Mi történik? Röviden és velősen az elmúlt napok megrázó eseményeiről!

8614
- Hirdetés -

Kedves olvasóink!

Mint sokan már ismertek, Szabó Kornél vagyok a MIUI Magyarország társalapítója és a Hello Xiaomi blog főszerkesztője. Kis rövid visszatekintést engedjetek meg, hogy mindenki ismerje meg az előzményeket. 2013 nyarán, pontosan szeptember 30-án a Xiaomi által üzemeltetett angol fórumot üzemeltető vezető admin (Wuna/Nana) segítségével és engedélyével létre lett hozva a miuiandroid.hu domain alatt a MIUI Magyarország hivatalos rajongói oldal. Az évek alatt szert tettünk elég rögös úton a miui.hu domainre is, ami jobban tükrözte elvakult szeretetünket a MIUI rendszer és későbbiekben a Xiaomi márka iránt. A fórum létrehozása után érezhetően megnőtt a kereslet a Facebook felületére, így ott is megnyitottuk a rajongói tábor előtt a lehetőséget, hogy instant hírekkel, fejlesztésekkel szolgáljunk és segítséget nyújtsunk.

Még 2016-ban merült fel az ötlete egy olyan blognak/weboldalnak, ahol megfelelő terjedelemben és kellő aktivitással tovább tudjuk a márkát hirdetni, bemutatni és még több segítséget nyújtani a médiára éhes közönségnek. 2017 májusában el is indítottuk a Hello Xiaomi weboldalt és Facebook oldalunkat. Kezdetben más név is felmerült, mint pl. Mi Újság. Lehet jobb lett volna… több ezer cikk és bemutató, teszt, segédlet videó elkészítése után hétfőn olyan történt, ami megrázta az egész magyar Xiaomi közösséget.

2018.08.20-án, pont ünnepnapon, a Fast Lane (Lane IP) angol székhelyű ügyvédi iroda – amelynek szakterülete a védjegyek, a szerzői jogok, a formatervezési minták, a szabadalmak és a domainnevek védelmének érvényesítése – küldött egy felszólítást, miszerint a “Az Ön által otthont adó weboldal visszaél a Xiaomi Inc. szellemi tulajdonával.” Ezt kimondottan a miui.hu domainre értendő és annak tartalmára. Az ügyvédi iroda a Xiaomi Inc. megbízásából közölte, hogy tartalmát törölni kell és a domaint fel kell függeszteni. Ezt mi nem tettük meg, hisz mint feljebb olvasható, mi egy hivatalos oldal vagyunk. Vagyis eddig azt hittük. 1 órával később már a Youtube rendszerből is kaptunk egy figyelmeztetést, miszerint a fent nevezett cég benyújtotta feljelentését a Hello Xiaomi csatornája ellen (párhuzamosan a xiaomishop is), miszerint jogtalanul használjuk a Xiaomi nevet a csatorna nevében. 48 órás határidőt kaptunk a jogorvoslatra. Az angol ügyvédi irodával felvettük a kapcsolatot, de választ már nem kaptunk.

Tegnap, az az 2018.08.22-én este pontban 19:00-kor a Facebook közölte velem, hogy a MIUI Magyarország és a Hello Xiaomi oldalak szintén kaptak egy bejelentést a cégtől, miszerint jogtalan ott is a MIUI és a XIAOMI szavak használata. A Facebook azonnal letiltotta az oldalakat! Fellebbezésnek lehet helye, de ez egy elég hosszú procedúra lesz, úgy szintén a Google-nél is. A Facebook a feljelentő cégtől várja azt az emailt, miszerint jogos a név használat, tehát mi többet ennél nem tehetünk, csak ha a megnevezett angol ügyvédi iroda írja meg nekik. A Google esetében kicsit más, ott nekem is lehetőségem van a csatorna törlés megvétózására. Ez meg is történt. Szóval se Facebook oldal, se Youtube csatorna, így a cikkekben szereplő videókat ezért nem látjátok. Ha nem kapunk pozitív választ egyik helyről sem, akkor létrehozunk egy újabb csatornát teljesen más néven, hogy ne lehessen belekötni és elkezdjük a videók újra feltöltését. Hosszú folyamat lesz, de egyszer a végére érünk. Facebook oldalt is újraindítjuk másik néven.

Megkérek minden Xiaomi/MIUI rajongót és lelkes olvasóinkat, hogy a magyar Mi Store nyitásával ne húzzanak párhuzamot! A WayteQ meg pláne nem okozója az egész történetnek! Ők maguk is döbbenve hallgatták a történteket, telefonon is egyeztettünk és tegnap egy facebook csoportban írták, hogy ők is rákérdeztek az anyacégnél, hogy miért történtek meg ezek a dolgok. Köszönjük.

Találkozunk szombaton a Lurdy házban, én ott leszek, Mi ott leszünk, várunk benneteket és nyugodtan zaklassatok minket Xiaomi ügyben, MIUI kérdésekkel, állunk rendelkezésetekre!

 

ui.: Mindenről azonnal tájékoztatni foglak benneteket, maradjatok velünk!

- Hirdetés -