Mi Smart Band okoskarkötő

Az elmúlt tíz évben a viselhető okos eszközök piaca a semmiből több milliárd dollárosra nőtt, és ezek között az egyik legfontosabb család az okoskarkötőké vagy más néven aktivitásmérőké, amelyekből a várakozások szerint idén globálisan több, mint száz millió darabot értékesítenek. Jelenleg az okoskarkötő kategóriában a Xiaomi az egyik piacvezető gyártó, köszönhetően nagyban a friss Mi Smart Band 6 iránti nagy keresletnek.

De miért ilyen sikeresek az okoskarkötők? Mi a vonzerejük? Mi az oka annak, hogy Magyarországon is egyre népszerűbbek e termékek, és melyek ezek legfontosabb tulajdonságaik? Jelenleg egyébként ebben a kategóriában a Xiaomi az egyik piacvezető gyártó, köszönhetően nagyban a friss Mi Smart Band 6 iránti nagy keresletnek.

Remek dizájn

A jobb okoskarkötők ellentétben az okos órákkal, vékony keskeny, karcsú színes képernyővel rendelkeznek, amely alig szélesebb a pántnál. Ez pedig kifejezetten vonzó megjelenést kölcsönöz a terméknek, és sokan már csak ezért is szeretik. Láttatja egy ilyen készülék, hogy viselője halad a korral, odafigyel a trendekre.

Emellett nem utolsó szempont az sem, hogy vannak olyan felhasználók, akik szeretik a hagyományos karórákat. Nekik is reális alternatíva lehet egy ilyen okoskarkötő, amit egy okosórával ellentétben nyugodtan felvehetnek egy szép karóra mellett – természetesen a másik csuklóra csatolva – és nem néznek ki vele úgy, mint mondjuk anno Maradona a két Hublot karórájával.

Maradona Hublot

Aktivitásmérés

Nem hiába nevezik ezeket  termékeket aktivitásmérőnek is, hiszen a beépített szenzoraik révén képesek monitorozni a felhasználójuk fitnesz, sport tevékenységét. Azaz például, hogy mekkora távolságot tett meg, milyen sebességgel, mekkora a pulzusa stb. stb. Ha a viselője megadja a pontos adatait, tehát, hogy hány éves, milyen magas és mennyi a súlya, azt is ki tudják számolni, hogy egy-egy mozgás tevékenység során mennyi kalóriát égetett el.

okoskarkötő sport

Egy okos karkötő minőségét, megítélését alapvetően befolyásolja az, hogy milyen pontosan méri az ilyen adatokat. Ez egyébként attól is függ, hogy meg tudja-e különböztetni egymástól az egyes mozgásformákat.  A már említett Mi Smart Band 6 több, mint 30 fitnesz móddal rendelkezik!

Az alkalmazás

Az említett adatokat az aktivitásmérők egy mobilos alkalmazásra továbbítják Bluetooth kapcsolaton keresztül. Ezen applikációk is nagyon fontosak, hiszen nagyban meghatározzák azt, hogy mennyire használható jól vagy kényelmesen egy ilyen termék. Ezen szoftverek ugyanis feldolgozzák és értékelik a beérkező adatokat, azokat képesek eltárolni, visszakereshető formában is akár. Sőt, akár látványos grafikonokat is össze tudnak állítani ezen információk alapján, amelyek segítségével a felhasználó egyszerűen nyomon követheti sportolással, mozgással kapcsolatos tevékenységeit.

Strapabíró kialakítás

Egyre több az olyan okoskarkötő, amely ellenáll a pornak és a víznek. Azaz nem esik bántódása, ha megázik, sőt jó pár olyan termék is akad, amely akár a víz alá is dugható, és akár úszás vagy búvárkodás közben is használható.

okoskarkötő sport
Sós kútba és kerék alá is tehetjük, azt is kibírják.

Aki tehát ilyen jellegű sporttevékenységben gondolkodik, annak érdemes strapabíró kivitelű aktivitásmérőt választania.

Kijelző

Kijelző tekintetében nagy eltérések figyelhetőek meg az okos karkötők között. Az OLED, AMOLD kijelzőtechnológia áltlanosan elterjedtnek számít. Ennek köszönhetően a színek gyönyörűek, ragyogóak, fátyolosságtól nem kell tartani. Viszont a méret, a fényerő és a felbontás terén lehetnek már komoly eltérések. A Xiaomi Mi Smart Band 6 például 1,56 hüvelykes képátlóval és 152 x 486 képpontos felbontással rendelkezik, ami 326 ppi pixelsűrűséget jelent. Ez pedig már az okostelefonoknál megszokott szint, tehát egyértelmű előrelépés a régebbi termékekhez képest.

okoskarkötő sport

Itt kell megemlíteni azt is, hogy a jobb okoskarkötők grafikus megjelenése, azaz számlapja módosítható. A felhasnálók összesen 60 darab ilyen előre programozott grafikus kezelőfelület közül választhatnak, amelyek a nagy felbontás miatt igen látványosak. A fényerő is kulcsfontosságú, hiszen ha ez alacsony, akkor napfényben egyszerűen nem látszik (jól) a képernyő.

Telefonos kapcsolat

Fontos, hogy egy okoskarkötő képes legyen jelezni, ha a csatlakoztatott telefonra hívás vagy üzenet érkezik. Sőt, a jobb termékek a beérkezett SMS, Messenger, Whatsapp, Viber vagy más chat app üzeneteit is meg tudják jeleníteni. Az Mi Smart Band 6 már az ékezetes karakterek megjelenítését is biztosítja, ezt pedig a korábbi modellek nem igazán tették lehetővé. Az olcsóbb, noname aktivitásmérőknél gyakran előfordul, hogy ez a szolgáltatás nem működik megfelelően, már csak ezért is érdemes márkás modellt választani.

Energiaellátás

A minimális elvárás, hogy egyetlen töltéssel legalább 3-4 napig bírja egy aktivitásmérő ha az összes funkció és szolgáltatás aktív. Energiatakarékos módban, kikapcsolt Bluetooth és alacsony fényerő mellett pedig akár 19-20 napig is bírják a jobb készülékek. Érdemes olyan modellt választani, amely mágneses töltőbölcsővel rendelkezik, így nem kell kivenni mindig a műanyag tokjából, ami értelemszerűen igen komfortos megoldás.

Extrák

A nagyobb tudású aktivitásmérők rendelkeznek néhány olyan extrával, amelyek kiemelik őket a mostanra gigantikussá duzzadt termékóceánból. Ilyen például a Mi Smart Band 6-ban is megtalálható stressz szint, illetve véroxigén szint mérés. Emellett meg kell említeni még az alvásfigyelést, amely azt vizsgálja, hogy mennyi időt töltött mélyalvási, éber vagy REM fázisban a felhasználó, azaz, hogy mennyire volt pihentető az éjszakája.

okoskarkötő sport

Valamint ide tartozik, hogy a hölgyek cikluskövetését is beépítették néhány modern eszközbe, amely szintén apró, de hasznos funkció lehet.  Persze nem feledkezhetünk meg a médialejátszás funkcióról, ami egyszerűsíti a zenehallgatást, sőt vannak eszközök, amelyek beépített légzőgyakorlatokat is tartalmaznak, és figyelmeztetnek, ha többet kéne szerintük mozognunk.

Hasznos

Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy az aktivitásmérő, az okoskarkötő nem múló divathóbort, hanem tényleg egy olyan viselhető eszköz, ami javít az életminőségen. Számos komfortfunkcióval rendelkezik, diszkrét, és még hasznos is.