Az űrhivatal Perseverance nevű űrjárműve sikeresen megérkezett a vörös bolygó ősi folyódeltájához, amely a tudósok reményei szerint megőrizhetett ősi marsi életre utaló nyomokat is. 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Perseverance marsjáró azzal, hogy sikerült biztonságosan eljutnia a 45 kilométer átmérőjű Jezero-kráterben található egykori folyódeltához. „A Jezero-kráter deltája valóságos geológiai lakomának ígérkezik, ez az egyik legjobb hely a Marson, ahol az egykori élet mikroszkopikus nyomait kereshetjük” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA egyik munkatársa. „A válaszok ott vannak, és a Perseverance csapata készen áll, hogy megtalálja őket.” Bár a kutatók régóta sejtették, hogy a vörös bolygónak is nevezett Mars felszínén a múltban jelen lehetett a víz, néhány hónappal ezelőttig nem tudtak biztosat mondani.

A NASA közleménye szerint a Perseverance az elkövetkező hat hónapban nyolc mintát gyűjthet be a küldetése során. A tudósok már több mint egy éve figyelik a torkolatot  távolról, a rover egyik fő feladata pedig az lesz, hogy további felvételeket készítsen a torkolatról, amelyek alapján a kutatók fontos következtetéseket vonhatnak le a bolygó geológiájáról.

A tavaly júliusban útjára indított marsjáró kockázatos landolás után idén februárban szállt le a leszállás helyszínének megjelölt egykori tómederbe, a Jezero-kráterbe, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének felfedezése mellett bizonyítékot találjon arra, hogy egykor létezett élet a vörös bolygón.