Úgy néz ki, hogy a Xiaomi annak idején igencsak népszerű telefonja, a Redmi Note 5 Pro nem kapja meg az Android 10-et. Annak ellenére, hogy az általános közvélekedés szerint két Android főverziót frissít a gyártó, a Redmi Note 5 Pro ennek a mondának a cáfolata lesz. 

Nos, jómagam is egy Redmi Note 5 Pro-t használok a mindennapokban, több, mint két éve. Remek ár-érték-arányú telefonról van szó, és akkoriban a Xiaomi még nem árasztott el felesleges készülékekkel minket, utalok itt pl. a Redmi Note 6-ra, amit kiadtak, nem volt nagy előrelépés, és jött is a Note 7, majd a 8, és így tovább…

A szoftveres támogatottság azonban az idő múlásával egyre degradálódik, hiszen a gyártó újabb és újabb készülékekkel rukkol elő, a fejlesztői team pedig azokkal foglalkozik elsősorban. Kicsit ez a cikk a piacgazdaság ezen részének kritizálására is irányul, ugyanis az ekkora mértékű pazarlással, a kisebb ráncfelvarrásokkal megjelenő új, de kvázi majdnem régi modellekkel való elárasztással nem igazán értek egyet. De ennyit erről, nézzük a címben szereplő kérdést:

Mi lesz veled, Redmi Note 5 Pro?

Well, egy ideig biztosan kap majd még biztonsági frissítéseket, aztán teljesen magára marad, ahogy ez szokott lenni. Nem azt mondom, hogy nem lehet ellenni Android 9-en, csupán az élvonalban mégiscsak nagyobb a biztonság, és az új funkciók előbb utóbb csak up-to-date rendszerre érkeznek. Idővel biztonsági problémák lesznek, melyeket a gyártó nem fog orvosolni. És bizony, ez érinthet Téged is, annak ellenére hogy nem látogatsz kétes eredetű webhelyekre. Ugye, hogy patchelted már a Subway Surferst? 😛

Szerencsére már tart ott az open source világ, hogy teljesen funkcionáló custom romokat, azaz nem a gyártó, hanem egy harmadik fél által készített Android változatokat telepíthetünk a telefonjainkra, általában gond nélkül. De figyelem, és ez itt a disclaimer helye, csakis a témában jártasoknak javallott ilyesféle dolgokkal próbálkozni. Gyakran “helyrehozhatatlanul” téglázható a telefon egy rossz pipa bejelölésével. Hogy miért az idézőjel? Lehetséges, hogy egy Android guru helyre tudja hozni, de Ádám, a községházának rendszergazdája valószínűleg nem, ha csak nem egy underground Android guru. Be careful!

Miért jó ez?

Egyszerű: friss, gyors, és egyéb funkciókat is tartalmaz, amiket alapból a telefon “nem tud”

Az egyik elsődleges szempont, hogy a közösség által fenntartott rendszerek azután is kapnak frissítéseket, és fejlődnek, hogy a gyártó támogatása véget ért. Tehát igen, lehet Android 10-et tenni a Redmi Note 5 Pro-ra, és ha nem ragaszkodsz a MIUI-hoz, érdemes is. Főként akkor, ha megszűnnek a biztonsági frissítések. 

Egy másik szempont lehet a tiszta Android. Azaz, nagyjából, ha nem teljesen azt az élményt kaphatod, mintha a Xiaomi egyik Android One készülékét, a Mi A sorozat tagját használnád. Egy különbséggel: a (nem hivatalos) támogatási idő jóval hosszabb, és évekig érkezhetnek új funkciók a különböző főzött romok által, akkor is, ha a Xiaomi már rég levette a kezét a telefonról. Nincsenek felesleges appok, sőt, a Google alkalmazásokat sem erőlteti a rendszer, ha nem szeretnéd feltenni őket.

Nem érdemes telefont cserélni az újabb szoftveres funkciókért, ha ez könnyedén megoldható hardverváltoztatás nélkül is. 

A végére egy kis személyes sztori: 2018 vége óta használom custom rommal a telefonom. Először a Pixel Experience-et próbáltam ki, most pedig a Evolution X nevezetű szoftvert futtatom. Visszatérnék MIUI-ra, ahogy ezt tavaly is tettem, mikor megjelent az Android 9-es MIUI11, de végül 10 lett belőle, és azóta is boldog vagyok vele, és mint kiderült, az új Android már nem érkezik meg MIUI 12 alá. A MIUI funkciók közül megvan pár ebben a romban, például lehet hosszú screenshotot csinálni, ez személy szerint nagyon hiányzott az első váltáskor. Ha felkeltette az érdeklődésed, azt javaslom, tégy egy próbát! Ha nem tetszik, bármikor visszatérhetsz a MIUI-ra. (a disclaimer itt hatványozottan érvényes)

Ha szeretnél többet megtudni, hamarosan részletekbe is belemenő cikkel, illetve videóval jelentkezem, kövess minket a Facebookon, ha nem szeretnél lemaradni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