MIUI ROM azonosítása

5416
- Hirdetés -

Azt tapasztaljuk, hogy szinte napi szinten visszatérő probléma, sok ember nincs tisztában azzal, hogy tulajdonképpen milyen ROM van a telefonján.

Rövid összefoglaló az előforduló MIUI verziókról.

Először is a leggyakrabban előforduló verziók:
Kína stabil: angol/kínai nyelv, kínai szolgáltatások, mellőz minden Google szolgáltatást/appot, változó frissítés (néha 2 hét, néha akár 2 hónap is), telepítés bármilyen recovery-vel, nyitott/zárt bootloader is.

Kína fejlesztői: angol/kínai nyelv, kínai szolgáltatások, mellőz minden Google szolgáltatást/appot, heti frissítés, telepítés bármilyen recovery-vel, nyitott/zárt bootloader is.

Global stabil: Sok nyelvvel, magyar is (8.1.X.X-től), kínai szolgáltatások/appok nélkül, tartalmaz Google szolgáltatásokat/appokat, változó frissítés, telepítés bármilyen recovery-vel, nyitott/zárt bootloader is.

Global fejlesztői: Kb 1 hónapja folyamatosan javuló, közösségi fordításon alapuló magyar nyelvvel (95+ százalék, folyamatos javítás hétről hétre), kínai szolgáltatások/appok nélkül, tartalmaz Google szolgáltatásokat/appokat, heti frissítés, telepítés bármilyen recovery-vel, nyitott/zárt bootloader is.

Ez a 4 típus tartozik a gyári ROM kategóriába, letölthetőek az http://en.miui.com/download.html oldalról. OTA van minden típusra. Arra fel kell készülni, hogy nagy valószínűséggel a nyitott bootloadert visszazárja!

MIUIHU: teljesen magyar nyelvű ROM, vagyula féle fordítással. Kínai appok nélkül, Google szolgáltatások/appok vannak, néhány exkluzív kiegészítés a kínai/global ROM-okhoz képest. Nagy általánosságban heti frissítés, néhány nappal a gyári ROM-ok kiadása után. Letölthető innen, általában van OTA frissítés. Telepítés CSAK TWRP recovery-vel, csak nyitott bootloaderrel (készüléktől függően, nyitott bootloadert nem zár vissza), telefonon a verziószámnál jelezve, hogy MIUIHU.

MULTI ROM: Sok nyelv, legtöbb készülékre magyar is, vagyula féle fordítással. Kínai appok nélkül, Google szolgáltatások/appok vannak. Heti frissítés, néhány nappal a gyári ROM-ok kiadása után. Letölthető a http://xiaomi.eu oldalról, OTA frissítés már nincs. Telepítés CSAK TWRP recovery-vel, csak nyitott bootloaderrel (készüléktől függően, a már nyitott bootloadert nem zárja vissza), telefonon a verziószámnál jelezve, hogy xiaomi.eu.

WEBSHOP által szállított ROM: na itt a baj! Frissítés nincs, magyar általában csak részben vagy sehogy. Potenciális forrása mindenféle kártékony cuccnak, kínai/Google szolgáltatások általában vegyesen. Magyarul kb semmire semmi garancia.

MIUI verziószámozás

Alapjában két féle MIUI verziószám létezik, stabil és fejlesztői.
Stabil: MINDIG 4 jegyű! Formailag így néz ki: X.Y.Z.0
X=MIUI főverzió
Y=MIUI alverzió
Z=kiadás száma
Az utolsó szám mindig nulla.
Példa: 7.3.2.0 = MIUI 7.3, második kiadás, 8.0.1.0 = MIUI 8, első kiadás.
Legegyszerűbb módja a WEBSHOP-os szutykok felismerésének a verziószám. Általában 4 helyett 5 jegyű (például 7.1.1.0.0), vagy formailag nem felel meg a fenti szabálynak (például 7.1.99.99, 77.22.88.00).

Fejlesztői ROM: mindig 3 jegyű, gyakorlatilag a dátumot jelöli.
Formailag így néz ki: X.Y.ZZ
X= év utolsó számjegye (5=2015, 6=2016)
Y=hónap
ZZ=nap
Példa: 6.8.25 = 2016 augusztus 25.-i fejlesztői ROM

Röviden ennyi. Ha nem tudod, hogy milyen ROM van a telódon, ez segít abban, hogy eligazodj, leginkább abban, hogy a tákolt/gányolt izéket azonosítsd.
Ha megvan a ROM eredete, akkor már azt is tudod, hogy hová fordulj segítségért. Ha multi ROM, akkor http://xiaomi.eu a segítség keresésének elsődleges helye, ha gyári rom, akkor az http://en.miui.com fóruma, ha MIUIHU, akkor http://miui.hu

- Hirdetés -