KezdőlapHírekOnline vásárlás - biztonságosan

Online vásárlás – biztonságosan

Nyakunkon a karácsony, jönnek az ünnepek, s most, hogy egyre többen választják az online vásárlást, értelemszerűen a veszély is egyenes arányosan nő. A csalók sem tétlenkednek, egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a gyanútlan vásárlók ellen.

Lehetne kezdeni az első, aranyszabállyal: ne adjunk meg bankkártyaadatokat, sehol, senkinek, semmilyen körülmények között, de ennek azért nincs értelme, mert van olyan helyzet, mikor muszáj – kellő körültekintéssel!

Lehetőség szerint érdemes az utánvétet választani, azonban amikor erre nincs mód, jöhet a második védvonal, a PayPal.

Ha külföldről rendelünk, nem csoda, ha nem adjuk meg szívesen a kártyaadatokat, ne is tegyük! Amennyiben van lehetőség, használjunk PayPalt, vagy hazánkban a SimplePayt.

Miért is jó ez? Az eladó nem kapja meg közvetlenül az adatainkat, így visszaélni sem tud vele. Egy harmadik félen keresztül folyik a tranzakció, mely megbízható, és nem adja ki az adatokat.

Léteznek online bankkártyák, ezek virtuális kártyák, és nincs rajtuk több pénz a kelleténél (természetesen ezt mi szabjuk meg), így ha el is csípi valaki az adatokat, nem tud vele mit kezdeni.

Manapság már az online fizetésnél is kétlépcsős azonosításra van szükség, így jó esetben egy fokkal már biztonságosabb az internetes vásárlás.

Figyeljünk a lakatra, webcímre

A böngésző bal sarkában található lakat biztosítja, hogy titkosított kapcsolaton keresztül érjük el a weboldalt. Miért fontos ez?

Egyrészt, manapság minden magára valamit is adó áruház titkosított kapcsolaton keresztül működik, tehát ha ez nem így van, nagy eséllyel csalásról van szó (bár a csalók is titkosítanak már, szóval, ne, tényleg ne vásároljunk ilyen helyről!). Aztán, ha véletlenül legitim lenne az oldal, akkor is ott a veszélye, hogy adataikat ellopják, ugyanis nincs titkosítva, tehát az interneten haladva bárki elcsípheti az adatokat.

Nézzük meg a webcímet. Az úgynevezett phishing, vagy adathalász támadás napjainkban igencsak széleskörűen elterjedt mechanizmus. Az oldal ugyanúgy néz ki, mint amit keresünk, hasonlóan is működik, de mégsem az.

Példának okáért, a xiaomishopból szeretnél vásárolni. Beírod szorgosan, hogy xiaomishop.hu, de véletlenül azt írod, xioamishop.hu. Az oldal rendre betölt, észre sem veszed, de másik oldalon vagy, ami ugyanúgy néz ki, de egy célra hivatott: adatokat lopni.

Ilyesféle netezés során különösen fontos, hogy ellenőrizzük, ott vagyunk-e, ahová menni szerettünk volna.

Jelszavak

Véletlenül se használjuk ugyanazt a jelszót több helyre, ugyanis egy adatszivárgás során előkerült jelszógyűjteményből könnyedén kiválogatható a mienk, s így máris hozzáférést kap a webshop fiókhoz a támadó, ahol ott vannak az adataink, személyes, érzékeny adatok.

Nem szabad!

E-mail

Ha e-mailt küld az áruház, futárszolgálat, ne nyissuk meg közvetlenül. Látogassunk el az oldalra mi magunk, hiszen hiába tűnik igazinak egy e-mail, nagy esély van rá, hogy nem az.

Gondolkozzatok, kérdezzetek

Nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk. Figyeljünk oda, olyankor rendeljünk, amikor tudunk koncentrálni. Lehet, hogy azt gondolnánk, áhh, ugyan, kinek kell, miért kell, mire kell, de manapság egy olyan világban élünk, amikor mindenki mindent is begyűjt, felhasznál, támad, amivel, amikor, ahol csak tud. Persze nem kell kétségbe esni, védekezésre is mindig van mód.

Ha érdekel, hogyan védd meg adataidat a rosszakarókkal szemben, érdemes csekkolnod az Adatvédelmi alapozó cikksorozatot.

Kellemes ünnepeket, és jó, biztonságos vásárlást! 🙂

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek