KezdőlapHírekMi az az Android TV, és mire jó?

Mi az az Android TV, és mire jó?

Bő tíz évvel ezelőtt bukkantak fel az első úgynevezett okostévé rendszerek, és azonnal átírták a televíziós iparágat. Az elmúlt egy dekádban több cég is elkezdett fejleszteni ilyen megoldást, ennek köszönhetően ezen időszak alatt számos smart platformmal találkozhattak a felhasználók. Ezek közül kétségkívül az egyik legsikeresebb az Android TV, amely jelenleg is rengeteg nagy márka készülékében megtalálható. A Google által megalkotott, és folyamatosan frissülő platform mellett tette le a voksát a Xiaomi, amely egyike a legdinamikusabban fejlődő televízió gyártóknak.

Mint a telefonos? 

Az Android TV tehát egy okostévé rendszer, ami mint a neve is mutatja a telefonoknál már bevált, és a piacot uraló Android operációs rendszerre épül. Azonban a mobilos megoldásokra csak nyomokban hasonlít, tehát (szerencsére) a fejlesztők nem vették át egy az egyben a mobilos felületet. Ennek sok értelme nem is lett volna, hiszen azt érintőképernyőre optimalizálták, a nagy képernyős televíziók esetében pedig értelemszerűen ilyesmiről nem beszélhetünk. 

Grafikus felület

Ennek egyik jele például, hogy az Android TV esetében minden gyártónál ugyanolyan a fő grafikus kezelőfelület. Az alkalmazott nagyméretű, színes ikonoknak köszönhetően a rendszer átlátható, a felhasználók nem vesznek el a részletekben.

Xiaomi Android tv

Az Android TV egyik nagy előnye, hogy személyre szabható, azaz mindenki számára adott a lehetőség, hogy a számára fontos applikációkat vagy szolgáltatásokat elhelyezze a főképernyőn, így azok egyszerűen és gyorsan elérhetőek. 

Stabilitás és sebesség

A platform korábbi verziói gyakran belassultak, beakadtak, olykor még le is fagytak, ami miatt sok kritika érte a Google mérnökeit. De ők rengeteget dolgoztak a hibák megoldásán, és ennek köszönhetően évekkel ezelőtt az anomáliák eltűntek. Azaz, ha valaki manapság vásárol egy Android TV-re épülő televízió készüléket, akkor ezektől a problémáktól nem kell tartania. A különféle internetes alkalmazások futtatása is betonbiztos, és a sebesség is megfelelő. 

Vezérlés

A magyar nyelven is kommunikáló Android TV a távirányító mellett képes együttműködni a készülékekre az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel. Valamint a távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető applikáció révén mobil eszközzel is. Emellett a platform támogatja a Google Assistant hangalapú vezérlést is (ezzel előfordulhat, hogy hazánkban a régiós támogatottság aktuális helyzete miatt problémák akadhatnak), ami a tapasztalataink szerint remekül működik.

Xiaomi Android tv

Tehát meg lehet parancsolni egy Xiaomi tévének például, hogy hangosítsa fel magát, indítson el valamilyen appot, sőt még akár a neten is keresgélhetünk a segítségével. Mindent összevetve az irányítás elsőrangú, kifejezetten felhasználóbarát, és a vezérlés még annak sem okozhat problémát, aki idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában. 

Alkalmazáskínálat: versenyelőny

Az okostévé rendszerek legnagyobb extrája, hogy lehetővé teszik különféle internetes alkalmazások közvetlen elérését. E téren pedig az Android TV minden egyes vetélytársa főlé nő, ráadásul brutális különbséggel. Amíg a webOS (LG) vagy Tizen (Samsung) esetében be kell érni kb. 250 alkalmazással, a Vidaa (Hisense) és a MyHomeScreen (Panasonic) pedig csupán 130 szoftvert kínál, addig az Android TV használata során a felhasználók több, mint 6000 app közül választhatnak.

Xiaomi Android tv

Ezek között természetesen megtalálhatóak a manapság igen népszerűnek számító tartalomszolgáltató darabok, tehát például a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime, az HBO Go, a Roku TV, a Deezer vagy a Spotify, hogy csak néhány igen fontos példát említsünk. Mellettük akad még rengeteg hasonló applikáció, illetve életmóddal, szórakozással, időjárással, sporttal és hírekkel kapcsolatos szoftverek is.

Sőt, még a remek, 3D grafikájú, telefonokról megismert játékok sem hiányoznak, így például lehet a pazar látványvilágú Asphalt sorozat tagjaival is szórakozni.

Azaz az Android TV gyakorlatilag játékkonzolt csinál a televízióból. Emellett természetesen a böngésző is megtalálható, így az ilyen készülékek lehetővé teszik a weboldalak meglátogatását is. 

Jó az Android TV?

Egyértelműen igen! Jelenleg ez az egyik legfejlettebb, legkönnyebben kezelhető és minden kétséget kizáróan legnagyobb alkalmazáskínálattal bíró okostévé rendszer a piacon. Csupán a felhasználói élmény szorul még egy kis fejlesztésre, hogy minden tekintetben utolérje a nagyokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek