KezdőlapHírekMi 11: Javítható, de amatőrként nem érdemes belekezdeni

Mi 11: Javítható, de amatőrként nem érdemes belekezdeni

Az iFixit egy 2003-ban alakult cég, akiknek fő foglalkozásuk, hogy szétszerelnek termékeket. Ez elég öncélúan hangzik, azonban véletlenül sem az, a szétszerelésről részletes útmutatót készítenek, továbbá minden munkájukhoz csatolnak egy pontszámot, hogy mennyire nehéz a javítás, és ezt indokolják is. A 10-es skálán eddig összesen 2 készülék érte el a maximális 10 pontot, a Fairphone 2 és 3. Ezek moduláris telefonok, így viselhetik ezt a magas pontszámot.

Fairphone 3+

No, de a lényeg, hogy nemrég a Xiaomi Mi 11 járt náluk, amiről szintén készítettek egy útmutatót. A telefon a 10-ből mindössze 4 pontot ért el, így tehát könnyűnek nem nevezhető a javítása.

A pozitív dolgok közé sorolható, hogy a Mi 11-hez nem kell különleges csavarhúzókészlet, tökéletesen jó egy átalagos telefonjavító szett. A különböző alkatrészek nincsenek annyira erősen összeragasztva (ez betudható az IP tanúsítvány hiányának), és azok nagyrésze moduláris.

A negatív oldalhoz tartozik, hogy a Type-C port és a SIM-kártya olvasó forrasztva van az alaplapra, ez igencsak megnehezítheti ezen alkatrészek cseréjét. Az ujjlenyomat-olvasó csak a kijelző eltávolítása után lehetséges, ami viszont igen kockázatos, egy rossz mozdulat és már meg is repedt az ívelt panel.

2-3 év intenzív használatot követően az akkumulátor könnyen veszthet a kapacitásából, annak ellenére, hogy a telefon még bőven nem lesz elavult. Ekkor szívesen cserélne az ember azt, de, mint látható, ez sem olyan egyszerű, rengeteg vezetéken kell átküzdeni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni.

Mindent összevetve, ha valaki Mi 11-et vesz (és egyébként más telefonok esetében is), érdemes védőtokban tartania és üvegfóliával védenie, mert egy esetleges sérülés esetén nem lesz olcsó a javítás, az otthoni szerelés pedig komoly kockázatokkal járhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek