Mission impossible – Mi6

4236
- Hirdetés -
()
  • Nem csodálkoznánk, ha a következő részben Ethan Hunt High-Tech kütyü arzenáljában feltűnne a Xiaomi Mi6. Elképesztő tudást és energiát fektettek a kis kütyübe, méreteihez képest

belefért 3 kamera, a világ legerősebb mobil processzora, 3350 mAh akkumulátor, 5,15″ képernyő, 6 GB RAM, 128 GB tárhely és még sorolhatnám estig… Nem beszélve arról, hogy ez az első Xiaomi telefon, melyet fröccsenés állónak hirdetnek. Bár voltak olyan elvetemültek, akik ezt tovább gondolták.

Most, hogy végre mi is személyesen megismerkedhettünk egy 6/128-as fekete verzióval, amit köszönünk a Xiaomishop csapatának, utána járhattunk megannyi tesztnek, leírásnak, hogy mennyire valósak és saját tapasztalatokkal, tesztekkel emelhetjük tovább a Xiaomi Mi6 szárnyalását.


Hát akkor fussunk neki!

Ahogy kézhez kaptuk, nem titkolt tarkón összeérő vigyorral, karácsonyi Pistike módjára szabadultam meg a futár csomagolásától. A készülék doboza a jól ismert új szériás Xiaomi doboz, fehér, kemény karton, középen Mi logó és a jobb felső sarokban a változat megkülönböztető RAM/ROM páros.

A doboz hátulján már a megszokott adatlap matrica fogad minket, a főbb tulajdonságokkal, modem képességekkel, doboz tartalmával, IMEI és egyéb nyalánkságokkal.

Igen, ez egy teljesen kínai verzió, hisz még nem létezik belőle más, főleg nem nemzetközi verzió. (De biztos jönni fog)

A dobozt felnyitva egyből az új szerelmünk tárul elénk, igen jól olvasod, szerelem volt első látásra. Nem elvakultság, ami ugyan jellemez minket, hanem a tudat, hogy mit is fogunk most megtapizni, használni, nyűni ezen cikk megírása érdekében. Hisz ez ma a csúcsok csúcsa, a No1, az ász…

Ha valaki bontott már ki Xiaomi telefont, az tudja, hogy milyen szép és használható fóliával kapjuk. Valaki már mondta, hogy látott már olyan embert, aki ezzel használta. Vétek rajta hagyni!

No nem is azért, mert ilyen szép bubis (alánéztünk fotózás előtt), hanem mert a képminőséget jelentősen lerontja és nem élvezhetjük ki a gyönyörű képernyőjét.

A telefon alatt nem egészen a szokásos kiegészítőket találjuk, hisz a jack csatlakozó hiánya miatt egy kis pluszt kellett csomagolniuk. A kis figyelmeztető paksaméta és SIM tű tartó alatt megtaláljuk az USB-C kábelt, az USB-C jack átalakítót, a Xiaomi saját 3 amperes gyorstöltőjét és egy sötét szilikontokot.

Az USB-C jack átalakítót kipróbálva egy Piston 3 fülessel, teljesen ugyan úgy működik, mintha a fülhallgató csatlakozóban lenne. A telefon azonnal felismeri mint fülhallgató és a beállításokban is kiválasztható a Mi zene javítás, vezérlőgombok és Hangszínszabályzó. A csatlakozó kiválóan illeszkedik mind a telefonban és a fülhallgató csatlakozója is. Viszont a fülhallgató nem teljesen megy bele az átalakító aljzatába, kissé kilóg. Ez lehet az univerzalitás miatt is, hogy szinte az összes jack csatlakozóval kompatibilis legyen.

A szilikontok minősége meglepően jó, sőt mondhatni kiváló! Belül kissé recés, hogy ne gyógyuljon bele, ha zsebünkben hordva kis pára lecsapódik a tok és telefon közé. A külseje nem csúszik, jó fogást biztosít még a száraz kezű tulajoknak is.

A védő fóliát eltávolítva elénk tárul az Mi6 egyedi 5,15 colos kijelzője, mely 4 oldalról lekerekített 3D üveggel lefedi a teljes előlapot, az üvegbe mélyesztett Home gombbal.

Hátlapján is a megszokott információs matricát találunk, a telefon IMEI számaival, sorozatszámmal és egyéb tikláb-házikó infóval. Harmadik képen már tokban a kicsike.

Itt kitérnék egy kis negatív véleményre, a teljes üvegfelület, mind elől és hátul nagyon szöszmágnes, nem beszélve az ujjlenyomatokról. Fotózás előtt szöszmentes törlőkendő használata sem hozott 100%-os eredményt, viszont a kiváló karcállóság miatt nyugodtan törölgethetjük ruhánkba is, ennyitől soha nem fog megkarcolódni.

A külső

Mint fentebb írtam, a Xiaomi Mi6 elő és hátlapja 3D, négy oldalt lekerekített üvegből van, pontos anyagáról megoszlanak a vélemények, de többnyire az Mi széria Gorilla Glass-t használ, míg a Redmi sorozat Asahi dragon trail-t. A fenti videó kiterjed a karcállóságra is, a karcállósági Mosh skálán a 6-os szintig karcálló volt, ami csak a kimagasló minőségű telefonokról mondható el, pl. iphone 7, Samsung S8, stb.

Fogása kiváló! Igaz nagyon vékony, 7,45 mm csak, de remekül illeszkedik a tenyérbe. Az üveg nem csúszik, legalább is az én tenyeremben nem kellett félni attól, hogy kicsúszik, de majd akinek kórosan száraz a keze, lehet más véleményen lesz. Pláne ha kicsit zsíros is a kezünk, az ad plusz súrlódást/tapadást. Ha mégis csúszna, ott a mellékelt szilikontok, az ténylegesen biztosítja a jó fogást! Tokkal a méretek: 72,2mm x 150,6mm x 8,4mm

Viszont! Ha tok nélkül teszed le, számíts rá, hogy egy gyenge szellő le fogja fújni bárhonnan! Az asztalra téve a PC rezgéseitől is elkezdett kúszni, ezt az alábbi videón demonstrálom:

Konklúzió: a szilikontok ERŐSEN javasolt!

Gombok

Ugyanúgy, mint az Mi5s esetében, itt is csak 3 fizikailag megnyomható gomb van és három kapacitív érintő gomb. A fizikai gombok minősége makulátlan, a hangerőgomb kicsikét lötyög, mivel billenő gombról van szó, tehát a hangerő fel és le mikrókapcsolók a két végében vannak és az egy részből álló gombnak ide-oda kell billennie, innen a lötyögés. Egyáltalán nem zavaró! A bekapcsológomb fixen ül a helyén, végzi a dolgát. Az érintő gombok érzékenysége eszméletlen jó, gyorsasága hihetetlen, mint azt egy Mi szériától el is várjuk! A Home gomb elődjéhez képest kissé mélyebben van, igaz csal milliméter töredékével, egymás mellet jól láthatóan. Itt is az előlapi üvegbe van bemélyítve, nem külön egységből áll, jól kitapintható sötétben, vagy csukott szemmel. Ez alatt foglal helyet az ujjlenyomat-olvasó szenzor, ami ultrahanggal tapogatja le villámgyorsan a rárakott ujjunkat. Tényleg villámgyors, persze csak akkor, ha előzőleg jól vittük fel az ujjunk lenyomatát.

Képernyő

Az Mi6 képernyője 5,15″ FullHD IPS LCD. Bár valahol olvasni OLED, AMOLED kijelzőről is, ezt már olvastuk pletyka szinten, hogy lesz majd szolgáltató verzió olcsóbb kijelzővel, remélem ide nem ér el, mert csak csalódás lesz. 428 PPI (pixelsűrűség) nem lett piacvezető, bár a bemutatón mindig az iPhone-t hozzák fel, 328 PPI-re ráver, de a Huawei P10 432 PPI, Samsung S8 571 PPI (2k kijelzővel) sem annyira érzékelhetően élesebb. Fényereje 600 nits, ez sem a legerősebb a piacon, iPhone 705, Huaweit P10-et veri, annak 556, míg a Samsung S8 pedig 693.

