- Hirdetés -
()

A Perseverance rovernek sikerült leráznia magáról azokat a bosszantó köveket, melyek még december utolsó napjaiban, mintagyűjtés közben kerültek a műszerébe. 

A baj december 29-én történt, amikor a marsjárónak nem sikerült tökéletes elhelyeznie a mintákat az erre a célra kijelölt gyűjtőcsőben, és olyan helyre is került törmelék, ahova nem lett volna szabad. Ez komoly kihívás elé állította a szakembereket, fennállt ugyanis annak az esélye, hogy ha nem sikerül eltávolítani a törmeléket, akkor veszélybe kerül a jövőbeni mintavételek sikere.

Nem segített a dolgon, hogy most először szembesültek ilyen típusú problémával a kutatók, így hosszas átgondolás után döntöttek csak arról, hogyan mentsék meg a szerkezetet. Végül január 12-én nekiláttak a kigondolt terv megvalósításának, bizonyos biztonsági feladatok elvégzése után üzenetet küldtek a robotnak, hogy a legutóbb begyűjtött kőzetmintákat szórja ki a 261-es tartályból. Mivel ezután is maradt valamennyi törmelék a tartályban, a szerkezet ütvefúró funkciója segítségével elkezdték rázni a tartály, amelyből igy végül az összes kőzetdarab kipotyogott, a mintagyűjtő edényeket tartalmazó tárolót pedig elfordították, hogy azok a kövek is eltávozzanak, amelyek a hibát okozták.

Az akció végül sikeresen lezajlott, a beérkező adatok tanúsága szerint már semmi sem akadályozza abban a rovert, hogy folytassa sikeres mintavétel-gyűjtéseit a Marson.

perseverance sikerült

A Perseverance rover a NASA markutatási programjának része. A 2020 júliusban útjára indított jármű tavaly februárban landolt a Jezero-kráterben, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének vizsgálatával bizonyítékot találjon arra, hogy létezett élet a vörös bolygón.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -