- Hirdetés -
()

A WiFi 6 szabványra épülő eszközök egyre nagyobb számban érhetőek el, és e modellek számos kézzelfogható előnyt kínálnak. 

Negyedszázada mutatkozott be az IEEE által fejlesztett 802.11, azaz más néven WiFi vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely mára meghódította az egész világot. A szabványt folyamatosan fejlesztik, és ma már a WiFi 6 (802.11ax) verziónál tartunk. Ez a technológia pedig már számos eszközbe bekerült, többek között a Xiaomi is kínál olyan berendezéseket, például útválasztókat, azaz routereket amelyek támogatják ezt az eljárást. Mostani cikkünkben azt járjuk körbe, hogy ez a szabvány miben kínál előrelépést az elődeihez képest, és hogy van-e értelme ilyen készüléket vásárolni. 

wifi 6 router xiaomi

Általánosan elmondhatjuk, hogy a WiFi 6 korábban már egyes termékekben extraként felbukkanó szolgáltatásokat tesz alapértelemzetté, illetve a már meglévő funkciókon javít. Azt fontos megjegyezni, hogy a WiFi 6 extra előnyeit csak az ezt a szabványt támogató csatlakoztatott eszközökkel lehet kihasználni maximálisan. Azonban természetesen a WiFi 6 routerek teljes mértékig kompatibilisek a régebbi technológiákkal is, és a 802.11.a/b szabványokig mindent támogatnak. 

Sebesség: A WiFi 6 egyértelmű előrelépést jelent az adatátviteli sebesség terén. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagyobb méretű állományok is igen rövid idő alatt megérkezhetnek a célgépre. Valamint a jó minőségű audiovizuális tartalmak, például a 4K HDR online streaming anyagok problémamentes továbbítása is megoldott. Emellett a nagy adatátviteli sebesség nagyon hasznos lehet a felhőalapú játékszolgáltatások használata során. 

Válaszidő: Szintén a játékok esetében létfontosságú az alacsonyabb válaszidő, hiszen így az internetalapú, több játékos programok esetén hamarabb érkeznek meg a képi jelek, illetve a küldött parancsok/képi jelek a szerverhez, ami akár döntő lehet egyes összecsapások során. 

Több eszköz: A WiFi 6 technológiát használó routerek előnye, hogy egyszerre lényegesen több eszközt képesek kiszolgálni ugyanazon a színvonalon, ami nagyon hasznos lehet egy komplexebb okos otthon vagy okos iroda ökoszisztéma esetében. 

Lefedettség: Az egyik legfontosabb a vezeték nélküli adatátviteli eljárások esetében a hatótávolság. Azaz, hogy milyen messzire képesek eljuttatni a jelet az egyes eszközök, illetve hogy a fizikai akadályok, tehát a fal vagy plafon milyen mértékben korlátozzák a jelek terjedését. Nos e téren a WiFi 6 hatalmas előrelépést jelent, hiszen lefedettség terén lényegesen jobban teljesít, mint a korábbi verziók. 

Vendéghálózat: A WiFi 6 eszközök már alapesetben támogatják a vendéghálózat létrehozását. Azaz, ha olyanok akarják használni a WiFi-t, akik egyébként nem laknak vagy dolgoznak ott, akkor kaphatnak hozzáférést egy olyan alhálózathoz, aminek jelszava eltérő, így nem kell neki elárulni a belépési kódokat. 

Biztonság: A WiFi 6 támogatja a legújabb, és legbiztonságosabbnak számító WPA3 titkosítási protokoll használatát.

Szülői felügyelet: Már a routeren keresztül kiszűrhető, hogy a csatlakoztatott eszközökre milyen tartalmak juthatnak el. Ez pedig azt jelenti, hogy letiltható, hogy a gyerek a telefonján vagy a gépén például felnőtt tartalmakat nézzen. 

Energiatakarékosság: A Target Wake Time technológiának köszönhetően csak akkor ébreszti fel a kliens a WiFi vevőt, amikor számára is érkezik adat, máskülönben alvó módban maradhat. 

Zavarás nélkül: A szabvány része a Spatial Frequency Reuse nevű eljárás megjelöli a az azonos csatornán található, idegen hálózati csomagokat, így ezek nem zavarják a folyamatos kapcsolatot a kliensekkel. 

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -