A Perseverance rovernek köszönhetően nemrégiben bizonyosságot nyert, hogy egykor tényleg volt víz a Mars felszínén, most pedig azt is megtudhatjuk, hogyan fúj a szél a bolygón.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már egy ideje gyanította, hogy a vörös bolygónak is nevezett Mars felszínén a múltban hosszú időn keresztül jelen lehetett a víz, ám egészen mostanáig nem tudtak biztosat mondani a témával kapcsolatban. Nemrégiben a begyűjtött információk alapján a Perseverance marsjárónak sikerült konkrét bizonyítékokat találni, a rover ugyanis üledékformációkra, úgynevezett tereplépcsőkre bukkant, amely arra enged következtetni, hogy a tavat egykoron egy delta folyó táplálta.

A Perseverance a napokban egy újabb kellemes meglepetéssel szolgált az űrkutatás iránt érdeklődők számára: speciális mikrofonjai segítségével felvételt készített a vörös bolygó felszínén fújó szelek hangjáról, amelyeket most bárki kedvére meghallgatgat. A felvételen többek között a robot kerekei, illetve motorja is hallható.

A rover mikrofonjai olyan műszerek, amelyek az emberi fül számára nem hallható frekvenciákat is képesek érzékelni. A misszió során a rover már ötórányi hanganyagot készített.

A tavaly júliusban útjára indított marsjáró kockázatos landolás után idén februárban szállt le a leszállás helyszínekén megjelölt egykori tómederbe, a Jezero-kráterbe, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének felfedezése mellett bizonyítékot találjon az egykor létezett életre a vörös bolygón.