- Hirdetés -
()

Réges-régen, egy messzi-messzi kontinensen.

Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen hatalmas kínálatra tesz szert az a kis cég, akinek az Android rendszeréért annyian oda voltak/vannak. Alig telt el pár év, mióta az első Xiaomi telefon megjelent 2012-ben, a Xiaomi Mi1. Azóta megállíthatatlan a fejlődése és termékpaletta növekedése. Ma már közel 300 termékkel büszkélkedhet, amelyek a mindennapi élet összes területén megtalálható. A legnagyobb családot az okos otthon eszközei jelentik, központi egység, konnektor, kapcsoló, mennyezeti lámpa, éjjeli lámpa, mozgásérzékelő, nyílászáró érzékelő, sütő-főző eszközök és még rengetek más, ami egy fejlett, high-tech otthonból nem hiányozhat.

Ebben a cikkben megismerkedhettek az alap csomaggal, mely az alábbi egységeket tartalmazza:

  • Központi egység (Getaway)
  • Mozgásérzékelő (Occupancy Sensor)
  • Nyílászáró érzékelő (Door / Window Sensor)
  • Okos Konnektor (Smart Socket Plug)
  • Okos kapcsoló (Smart Wireless Switch)

Megjegyzés: Sajnos ma még csak kínai fali csatlakozóval rendelkezik, így kötelező egy jó minőségű átalakító használata a Központi egységhez és a Konnektorhoz.

A doboz a szokásos újrahasznosított kartonból van, de ellenben az eddigi megszokott fehér szín helyett, igazi komm… akarom mondani, kínai vörös. Minősége hozza a megszokott Xiaomi stílust, tartós és kellő védelmet nyújt a benne rejlő okosságoknak.

 

Központi egység

A Getaway, avagy a Központi egység, mint azt a nevéből következtetni lehet, az egész Mi Smart Home ökoszisztéma lelke. Egyedül képes kezelni és irányítani az összes okos kütyüt az otthonunkban. A Központi egység irányítására fejlesztették ki a Mi Home alkalmazást, mely nem csak ezt tudja kezelni, hanem külön az egységeket is, telefonunkról, akár a világ bármely pontjáról. A Mi home alkalmazás jelenleg Angol/Kínai nyelven érhető el, de a MIUI Magyarország csapata gőzerővel dolgozik egy egységesített magyar alkalmazás csomagon, ami magába foglalja az egységek lefordított, úgy nevezett plug-in-jeit. A teljes szoftveres felületet és használatát egy másik cikkben olvashatjátok.

Mozgásérzékelő

A mozgásérzékelő nagyon sokaknak ismerős lehet, hisz minden üzletben, munkahelyen megtalálhatóak, legtöbbször valamelyik sarokban. A funkcióját tekintve ezek mind riasztókhoz vannak kötve, ugyan így használható a mi kis kütyünk is erre a feladatra. No de itt nem áll meg a tudomány, hisz Mi Home appunkon keresztül hozzárendelhetünk más eseményeket, hisz ez is csak egy jeladó. A készülék hatótávolsága maximum 7 méter és  170 fok látószöggel elég nagy területet meg tud figyelni.

Okos konnektor

Az okos konnektorunk nagyon hasznos lehet, ha van olyan eszközünk otthon, amit nem szeretnénk állandóan bekapcsolva hagyni, szeretnénk, ha távolról ki- illetve bekapcsolható lenne. A konnektorba nyugodtan dughatunk egy elosztót és akár az egész média rendszerünket kezelhetjük vele, hisz minek menjen néha az az 5 készülék, ha nem is használjuk? A Konnektor kapcsolható akár fizikailag az oldalán elhelyezkedő kapcsolóval, vagy akár távolról a telefonunkra telepített Mi Home alkalmazásból.

