A MIUI 9 frissítést július végétől érhető el a Xiaomi okostelefonokra. Akkor csupán néhány Xiaomi mobil kapta meg a frissítést, köztük a Mi 6, a Redmi Note 4 / 4X és a Mi 5X. De mára a Xiaomi okostelefonok fele megkapta a frissítést.  Eközben a múlt hónapban megjelent az Android 8.0,  Android Oreo kódnevén. Az Android új verziója jelenleg a Google és a Nexus eszközökre korlátozódik, de fokozatosan más okostelefonokon is elérhető lesz a közeljövőben. Az Android 8.0 kiadása előtt a MIUI 9 sikeresen bebizonyította, hogy ez a világ leggyorsabb Android operációs rendszere, amely az EMUI 5.1-et és a Samsung Experience-et is megverte. Az Android 8.0 kiadása után a MIUI 9 sikeresen tartja a címet. Elkezdődött a MIUI 9 vs Android 8.0 csata!

MIUI 9 vs Android 8.0 – Funkciók és optimalizálás

Őszintén szólva a MIUI 9 a legegyszerűbb, legkönnyebb és leggyorsabb Android 7.0 felhasználói felület, amit valaha láttunk. Az olyan funkciók, mint a képkeresés, a hangsegéd, a kezdőképernyő testreszabása és az intelligens alkalmazásindító, az egyszerű felhasználói felületet a legegyszerűbb használni. A Xiaomi vezetői csak egy szóval írják le az operációs rendszert:

Gyors

Javítja a rendszert az alapul szolgáló 12 “fekete technológiai optimalizálással”*. Ez az egyetlen Android felhasználói felület, amelyből több mint 50 olyan funkciót távolítottak el, amelyeket a felhasználók kevésbé használtak, csak hogy könnyebbé és gyorsabbá váljon a rendszer. A MIUI garantálja a felhasználók számára, hogy az operációs rendszerben nem találkozhatunk késleltetéssel, akadálya (lag) Van néhány rejtett funkció ide helloxiaomi link jön a UI-ban is.

Azonban az Android 8.0 egy teljesen új Android platform. A háttéralkalmazás-felügyelet javult. A felhasználók számára bizonyos korlátozásokat enged a hétterben futó alkalmazások korlátozására. Az új funkciók közé tartozik az ikonformák, az iOS-hez hasonlító értesítések pontjai, a jobb biztonság, az automatikus kitöltés szolgáltatás, a kép a képben funkció, a  WiFi Aware, a Bluetooth Low-Energy (BLE) 5.0 támogatás, okos szövegkijelölés,új  felhasználói felület (alkalmazás kategória, új Android TV vezérlő, Android stúdió). A Google szerint az Android 8.0 sebessége kétszerese az Android 7.0-nak minden szempontból.
A funkciók tekintetében a MIUI 9 és Android 8.0 közül az Android 8.0 jön ki győztesen az új funkciók bevezetésével.
A Google intelligens asszisztens sokkal jobb, mint a MIUI intelligens asszisztens, amely még fejlesztés alatt áll és várhatóan a MIUI 10-ben debütál.
Optimalizálás tekintetében azonban a MIUI 9 az egyértelmű győztes. Mert a fekete technológiával”* a MIUI 9 soha nem akad,  és lassul, de az Android 8.0 igen.

Győztes:
Funkciók: Android 8.0
Optimalizáció: MIUI 9

MIUI 9 Vs Android 8.0 – Indító sebesség összehasonlítása

A Google azt állítja, hogy az Android 8.0 rendszerindítási (boot) sebessége kétszer gyorsabb, mint az Android 7.0. A MIUI 9 Android 7.0-n alapul.
Ellenőrizzük mindkét operációs rendszer sebességét.

Ahogy láthatja, az Android 8.0 gyorsabban töltött be mint a MIUI 9, de nem kétszer gyorsabban. 1 másodpercen belül, mielőtt a MIUI 9 befejezte a bootot. Azt hiszem, a Google a stock 7.0 (Nugát) rendszerrel hasonlíthatta össze a sebességet.

Nyertes: Android 8.0

MIUI 9 vs Android 8.0 – Alkalmazások megnyitása és Multitasking

Most a leggyakoribb napi rutin, az alkalmazások megnyitása és azok közötti váltás (mulitasking) a feladat. A Google ismét azt állítja, hogy az Android 8.0 kétszer fürgébb, mint az Android 7.0 a napi tevékenységek közben, mint az alkalmazás megnyitás és a továbbfejlesztett multitasking. Lássuk, hogy vizsgázik az új Android a MIUI 9 ellen:

A MIUI 9 egyértelműen a győztes. A két operációs rendszer közötti különbség (23,5 másodperc) óriási. A MIUI 9 végez a feladatokkal 1 perc és 31,6 másodperc alatt.
Eközben az Android 8.0 jóval lomhább, 1 percet és 55.1 másodper az ideje.

Nyilvánvaló, hogy az Android 8.0 gyors, de ezt a versenyt elvesztette optimalizálás téren. Várható, hogy ezeket a hibákat javítják a közelgő Android 8.1 frissítésben.

Nyertes: MIUI 9

MIUI 9 vs Android 8.0 – Alkalmazás telepítése

A híres kínai “King of Glory” mindkét Android operációs rendszeren telepítésre került.

Az előző teszthez hasonlóan a MIUI 9 a győztes. Az Android 8.0 túl lomha, a King of Glory telepítésnél is. Ráadásul meg kell jegyezni, hogy a Xiaomi mobilok nagymértékben optimalizáltak a játékok, különösen a King of Glory számára.

Nyertes: MIUI 9

Az ítélet

A tesztet a Nexus 6P (SD 810, 3 GB RAM) és Mi 5 (SD 820 és 4 GB RAM) között végezték. A MIUI 9 hardveres teljesítménye majdnem kétszerese az Android 8.0-nak. A MIUI 9 már az indulásakor előnyben volt.

Mégis meglepődve láttuk, hogy az Android 8.0 a gyengébb készülékkel is megszorongatta a MIUI 9-et. A mid-end Android 8.0 telefon verte high-end telefon Android 7.0 telefon a rendszerindítási teljesítményben. Az igazi csata csak ezután kezdődik majd, két zászlóshajó (azonos teljesítménnyel) Android 8.0 és MIUI 9 telefon között. Ezt akár az Android 8.0 is megnyerheti. Nemsokára újabb megmérettetés!

Végső győztes: MIUI 9

*Fekete technológia jelentése: Ez biztosítja, hogy az egyes eszközök általános teljesítménye optimális legyen a memória töredék-optimalizáló eszközökkel és algoritmusokkal az alkalmazások háttértartalmának szabályozására, ami kifogástalan teljesítményt biztosít.