Na akkor ennyit a számháborúról. Nem a képernyő hiper-szuper értékei a fontosak, hanem a plusz amit az Mi6 ad ezen felül. Különleges üveg és bevonat jócskán túlszárnyalja az átlag kijelző fogalmát. Napfényben kitűnően látható minden, színhelyességgel, mint anno Mi4c esetében. Szemkímélő a folyamatos fényerő állítás és tényleg az. Villogásmentes, automatikus színhőmérséklet, polarizált réteg, ami már az Mi5s-ben is benne volt.

Demonstrálom:

Szóval akinek minőségi napszemüvege van, az nem sokat fog látni elfordított képernyőnél sem játék, sem fotózás/videózás közben.

Egy szomorú tény, hogy az értesítőled, ami a telefon jobb felső sarkában kapott helyet, csak egy színű. Csak fehér. Fekete pont a Xiaomi-nak! :(

Hangszóró

A Xiaomi Mi6 fekvő módban sztereó hangzást biztosít, még pedig úgy, hogy a beszédhangszórót használja a baloldalinak. Így a videók és a játékok sztereóban szólnak, viszont a beszéd hangszóró kicsit halkabb. Ez a következő videóból tökéletesen kihallatszik:

Menjünk beljebb…

Nagyon nem térnék ki a száraz számokra és tesztekre, ezt már csilió-bilió tech oldal lehozta, de azért megnéztem mit tud a kicsike. A teszteket nem steril környezetben, mindent lepucolva készítettem, hanem napi használat közben. A MIUI verzió egy ismeretlen, talán webshopos rom, mivel hivatalosan ilyen nem tölthető le a gyártó weboldaláról. Hagytam is rajta és ezt is leteszteltem éles környezetben. Mindent rendben találtam, szinkronizálás megy, Mi fiók megy, Wifi hasít, nincs akadozás, BT villámgyors, push üzenetek, értesítések remekül működnek (gyorsabb mint a napi használatban lévő Redmi Note 3 telefonom), ki és bejövő hívások azonnal működnek, SMS jön és a mobilnet is úgy működik ahogy kell. Egyszóval (többel) nyugodtan maradhat minden vásárló ezen, amíg ki nem jön a hivatalos Global ROM és persze a várva várt MIUIHU! :mrgreen:

Na lássuk mit gurított a vas:

Antutu

Ahogy Friderikusz énekelné: Meglepő és mulatságos… Még ha “kiheréltem” volna, vagy nyitom a bootloadert és MIUIHU-val mértem volna, akkor nagyobbat esett volna az állam. De ami késik, nem múlik! ;)

GFXBench

Papírforma… van lejjebb egy Mi6 már, na az tiszta rendszerrel mérve. Ezért is csinálom így a teszteket, hogy bárki meggyőződjön róla, hogy bármikor ilyen teljesítményt fog nyújtani szeretett telefonja.

PCMark

Ez egy igen erőteljes akkumulátorteszt volt, a lényege az, hogy 80%-ról 20%-ra mennyi idő alatt merül le az akkumulátor, miközben a telefon bekapcsolt képernyőnél böngészik, videót játszik le, fényképet szerkeszt, videót szerkeszt és sok más relatív mindennapos tevékenységet folytat. Nem hiszem, hogy ezt is nagyon magyarázni kellene…

Mikrofon

A mikrofon kiválóan felveszi a beszélgetést, diktafonként remekül üzemel, akár 2 méterről is, tisztán és érthetően felveszi az emberi hangot. Teszteltem még elég durva zene mellett, ha valaki koncertet szeretne felvenni és TV adással is lement ugyan ez. Hallgassátok:

Viszont a hangszórója szokásos, lehet egy kicsivel jobb mint az előzőek, de ez sem az az utcán bömböltető mobil érzés. Zenék szépen hallhatóak, beszéd remekül érthető, viszont túl sok mély nincs benne. Ilyen pici membrántól nem is várhatunk többet, a telefon úgy sem erre van kihegyezve.

Kamera

Na elérkeztünk a leglényegesebb témához. A kamera. Nos ettől várt mindenki nagy durranást, hisz egy dupla 12MP-es képérzékelő foglal helyet a hátlapon. Két különböző, ráadásul az egyik hatlencsés, f1.8, széles látószögű, míg a másik ötlencsés, f2.6, teleobjektív. A széles látószögű kamera 4 tengelyes optikai képstabilizátorral van ellátva, ami fényképezéskor és videó felvételkor igen jól jöhet, ha kézben kell tartani a telefont és akaratlanul elmozdul a kezünk. Nincs több életlen fotó, rázkódó videó!

Mire fel ez a kettő? Több okból is. 2x optikai zoomot érhetünk el a két kamera váltás között.

Mutatom:

Figyelem, nagy méretű képek jönnek! A baloldali a nagylátószögű, a jobboldali a teleobjektív.

A képek ugyan abból a pozícióból készültek mozdulatlanul, csak kamera váltás történt.

Mint minden valamire való telefon kamera, nappal hihetetlen jó képeket csinál és csak benti lámpafényben vagy esti órákban derül ki, hogy mit is tud valójában. Lássunk először kinti képeket, gyönyörű városunkról, Győrről. :)

Égbolt fotózása, HDR és beégés teszt.

Felhő mögé bújt nap, kevesebb fény.

Közeli kép, mélység élességgel. A második kép már 16:9 aránnyal készült, a legtöbb telefon képérzékelője 4:3 arányban fotóz a legnagyobb felbontásban, 16:9-ben már kisebb lesz és kissé torz a széleken.

Távoli objektum (Győr Városháza és szökőkút) nappali fényben és már bekapcsolt dupla kamera üzemmódban! A kamera beállításaiban ki, illetve bekapcsolhatjuk, hogy ilyenkor a képen vízjelként rajta legyen e a bal alsó sarokban a dupla kamera megjelölés.

Mint azt láthatjuk még 300x nagyításban is, nagyon jó képeket készít az Mi6, nappali képekre itt sem lehet panasz, sőt! De most lássuk mit produkál éjjel és otthoni lámpafényben, illetve vak sötétben. A sötét képekhez általában három beállításban teszteltem, sima beállítás, szürkületi beállítás és HDR. Ebben a sorrendben lesznek a képek is.

Lássunk még egy példát és vonjuk le a konzekvenciát. Itt már olyan sötét volt, hogy a sima beállításhoz be kellett kapcsolnom a vakut, mert értékelhetetlen minőség lett.

Mind a három esetben győzött a HDR beállítás. Igaz így a fényképezés sebessége jelentősen lecsökken, a több mintavételezésnek köszönhetően, de az eredmény magáért beszél. Figyeljünk oda, hogy HDR bekapcsolásával megnő az expozíciós idő és addig a tárgyon kell tartanunk a telefont, amíg el nem készíti, ellenkező esetben elmosódott, bemozdult lesz a kép. No akkor nézzük meg otthoni lámpafényben.

Ugyan ez a sorozat a teleobjektívvel, ugyan abból a pozícióból.

De ne felejtsük el, hogy van egy két tónusú LED vakunk, ami pont ilyen helyzetekben hivatott jobb képet készíteni, színhűbbet mint a fentiek.

Itt is érvényesül a HDR funkció, több fényt, több részletet tudunk vele rögzíteni, de csak és kizárólag mozdulatlan tárgyat tudunk vele elkapni. Ha a mindig izgő-mozgó csöppségeket szeretnénk megörökíteni, tegyük inkább szürkületire, vagy felkészülten kézi beállítással, de inkább használjunk a vakut. Nézzük meg, már a szemnek sötét helyen vakuval és a HDR-t bekapcsolva.

A vaku hatótávja maximum 8 méter, de értékelhető minőséget 5 méteren belül érhetünk el, amit teljes vaksötét hátsó udvarban, nagyon jól be is mutat az Mi6 kamerája.