A Konnektor kapcsolgatása teljesen biztonságos, mivel elektronikusan vezérelt relét használ, megfelelő védelmet biztosítva a rádugott eszközeinket. A Konnektorunk másik remek funkciója, az automatikus kikapcsolás töltés végeztével. Ez annyit jelent, ha ebbe dugjuk telefonunk töltőjét, akkor a készülék figyeli az áramfelvételt és ha a telefon akkumulátora teljesen feltöltődött, az az már nem vesz fel több töltést, akkor lekapcsolja az áramot.

Nyílászáró érzékelő

A Nyílászáró érzékelő nem újdonság, sok-sok éve lehet kapni pl. csengőt, vagy riasztót, ami ugyan ezen az elven működik. Csak hogy ez a kis eszköz egy jelet küld a központi egységnek, ha eltávolodik egymástól (zárt ajtó nyitása), vagy elhalad egymás mellett. A jelzésre a Mi Home alkalmazásban itt is sok mindent beállíthatunk. Elsődleges a bim-bam csengő, de változtathatunk rajta, másik hangot adhatunk neki, vagy másik feladatot.

Okos kapcsoló

Az Okos kapcsoló, mint azt a nevéből kikövetkeztethető, egy mikrokapcsoló. Megnyomásával ez is küld egy jelet a központi egységbe és ezt programozhatjuk kedvünk szerint. Bekapcsolhat egy lámpát, egy konnektort, vagy hangjelzést adhat ki a Getaway. Használhatjuk csengőnek is az ajtónk előtt, vagy villanykapcsolónak a helységben és még sok minden másra.


A Getaway és a konnektor kivételével minden eszköz elemről működik.

  • Mozgásérzékelő – CR2450
  • Okosgomb – CR2032
  • Nyílászáró – CR1632

Ezekből jobb ha felszerelkezünk, legalább fél évente, attól függően, hogy mennyit vannak használva. Az elemes eszközök szétszedése nem bonyolult meló, a Mozgásérzékelő alsó szürke részét menetiránynak ellenkezőleg csavarjuk le. Az Okosgomb alján, a fenti képen is jól látható elem alatt kis résnél óvatosan emeljük fel a rögzítő pöcköt és tekerjük le ugyan úgy. A Nyílászáró, szintén szürke alját a RESET nyílás alatti kis résbe dugjuk be a körmünket és óvatosan kezdjük el lefeszíteni a felső részről. Kis nyelvek fogják, hallható kattanó hanggal engedik el a felső részt.

A konnektorról üzemelő Getaway és Okoskonnektorhoz válasszunk minőségi átalakítót, hogy nehogy tönkretegye az eszközeinket, vagy legrosszabb esetben tüzek okozzon és otthonunk lássa kárát! Ne garasoskodjunk vele!

Én például ilyet szereztem be hozzá, ez kiváló minőségű és nem volt túlságosan drága. De egy kicsit érdekesen néznek ki vele az eszközök, de legalább biztonságosan használható bármelyik földelt fali konnektorban, vagy elosztóban.

Plusz egy bónusz, ha Xiaomi telefonod van és a gyári, kínai töltőt szeretnéd használni az Okoskonnektorban. :D

A három elemről működő eszköz rögzítése az alján elhelyezett öntapadó felülettel. Szóval ne nagyon helyezzük át túl sűrűn, mert hamar elveszti tapadó képességét. Ehelyett használhatunk saját két oldalú ragasztó szalagot, mit persze bármikor pótolhatunk vagy cserélhetünk.

Egyelőre ennyit a csomagban található eszközökről, a működésük, használatuk, beállításuk és a Mi Home alkalmazás bemutatásáról, egy következő, több részes cikksorozatban olvashattok. Maradjatok velünk, figyeljétek a Facebook oldalunkat, vagy iratkozzatok fel az oldalon az értesítésekre, hogy le ne maradjatok a legfontosabb Xiaomi hírekről!!!

A Mi Smart Home Kit-et a XiaomiShop webáruháznak köszönhetjük, reméljük hamarosan kapható lesz náluk!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -