Natív DNS over HTTPS lesz az Android 13-ban

105
- Hirdetés -
()

Az Android a 9.0 Pie óta támogatja a DNS-over-TLS-t (DoT), és most úgy tűnik, az Android 13 már a DNS over HTTPS-t is implementálja majd.

Tavaly szeptemberben az Android nyílt forráskódú projektben (AOSP) észlelt kódváltozás arra utalt, hogy a Google azt tervezi, hogy hozzáadja a DNS HTTPS-n keresztüli támogatását az Android 13-hoz. És ez most végre hivatalos.

Amint azt Esper’s Mishaal Rahman is észrevette, az Android 13 végre natív támogatást ad a DNS-hez HTTPS-en (DoH) keresztül. A legalapvetőbb szinten a DoT és a DoH ugyanazt csinálja. Titkosítja a DNS-forgalmat, ezáltal nem tudják megfigyelni, manipulálni, kamu oldalakra irányítani a forgalmat.

DoT vagy DoH?

A TLS-n keresztüli DNS a TLS-t (más néven SSL-t) használja a forgalom titkosításához, míg a HTTPS-n keresztüli DNS HTTP vagy HTTP/2 protokollokat használ a DNS-lekérdezések és -válaszok küldésére.

Azonban a DoH használata DoT helyett bizonyos előnyökkel jár. A DoT egy dedikált portot használ, ahol a hálózati szinten bárki láthatja a bejövő és kimenő forgalmat – azonban maga a tartalom titkosított marad.

A DoH ezzel szemben a 443-as portot használja, a HTTPS-forgalom szabványos portját. Mint ilyenek, a DoH-n keresztül küldött kérések és forgalom elrejtőzhetnek a HTTPS-forgalom többi részében. Ennek köszönhetően a támadók vagy a hálózati rendszergazdák szinte lehetetlenné teszik a DoH-lekérdezések figyelését vagy blokkolását. A népszerű böngészők, például a Mozilla Firefox és a Google Chrome már kínálnak DNS-t HTTPS-n keresztül.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Android 13 DP2 rendszert futtató eszközökön nincs felhasználóbarát beállítás a DNS HTTPS-en keresztüli eléréséhez. Esper azonban arról számol be, hogy a „netd_native” névtér alatti device_config flaggel „doh” jelzővel engedélyezhető.

Az AOSP legutóbbi kódváltozásai arra utalnak, hogy a Google fontolóra veszi a DoH támogatás alapértelmezés szerinti engedélyezését az Android 13-ban, bár ez még nem végleges.

Az Android 13 rengeteg új funkciót kínál. Beleértve az automatikus témájú ikonokat, az alkalmazásonkénti nyelvtámogatást, a Bluetooth LE Audio teljes támogatását, az értesítések futásidejű engedélyeit és még sok mást. Ezenkívül a legújabb verzió lehetővé teszi a HDR videó támogatását a Camera2 API-ban. Új játék API-kat vezet be, amelyek jelentősen csökkenthetik a játék betöltési idejét.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -