Mi Note 10 teszt – Kamerából 5-ös

10672

A Xiaomi 2019 végére bemutatta az első 5 kamerás okostelefonját, a Mi Note 10-et, mely fotós képességekben a csúcsot képviseli, videórögzítésben is erős, a párosított hardver viszont nem a legjobb választás volt a gyártó részéről.

A tesztben megmutatom Nektek, meddig jutott a Xiaomi kamera fejlesztésben, és kiderül, mennyire ajánlott jelenleg a készülék.

Tartalomjegyzék:
Méretek
Kijelző
A készülék részei
Hardver
Akkuidő
Audio képességek
Penta kamera
Tesztfotók és videók
Végszó

Xiaomi Note 10

Bő két évvel a közvetlen előd, a Mi Note 3 bemutatása után 2019. november 5-én bemutatkozott a Xiaomi CC9 Pro, melyet a nemzetközi piacra Mi Note 10 néven vezettek be. A modellszám ugrást a technikai fejlesztések mértéke, valamint idén a Mi szériánál használatos számozás okozta. Mivel 2020 elején érkezik a Mi 10, a Mi Note 10 már ehhez igazodik.

Nézzük a készülék Mi Note 10 méreteit!

Mi Note 10

A Mi Note 10, magassága 157.8 mm a Mi MIX 3-tól csupán 9 századdal rövidebb, a Mi 9-től 3 tizeddel magasabb. Szélessége mind a Mi MIX 3-tól, mind a Mi 9-től fél milliméterrel keskenyebb, 74.2 mm. Vastagsága 9.67 mm, amivel vastagabb a Mi 9, Mi 9T, Mi MIX 3 modellektől, igaz ezeknél 3200 és 4000 mAh közötti akkumulátorok találhatóak, míg a Mi Note 10 5260 mAh-ás akkuval büszkélkedhet.

Kijelző

Xiaomi Mi Note 10 kijelző

Kijelzője 6.47 hüvely képátlójú, felbontása FHD+ azaz 2340×1080 pixel, melyhez 600 nites fényerő párosul. TÜV minősítéssel, és HDR támogatással is rendelkezik.  A védelméről Gorilla Glass 5 üveg gondoskodik.

kijelzőbe épített ujjlenyomat-érzékelő
A kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó papíron gyorsabb, mint az eddig használt Xiaomi modelleknél, ezt én a gyakorlatban nem érzékeltem. Ugyanolyan pontos és gyors, mint pl a Mi 9 esetén.

Xiaomi Note

A hajlított AMOLED kijelzőt a Mi MIX Alpha-hoz hasonlóan a Visionox cég szállítja.

A készülékház 360 fokos lekerekített kialakítású. Minimális tompa élekkel csupán a kijelző felső és alsó részénél találkozunk. A teljesen üvegborítás, és az edge kialakítás ellenére a fogás stabil, köszönhetően a közel 1 centis vastagságnak. A keret oldalt kb 4 mm, ez már elég arra, hogy megmarkoljuk a telefont, ugyanakkor nem vágja az ujjunkat.
Jelenleg 3 színben elérhető, éjfekete, auróra zöld, és gleccser fehér. Ez utóbbinak színezetlen ezüst a kerete, míg a másik kettő festett.

Xiaomi Note 10 színekA csomagban mellékelt 30W töltőfejen, a SIM tűn, és a Type-C kábelen kívül mellékelnek egy megerősített szilikon tokot is, melyet érdemes használni a kezdetektől. Megfelelő tapadást biztosít a stabilabb fogáshoz,  a spéci kialakítása miatt nem lóg be oldalt az edge kijelzőbe sem (legfeljebb alul, de megszokható). A kamera egységnél kapott egy megerősítést, ami a síkból kiemelkedik, ezért minimálisan tud billegni a készülék.

Nézzük körbe a Mi Note 10-et

Xiaomi Note 10 ábra

Felül találjuk infraportot, és a másodlagos mikrofont. Ezt videórögzítésnél is használja a telefon.
Jobb oldalon a szokásos hangerő gombpár, alatta a bekapcsoló gomb, és a 2 nano SIM-et fogadó SIM tálca található.
Alul balra a mono hangszórót, mellette a mikrofont, az USB-C csatlakozót és a 3.5 mm-es jack csatlakozót találjuk. A bal oldal teljesen üres.

Hátul találjuk a penta kamerát 3 részre osztva, a dupla LED villanót, és a szintén dupla derítőfény LED-jeit. Alul horizontálisan a kamera egység síkjában láthatjuk a xiaomi logót ezüst festéssel. A Mi 9 Lite-nál alkalmazott LED világítást itt nélkülöznünk kell.

Xiaomi 108 megapixeles kamera

Hardver

Hardver szempontjából a felső-közép kategóriát képviseli a Mi Note 10.

Qualcomm Snapdragon 730G
A Snapdragon 730G egy nyolcmagos, 8 nanométeres csíkszélességen készülő friss processzor, melynek maximális órajele 2.2 GHz.
A mesterséges intelligencia támogatással rendelkező chip nyolc Kryo 470-es magot tartalmaz, mellé Adreno 618-as GPU-t társítottak. Ennek órajelét emelték 700MHz-re, emiatt a G utótag a megnevezésben.

A SoC AnTuTu-ban 268.000 pont fölötti eredményt ért el, ami bizonyítja, hogy mindennapi használatra bőven elég. Az emelt órajelű GPU játékokhoz optimalizált, gyakorlatilag nincs ma olyan cím a Play áruházban, amivel el ne boldogulna.

További tesztprogramot nem futtattam, számomra a gyakorlati tapasztalat többet ér, mint bármilyen helyezés a benchmark adatbázisokban.

Memóriából 6 GB-ot, tárhelyből pedig bruttó 128 GB-ot kapunk. Előbbi LPDDR4x típusú, a háttértár UFS 2.0 (az AnTuTu szerint). Az elsőként nálam járt CC 9 Pro 8 GB RAM-ot, és 128 GB háttértárat kapott. A gyártó eddigi gyakorlata szerint szinte minden Global kiadás gyengébb memóriában, és olykor háttértárban is, kínai verziójánál. Aki tehát a 6 GB memóriát kevesli, az vagy a kínai verziót választja (B20 nélkül), vagy megvárja a Mi Note 10 Pro modell 8/256GB-os, 8P lencsés változatát.

A vezeték nélküli kommunikációt  Bluetooth 5.0, kétcsatornás (2.4GHz/5GHz) WiFi, és mindkét SIM slotban 4G támogatás biztosítja, közel gigabites sebességgel.
A helyzetmeghatározás pontos, műholdakból a Galileo rendszert is támogatja. (Waze használatnál nézzük át az Engedélykezelőt, illetve kapcsoljuk ki a MIUI akkukímélést az applikációhoz)
Nem hiányzik az NFC-sem, ahogy a korábban már említett infraport is rendelkezésünkre áll.

Egyedül a vezeték nélküli töltés hiánya miatt húztam a szám, ezt a villámgyors 30W-os töltés támogatás némileg kompenzálja.

Akkuidő

A teszt a Xiaomi CC9 Pro-val kezdődött. Miután kigyomláltam a kínai appok többségét, és lehetőség szerint tiltottam a megmaradtakat, nagyjából a második nap végéig volt elegendő a hatalmas akku. Pedig kezdetben csak úgymond belaktam a telefont, átköltöztem a Mi 9-ből, és bejelentkeztem a bankos, és multimédiás applikációimba. Pár napon belül aztán érkezett egy kisebb frissítés, azt követően nagyjából fél nappal sikerült kitolnom a töltőre csatlakoztatást. Továbbra nem terheltem játékokkal, és a kamerát is csak később kezdtem el nyúzni.
A Mi Note 10 esetén a szigorú Google felügyeletnek köszönhetően folyamatos GPS és 4G használattal másfél nap megvolt egy töltéssel. Itt a kijelző fényerő, vagy épp a Facebook alkalmazás nagyban befolyásolhatja a végeredményt. (Ha dobjuk a kék közösségi appot, órákkal kitolhatjuk az akkuidőt)

Ejtsünk pár szót az audio képességekről!

Kiemelve ugyan nincs, de itt is ultra lineáris hangszórót, megnövelt hangüreget, és Smart PA-t használnak, melyhez HiFi hangminőség társul és Hi-Res tanúsítvány.
A monó hangszóró érezhetően hangosabb, mint a Mi 9-nél. A hangminőség tökéletes volt Type-C-s és jack csatlakozós fülessel próbálva is. A Xiaomi gyári fülhallgatóihoz az előre definiált profilokat éppúgy megtaláljuk a MIUI-ban, mint az összes többi modellnél.

Tartalomfogyasztásra tehát tökéletes, de mi a helyzet a tartalom készítésével?

Penta kamera

A téli, hűvös, ködös időben már nincsenek zöldellő fák és színpompás virágok. A tesztfotókon, és videókon így igyekeztünk színes témát találni.

A képek előtt azonban nézzük, mit tartalmaz a penta kamera egység:

prémium Xiaomi kamerarendszer

Tesztfotók

A telefotó kamera brutális nagyításra képes, megfelelő fény esetén kiválóan megörökíthetjük a távoli témát. Az 5-szörös optikai zoomnál még kifogástalan a képminőség, ám 10-szeres nagyításon túl elvesznek a részletek, és megjelenik a képzaj. Mondjuk egy okostelefontól még ez is szép teljesítmény.

A portré kamera a 2-szeres zoommal kiválóan alkalmas egész alakos portrék készítésére. Az összes filtert, és képmanipuláló effektet használhatjuk, többek között a stúdiófény effektet, háttér elmosást, arcszépítő módot. Utólagos testkorrekcióra is lehetőségünk van. A külön bekapcsolható lágy fénnyel még jobban megvilágíthatjuk az arcot, játszhatunk a fényekkel.

Az 50mm-es objektívnek megfelelő portré lencsét kettős fázisérzékelős, és lézeres autófókusz egészíti ki, nagy fényerejű szenzorral. Fényszegény környezetben is kiváló a végeredmény. Újdonság a Film mód, mellyel széles képarányú, utólag is effektezhető portrékat készíthetünk.

Az elkészült képen állíthatjuk a háttér elmosását, animálódó fénysávok (ez mozgó videó formátumban is elmenthetjük) és van stúdióvilágítás is.

További opciók

Rengeteg opciót kínál még a fotó mód. Újdonság a dinamikus felvételek is, ami a jelenet pár kockáját előre rögzíti, ennek segítségével például egy csoportkép esetén a pislogást tudjuk kiszűrni. Hiszen pár másodpercet tudunk tekerni, majd a megfelelő képkockát menti el a telefon. Ezt jelenleg csak a CC9 Pro tudja, ahogy a Mimoji is csak itt található meg. A Mi Note 10 viszont ismeri a Google Lens-t. Órákig lehetne sorolni, és mutogatni, miket is tud még a kamera.

Az éjszakai mód sokat fejlődött, pár képen láthatjátok is, mennyire jók a sötétben készült képek.

Mi Note 10 éjszakai képek

Első verziós MIUI 11 szoftverrel, “Éjszakai” és Automata módban készült fotók. A két lencsénél jól jön az OIS, kevés a bemozdulás, többnyire csak az “Éjszakai mód”-ban bemozdult emberek láttatják a hosszabb expozíciót.

A teljese méretű éjszakai fotók, melyek a CC9 Pro-val készültek ezen a linken érhetőek el.

Nézzünk egy zoom sorozatot esti fényeknél

Mint látható is, nem mindig remekel a kamera-egység minden tagja. A fotókat kézből készítettem az 5-szörös zoom esetén látható bemozdulás csak utólag tűnt fel, sajnos megismételni már nem tudtam.

Fotóztam a Mi 9-cel is pár héttel korábban, érezhető a különbség

Mi 9 vs Mi Note 10

Xiaomi Note 10 éjszakai fotó 10

A hardver gyengéi leginkább a kameránál jönnek ki. Lassú az éjszaki módban készült kép lementése, ahogy a 108MP-nél is. Előfordul camera error is, sajnos elég gyakran.

Itt szeretném felhívni a tesztet hónapokkal később olvasók figyelmét, hogy a CC9 Pro és a Mi Note 10 a 2019. december első hetében elérhető kínai és Global stabil MIUI rommal lett tesztelve. Elképzelhető, hogy egy későbbi frissítéssel ez a hiba megszűnik.

Az éjszakai anyag végére néhány szóban a RAW formátum támogatásáról.

A MIUI kamera támogatja a nyers RAW formátumot a Mi Note 10-ben. A tömörítetlen formátumból a felhasználó szabadon tudja manipulálni a képet. Mind a zajszűrés mértékét, a kontrasztot, mind a színeket sokkal nagyobb skálán tudjuk állítani, egészen különleges végeredménnyel.

Az alábbi fotósorozat hosszú expozícióval készült

Mi Note 10 nappali képek

Nappali zoom sorozat

Mire jó a 108 MP?

Nyilván nem házfalnyi fotókat nyomtatunk majd belőle, viszont jól jöhet részlet-nagyításoknál. Mert ugye a lényeg a részletekben van. Abból pedig találunk jó sokat, ha a fényviszonyok optimálisak. A 4 tengelyes optikai képstabilizátor remekül végzi a dolgát, még beltérben is éles képeket készíthetünk. A Samsung szenzor által készült 108MP (természetesen 27MP-es natív felbontásból áll össze a 108MP) tartalmaz annyi plusz információt, hogy a kész kép egy töredékéből is jó minőségű nyomatokat készíthetünk. Ragyogó napsütésben (ebből sajnos a teszt alatt nem volt egy percnyi sem) városrészleteket, vagy az alábbi képen is látható gyümölcs részleteket készíthetünk.

A4-es méretű fotóhoz például ekkora részlet bőségesen elég

Note 10 képméret összehasonlítás

Ha 8K TV-n néznénk, ekkora részlet kitöltené a képernyőt

Note 10 képméret összehasonlítás 2

1080p-s monitoron háttérképnek pedig így mutatna egy gyümölcskosár

Note 10 képméret összehasonlítás 3

További 108MP-es fotókat ezen a linken találtok teljes felbontásban.

A teljes fotós anyagot eredeti méretben itt találjátok.

Szelfikhez 32MP-es szenzort, és az összes MIUI-s szépítő funkciót használhatjuk. CC9 Pro esetén itt is adott a dinamikus felvétel mód és ugyancsak a kínai változatnál opció a Portré gyenge fényben. Exponálásra használhatjuk a tenyerünket is. Ha aktiváljuk, a tenyerünk felmutatásával elindul a 3 mp-es visszaszámlálás.

A Mi Note 10 videós képességei

4K videókat az SD 730G csupán 30 képkockával tudja, a minőségre viszont nem panaszkodhatunk.
A két lencse 4 tengelyes optikai képstabilizátora zseniális, még kocogás közben is kompenzálja a remegést.

A hangrögzítés kivételesen jó, akár koncerteket is rögzíthetünk vele.

 

Lassított felvételeket 1080p-ben 240 képkockában, 720p-ben akár 960 képkockában tud a hardver.

A képek és a videók összességében jók, a videóra sem lehet panaszunk.
A MIUI kamera és az AI néha túl kemény képeket készít, de az utólagos vonalélesség nem annyira durva, mint mondjuk a Mi 8 esetén volt.

Azt hiszem, a Mi Note 10 esetén már hanyagolható a sokatok körében már-már kötelező Google Camera alkalmazás használata. Egyrészt a képminőség így is kiváló, másrészt az 5 kamerát ilyen szolgáltatás kínálattal nem tudja lekezelni.

Végszó

2 hetes használat alatt megszoktam és megszerettem a készüléket. A tok kötelező, ha nem megfelelő kezünk tapadása, szappan módjára csusszanhat ki az üveg készülék. A vastagság és a súly az, ami a legtöbb szokást igényelte a Mi 9 után. Akinek a 200g fölötti súly kizáró ok, annak sajnos nem a Mi Note 10 ajánlott. A közel egy centis vastagság csak szűkebb zsebben jelent gondot, cserébe megfelelően merev, nem fog meghajolni.

Az edge kijelző nekem újdonság, remekül használható a gesztusvezérlésnél, viszont akadnak hátrányai is. A széleken (a hajlításnál) az érzékelés kissé nehézkesebb. Erős fény mellett a hajlított kijelző óhatatlanul becsillan.

Sajnos a MIUI 11 (Global Stabil)  semmi extrát nem tartogat a hajlított kijelzőnek, pedig lennének hasznos funkciók (ezek elvileg 2020 elején érkeznek). Már csak azért is kár, mert a kihagyott értesítési LED miatt bizonyos értesítések egyszerűen nem jelennek meg az AOD kijelzőn, így csak a feloldást követően láthatjuk pl a Viber értesítést.

A Snapdragon 730G átlag felhasználásra elég, de pont a kameránál jönnek ki a gyengéi. Ilyen ár kategóriában szerintem elhibázott döntés volt ezt belerakni. És csak emiatt nem különösen ajánlott, mert adott egy remek penta kamera, de az azt kiszolgáló hardver szenved. (Ahogy fentebb írtam, december eleji MIUI 11 verziónál jelentkezett a hiba)

A jelenlegi ára magas, aki nem kifejezetten a kamerás képességei miatt veszi, annak meggondolandó. Ilyenkor lehet jó opció a webshopos vásárlás, mert az elállási idő alatt el tudjuk dönteni, megér-e nekünk ennyi pénzt.

A MIUI 11 EU Global változatát találjuk a Mi Note 10-ben is. Vannak olyan “stock” Google elemei, amivel én nem tudtam kibékülni.

Összesítő

A Mi Note 10 kétségtelenül a 2019-es év egyik legjobb kamerás telefonja, a Samsung szenzor helyett a következő penta kamerás modellben viszont szívesebben látnék Sony szenzorokat.

A sok pozitívum mellett a kameránál döcögős hardver, az értesítési LED elhagyása, a MIUI 11-ben is kihagyott AOD funkciók, valamint a Qi töltés kihagyása róható fel negatívumként. A csepp notch-os kijelző pedig sokaknál továbbra is kizáró ok lehet.

A Xiaomi CC 9 Pro és Mi Note 10 készülékeket a teszthez a xiaomishop.hu biztosította, köszönjük.