KezdőlapHírekMit tegyek, ha a telefonom már nem kap frissítéseket? (és nem opció...

Mit tegyek, ha a telefonom már nem kap frissítéseket? (és nem opció a custom rom)

Az okostelefonok megjelenése óta probléma, és bár az elmúlt években a helyzet javuló tendenciát is mutatott már, sokkal előrébb nem vagyunk: a frissítések vagy jönnek, vagy nem. Ha jönnek is, meddig? Ha sokáig, örülünk, ha nem, nem. Nincs mindig garantált támogatás, és legtöbb esetben a gyártó “jófejségétől” függ, mennyi ideig támogat egy adott készüléket.

Egy idő után sajnos, ahogy az eszközök öregednek, kétségkívül meg fog szűnni a szoftveres támogatásunk, sokszor inkább előbb, mint utóbb, és ez hatalmas probléma. De, mit lehet tenni mezei felhasználóként, hogy biztonságban legyünk, mindenféle hókuszpókusz nélkül? Erre a kérdésre keressük ma a választ.

Tegyük fel, hogy van egy két-három éves telefonunk, melynek most ért véget a támogatása, ergó több frissítést elvileg nem fog kapni, se MIUI, se biztonsági patch nem érkezik már rá.

Mennyire veszélyes használni?

Elméletileg nem biztonságos, azonban egy tudatos felhasználó, kellő odafigyeléssel egy-két évig minden bizonnyal biztonságban tudhatja készülékét. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

Mivel a legtöbb sebezhetőség kihasználásának a felhasználó össze-vissza letöltögetése ad teret, ezt ne tegyük. Ha csak a Play Áruházból, és megbízható forrásból (pl. F-Droid) telepítünk alkalmazásokat, a támadás esélye jócskán csökken. Nincs Happymod, Aptoide, Lucky Patcher és hasonló csodák! Bár, ha szeretnénk nyitni kelet felé, és az orosz elvtársakkal megosztani adatainkat, ez egy korrekt deal lehet 😉

Érdemes-e vírusirtót használni?

Személyes véleményem az, hogy nem. Ugyanis a hülyeségtől a legkirályabb antivírus-program sem véd meg. Persze ártani nem árt, de nem szükséges. Ismét a tudatosságra hívnám fel a figyelmet.

Alkalmazásfrissítések

Az operációs rendszer már nem frissül ugyan, jópár évig az alkalmazások fognak, és megkapják a legújabb házon belüli biztonsági javításokat is. Így kiemelten fontos, hogy ezeket rendszeresen telepítsük.

Összefoglalva

Sok dolgot nem tudtunk meg ugyan, egy viszont kiemelten fontos az elhangzottak közül: a felhasználói tudatosság. Hisz, gondoljunk csak bele: Trója elfoglalása is lehetetlennek bizonyult 10 év alatt, csellel viszont egy éjszaka is elég volt. Figyeljünk oda, avagy, többet ésszel, mint Brüsszel! Ez a biztonság kulcsa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek