KezdőlapHírekNem lesz töltő a Mi 11 dobozában

Nem lesz töltő a Mi 11 dobozában

Egy telefon vagy telefonszéria megjelenése előtti pár napban már nem szeretek írni a hamarosan debütáló újdonságról, hisz’ úgy is pár nap és kiderül minden információ, azonban megjelent egy hír, amiről muszáj beszámolnom.

Az Apple rendszerint diktál a mobiltelefon piacon, ezt kár tagadni, csak meg kell nézni néhány példát:

2016 – Az Apple elhagyta a jack csatlakozót. Rengetegen becsmérelték ezen döntése miatt, eltelt pár év, és még a paródiareklámot készítő Samsung is elhagyta a jack csatlakozót a csúcsmobiljairól.

2017 – Megjelenik az iPhone X, aminek legfőbb újdonsága a kis káva és a notch volt, és bár előtte is volt néhány kis kávás telefon, például a Mi Mix, egyértelmű, hogy ez az Apple miatt lett divat.

2020 – Ugorjunk pár évet, az Apple úgy döntött, hogy különböző szempontok miatt az iPhone 12 széria dobozából elhagyja a töltőfejet. Sőt, a régebbi készülékek dobozából is kiveszi azt. Hatalmas felháborodás és poénkodás övezte a döntést, ami szép csendben abbamaradt, sőt, voltak, akik meg is gondolták magukat. A döntés körüli dolgokba a Xiaomi is beleállt, és több apró trollkodással viccelte meg az Apple-t és vásáróit.

Bő 2 hónapnak kellett eltelnie, hogy Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója hivatalos Weibo oldalán bejelentse: A Mi 11 doboza sem fogja tartalmazni a töltőt, döntésüket a környezetvédelemre hivatkozva indokolta.

Mit is mondhatnék, míg mondjuk a Samsung esetében el tudom képzelni, hogy 2017-ben nem tudták, hogy majdan 2020-ban ők is úgy döntenek, hogy az S20-ról elengedhető a jack csatlakozó, azt nehezen tudom elhinni, hogy a Xiaomi mérnökei nem tudták mindössze bő 2 hónappal a Mi 11 széria megjelenése előtt, hogy abban nem lesz töltő. Én értem, hogy a marketingnek mennie kell, de ez szerintem saját maguk szembeköpése, lévén, hogy a Mi 10T Pro-nál felettébb büszkék voltak arra, hogy egy 33W-os töltőfejet mellékelnek a telefonhoz.

És most beszéljünk egy kicsit arról, hogy ez mennyire jó, mennyire nem, hol az igazság.

Mivel egy 2 hónappal ezelőtti cikkemben már összeszedtem a gondolataimat a témában, így állandó olvasóink számára ismerősen csenghet néhány mondat.

Pro

A környezetszennyezés soha nem látott méreteket ölt, és az egyik legsúlyosabb probléma világszerte. Minden egyes új telefonhoz kapunk egy új töltőfejet, és bár a Xiaomi nem, de sok gyártó ad fülhallgatót is. Az Apple arra hivatkozott, hogy mégis minek? A cég véleménye szerint minden háztartásban megtalálható egy csomó töltőfej, mindenkinek van saját fülhallgatója, nem szükséges, hogy az új telefonhoz adjanak egy x+1-ediket is. Azáltal, hogy kevesebb a tartozék, az Apple 70%-kal kisebb dobozban adja a termékeit. Ez, és a tartozékok elhagyása miatt a saját becslésük alapján évente 2 millió tonnával csökkentik a metrikus szén-dioxid kibocsátásukat, ez 450 ezer autónak megfelelő szén-dioxid mennyiség évente. Valószínűleg hasonló kimutatásokkal a Xiaomi is készül hétfőre.

Kontra

“Na ne már.” A Xiaomi csúcsszériája évről évre egyre drágább, a legfrissebb pletykák szerint a Mi 11 8/128 GB-os verziója 4500 yuan, vagyis 204 ezer forintról fog indulni Kínában. A Mi 10 ugyanezen verziója 4000 yuan-ról, akkor 178 ezer forintról indult. A forint folyatamos gyengélkedése rátesz még egy lapáttal az árakra, és azt nézve, hogy a Mi 10 európai indulóára 800 euró, 285 ezer forint volt, valószínűleg a Mi 11 indulóára nagyjából 300 ezer forint lesz. Ennyi pénzért pazar állapotú 20 év körüli Suzuki Swifteket lehet kapni. Ilyen ár mellett tényleg nem képesek egy töltőt adni a készülék mellé?

Az igazság valahol a kettő között van

Bár, ha sok telefon volt már a családban, akkor tuti, hogy talál az ember egy elfekvőben lévő töltőfejet, de mégis alapvetően 1 töltőfejhez 1 telefon tartozik, és, ha épp a környezettudatosság jegyében nem tartozék, az azzal is kéne járjon, hogy, hacsak nem romlott el az adott telefon, akkor, ha le is váltja az ember, eladja vagy továbbadja azt, amivel viszont megy a töltőfej is.
A másik lehetőség a laptopról töltés, de este nem fogja az ember csak azért bekapcsolni a laptopját lefekvés előtt, mert 11%-on van a mobilja, és, bár valóigaz, hogy van olyan laptop, aminek USB csatlakozói kikapcsolt állapotban is áram alatt vannak, ez a megoldás akkoris rendkívül macerás.

Konklúzió

A hulladékcsökkentés és a károsanyag-kibocsátás redukálása követendő példa, csak nem így. Úgy gondolom, hogy minden gyártó, így a Xiaomi számára is az a helyes út, ha valakinek nincs szüksége valamelyik tartozékra, akkor ne kapjon fölöslegesen. Persze ez sem fekete vagy fehér, anno a Xiaomi videója alatti egyik komment emlékeztetett arra, hogy például a Xiaomi Mi 10 Ultrában debütált brutális 120W-os töltési technológia egy régebbi töltőfejjel nem használható ki.

Megoldás

A megoldás szerintem az lenne, ha alapáron járna töltőfej és kábel is egy telefonhoz, azonban az áruházaknak kiemelt helyen kéne fölajánlania egy rendelés esetén, hogy amennyiben a vevőnek nincs szüksége rá (annak ellenére sem, hogy ezzel akár lassabb lehet a töltés), akkor ezeket a tartozékokat elhagyhatja, ezért pedig árengedményt kéne biztosítania a gyártóknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek