Hamarosan egy Eiffel-torony méretű aszteroida közelíti meg a Földet, a NASA szakemberei szerint az óriási kőzet december 11-én kerülhet legközelebb bolygónkhoz. 

Az amerikai űrkutatási hivatal még novemberben számolt be arról, hogy decemberben egy “potenciálisan veszélyesnek” minősített aszteroida halad el a Föld mellett. Ebbe a kategóriába azok az égitestek kerülnek, amelyek 7,5 millió kilométernél közelebb képesek kerülni bolygónkhoz, átmérőjük pedig legalább 150 méter.

A 4660 Nereus (ideiglenes jelöléssel 1982 DB) nevű kisbolygó csillagászati szempontból viszonylag közel, 3,8 millió kilométerre száguld majd el szombaton, magyar idő szerint 14 óra 51-kor közelíti meg a Földet – írja a csillagaszat.hu  A 330 méter széles kőzet az Apollo-aszteroidák csoportjába tartozik, melyek jellegzetessége, hogy a Nap körüli pályájukból adódóan időről időre keresztezik a Föld útját.

A kisbolygót, amelyet a görög mitológia öreg tengeristenéről, Nereusról neveztek el, Eleanor F. Helin fedezte fel 1982-ben. Becslések szerint a Nereus az elkövetkezendő évtizedekben mintegy 12-szer volt fog elhaladni a Föld mellett, a legközelebb 2060. február 14-én lesz, ekkor nagyjából 1,1 millió kilométerre száguld majd el.

A DART (Double Asteroid Redirection Test) űrprogram keretében november végén űrszondát lőttek ki Kaliforniából, azzal a céllal, hogy kiderítsék: egy Földről indított szerkezet képes-e eltéríteni egy aszteroidát, ami a világvégével fenyeget. Az űrhivatal a SpaceX Falcon 9-es rakétájával indította útnak a szerkezetet, amelyet a Dimorphos nevű, körülbelül 160 méter átmérőjű meteornak fognak ütköztetni.