Az első fa 3 méterre van, a második 6 méterre és a fal kb. 8 méterre. Teljes vaksötétben ennyit tud a vaku és a képérzékelő. És a végére egy panoráma kép.

Fényképet kiveséztük, ne várjatok több technikai infót, ez nem egy profi fotós továbbképzés, csak egy átlagos felhasználónak nyújtunk némi segítséget a mindennapi használathoz. Aki kicsit jobban belemélyed és utánanéz a beállításoknak, biztos szebb, beállított képet tud felmutatni, de az persze nem életszerű.

Mozgókép, avagy videózzunk 4K-ban!

Igen, a 12MP kamera már képes jó ideje 4K felvételekre, csak hogy kinek van erre szüksége? Annak aki dolgozni akar vele, van megfelelő lejátszója és képernyője/tévéje hozzá. Egyébként bőven elég facebookra 720p-re állítani a felvételt, úgy is romlik feltöltéssel a minőség és nem mindenkinek van FHD kijelzős telefonja. Tehát a felvétel megkezdése előtt döntsük el, kell e nekünk a nagy felbontás, vagy sem. Plusz helyet foglal, jobban megdolgoztatja a vasat, jobban merül az aksi. (Bár ezt az aksit lemeríteni videózással…) Lássunk hát pár igazán jó felvételt, több féle kompozícióban.

Az Mi6-nak nem csak a dupla hátsó kamerája ilyen fergeteges, hanem a selfie, az előlapi kamera is tud ám gyönyörű felvételt készíteni. Megkértem egy győri fiatalembert, sétáljon vele kicsit. :D

A végére egy bónusz 4K Timelaps felvétel.

Telefon, modem, SIM

Telefonálni a megszokott módon tudunk itthon, az összes szolgáltatóval, ebben nincs hiba. Viszont a szolgáltatók egyik frekvenciája nem támogatott, még pedig a hírhedt B20 avagy a 800MHz LTE. Ez abban mutatkozik, ha pl. Vodafone ügyfél vagy, sok esetben vidéken nem lesz 4G interneted és nem nézheted kedvenc online médiádat 4K-ban a sávszélesség hiánya miatt. 3G valószínűleg lesz és még EDGE is, ami pont elég csevegésre barátokkal, családdal és még online navigációra is.

Mint fentebb írtam, a telefon hivatalosan fröccsenés álló, tehát nyugodtan használhatod esőben, olyan helyen, ahol ráfröccsenhet víz, lemoshatod a képernyőt, stb. A dupla SIM-es tálca is védve van beszivárgás ellen, mégpedig egy, a tálca végén lévő gumicsíkkal.

Ez meggátolja a víz bejutását a SIM és memória kártyához, de hivatalosan csak a fröccsenő víznek áll ellen, mélyebbre merítve nem biztos, hogy képes lesz rá! Csak óvatosan!

GPS

Nem is tudok mit mondani rá, parádés! Villámgyors műhold találat és pozicionálás. Írhatnék még ódákat róla, de inkább bemutatnám “élőben”.

 


Összegzés

Szumma szummarum, ez a telefon igen király! A fogása, a kinézete, a használhatósága, a kamera, képernyő mind arról tanúskodik, hogy igen, ez egy csúcskészülék. Apropó kinézet. Igen, itt szeretném megemlíteni, hogy vérbeli kötődésem a Xiaomi iránt nem teljesen homályosította el elmémet és én is furcsállva nézem, hogy a Xiaomi a kelet “ájfonja”(trolloknak a szegény ember iPhone-ja). Külső szemlélőnek és minden objektív szemlélettel rendelkező IT szakembernek elsőre az iPhone 6S jut róla eszébe. Jobban szemügyre véve és kézbe fogva kezdenek felderengeni a különbségek, mindenkinek egyre jobban szimpatikussá válik. Ha valaki még idén tervezi egy csúcskészülék beszerzését, kétszer is gondolja át, hogy más márka után kacsingat! Kitűnő hardver és a hamarosan hetente frissülő magyar szoftverpárossal nem veheti fel a versenyt egy gyártó sem!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -