KezdőlapHírekPortré mód az okostelefonokon. Mire jó ez?

Portré mód az okostelefonokon. Mire jó ez?

A telefonos iparág evolúciója nem pusztán a hardvereket érinti, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokat is. Tehát nem csak arról van szó, hogy gyorsabbak, erősebbek lesznek a készülékek, hanem, hogy korábban eddig nem látott funkciók jelennek meg rajtuk.

Ilyen például az úgynevezett Portré mód, amely a képalkotást teszi sokoldalúbbá. Ez az opció jó ideje megtalálható számos Xiaomi modellben is, és ráadásul az olcsóbb kategóriás eszközök között is elérhetővé vált ez a szolgáltatás. Azonban a tapasztalataink szerint sokan nem is tudják, hogy miről van szó, és miért lehet hasznos.

Portré mód?

A portré mód lényege, hogy a képen nem minden részlet ugyanannyira éles. Egészen pontosan a fő téma éles, a háttér pedig elmosódott. Mindez pedig olyan hatást kelt, mintha egy DSLR géppel készítettük volna, és így megteremthető a mélységélesség illúziója, amely hangsúlyosabbá teszi a teret.

Ezt az effektet a telefonok többféleképpen érhetik el, manapság a legtöbb esetben a hátlapon található több kamera is készít képet ugyanarról a témáról, más-más beállításokkal, és végül a szoftver “összefésüli” ezeket a képi adatokat. Mindez egyébként teljesen automatikusan történik, a felhasználónak csak az a dolga, hogy “kattintson”. A Xiaomi telefonoknál ez a mód magából a fotós menüből érhető el, szóval nagyon keresgélni sem kell.

Effektek

Jó pár telefonnál van arra lehetőség, hogy különféle effektekkel színesítsük a Portré módot, azaz az úgynevezett bokeh hatást. Például kérhetjük, hogy legyen a háttér monokróm, vagy koncentrikus körben mosódjon el. Illetve a felhasználó meg is határozhatja, hogy mennyire legyen “erős” a bokeh hatás.

portré mód, bokeh effekt
Nem csak portéfotók esetén van értelme.

Sok modellnél van mód arra, hogy akár utólag is szerkesszük a Portré módot, tehát változtassunk az elmosás mértékén, köszönhetően annak, hogy az ehhez szükséges képi információk a file-ban el vannak tárolva metaadatként.

Van értelme?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy amennyiben a Portré mód opció jól működik, akkor ennek a szolgáltatásnak igenis van értelme. Egyértelműen hozzáadott értéket jelenthet, hiszen egy “szimpla” okostelefonnal lehet így különleges, szokatlan, remek hangulatú képeket készíteni.

Viszont azt érdemes számításba venni, hogy előfordulhatnak problémák a Portré móddal. Ilyenkor a szoftver egyszerűen rossz képrészleteket mos el, illetve hagy élesen, emiatt a végeredmény nem meggyőző vagy látványos, hanem picit nevetséges lesz.

Ennek számos oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő fényviszonyok a felelősek, ezek zavarhatják meg a mobil elektronikáját, érzékelőit. Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy bátran kísérletezzen, próbálkozzon ezzel, nagyon hamar rá lehet érezni a Portré mód ízére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek