Android rendszeren az iOS-szel ellentétben, amennyiben nem tetszik a gyárilag telepített kezdőképernyő, úgy könnyedén lecserélhetjük egy másikra. Ezáltal így van ez a MIUI esetében is. A MIUI-os Xiaomi telefonokon MIUI Launcher van, egy típust kivéve, ez pedig a Pocofone F1. Ezen POCO Launcher van, ami egy kissé átalakított, bővített MIUI Launcher. Ezt a kezdőképernyőt a telefon megjelenése után a Xiaomi elérhetővé tette a Play Áruházban, így szabadon le lehet tölteni, akár nem Xiaomi telefonra is. A kérdés, hogy összeségében melyik a jobb, a MIUI-, vagy a POCO Launcher?

 

Az Alkalmazáslista és funkciói

Rendkívül sokáig a MIUI Launcherben az iOS-hez hasonlóan minden alkalmazás ikonja kötelezően helyetfoglalt a kezdőképernyőn, így, ha egy ritkábban használt alkalmazást kerestünk, akkor ez sok ideig is eltarthatott, azonban hamarosan a stabil verzióban is elérhető lesz az alkalmazáslista, a legújabb alpha-ban már most elérhető. A kettő mégis kicsit más.

A MIUI Launchert sötétített háttér jellemzi, a POCO Launchernél ez választható, ahogyan az átlátszóság mértéke is. Míg előbbi csak fölsorolja az alkalmazásokat, utóbbinál lehet keresni név szerint, kategória szerint, itt akár saját kategóriákat is létrehozhatunk, és, ami a legzseniálisabb, ha kiválasztjuk a beállítást, szín szerint, ezutóbbi egy egészen egyszerű, de mégis nagyszerű funkció. A MIUI Launchernél keresésre csak akkor van lehetőség, ha használjuk a Google widget-jét, vagy belépünk magába a Google alkalmazásba.

 

A testreszabás

A MIUI Launchernél a kezdőképernyő-elrendezésnél a legújabb, még alpha verzióban kiválaszthatjuk, hogy 4 vagy 5 oszlopban jelenjenek meg az ikonok, a stabil verzióban erre még nincs lehetőség. Ezzel szemben a POCO launcherben ezek mellett a 3 oszlopos lehetőség is rendelkezésre áll, itt kapunk egy ikonméret-választót is, illetve szabadon használhatunk bármilyen, akár a Play Áruházból leszedett ikon pack-et.

 

A “3D touch”

Egyes ikonokra hosszan nyomva bizonyos alkamazáson belüli funkciókat azonnal elérünk, úgy, hogy nem kell ezeket megkeresnünk az alkalmazáson belül. Ilyen például a felkapott szekció a YouTube-nál. Ez a MIUI Launcher legújabb alpha verziójában és a POCO Launcherben is elérhető, amennyiben az alapértelmezett kezdőképernyőnek van beállítva. A POCO Launcherben emellett megjelenik egy widget lehetőség, amire rányomva megjelennek alul az alkalmazáshoz tartozó kirakható widget-ek, amiket onnan azonnal ki is lehet rakni a kezdőképernyőre. A widgetek kirakásának lehetősége természetesen a MIUI Launcher alatt is lehetséges, csak ott az egyetlen módja ennek, ha kiválasztjuk ezt a widget-listából.

Vélemény

A POCO Launcher gyakorlatilag egy továbbfejlesztett MIUI Launcher, de most elkezdték a különböző POCO Launcher funkciókat is belerakni a MIUI Launcherbe. Nem lett volna egyszerűbb nem egy másik launchert fejleszteni, hanem a már meglévőt továbbfejleszteni, és ezzel együtt azt fölrakni a Play Áruházba? Nem mindig értem a Xiaomi döntéseit…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