemező

Sajnos a Snapdragon 625 nem rendelkezik semmilyen rendszerkezelővel, nincs róla információ. Talán támogatja, de a Qualcomm hallgat róla. A Qualcomm Snapdragon 835 esetén Qualcomm Symphony Sytem Manager nevű rendszermenedzsere van.

MediaTek Helio X20 a CorePilot 3.0-t használja, amely felügyeli a CPU frekvenciát és a feladatok ütemezését. Az egyedülálló tri-cluster CPU-konfigurációra optimalizált CorePilot nyomon követi a SoC energiagazdálkodását, a hőmérséklet felügyelete mellett. A globális feladatütemező komponens felelős a feladatok mozgatásáért, a munkaterhelés és felhasználói élmény paraméterek, például a másodpercenkénti keretek alapján. A processzor frekvenciáját is a Fast DVFS technológiával állítja be, amely növeli a mintavételezési sebességet, így gyorsabb feszültség- / frekvencia-beállításokat tesz lehetővé, amelyek jobban követik a munkaterhelés változásait. A CorePilot 3.0 általános célja, hogy a lehető legalacsonyabb teljesítmény mellett érje el a lehető legjobb teljesítményt.

Audió kodek

A Qualcomm Fluence HD Noice Cancelation technológiája a Snapdragon 625-tel kombinálva audiofil minőségű DAC-t támogat 24 bites / 192 KHz lejátszással. Továbbá a visszhang és a háttérzaj kiszűrés hatékonyan kezelhető a DSP-n.

A Mediatek nem közölte a Helio X20-ról, milyen kodeket használ, de megerősítette, hogy a hangminőség 110 dB SNR és -95 THD. Ráadásul a hangtartalom mintavételezési sebessége 8kHz-192kHz, miközben a hangtartalom mintavételezési formátuma 8-bit / 16 bites / 24 bites Monó / Sztereó

Memória és flash memória

Az új és továbbfejlesztett CPU, DSP és GPU magok mellett a Qualcomm Snapdragon 625 gyors, LPDDR3 (véletlen elérésű) memóriát támogat 933 MHz-es órajel sebesség mellett. A Snapdragon 625 támogatja az SD 3.0 és az eMMC 5.1 tároló típust is.

A Helio X20 az LPDDR3 flash memória használatával akár 50%-kal  energiatakarékosabb, mint az előző generációs LPDDR2 technológiát használva, közben akár 50%-kal nagyobb teljesítményt nyújt. A Helio X20 csak eMMC 5.1-et támogat. Kissé kiábrándító, hogy egyik SoC sem  támogatja az UFS-t, de mivel ezek nem egy felső kategóriás SoC-k, az eMMC 5.1 elég.

Összegzés

Mediatek Helio X20

Qualcomm Snapdragon 625

Források:

Te melyik processzort választanád?

Köszönöm, hogy elolvastad!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -