Nemzetközi szakemberekből álló csoport a mesterséges intelligencia bevonásával befejezte Beethoven félbehagyott, X. szimfóniáját. 

Mint ismert, a mesterséges intelligencia (MI) jelen pillanatban már arra is képes, hogy megértse a zene különböző aspektusait, és a már meglévő darabok alapján új zenét szerezzen. A legújabb sztoriért Németországba kell utazni, a Deutsche Telekom kezdeményezésére ugyanis úgy döntött egy nemzetközi tudósokból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből és technológia szakemberekből álló csoport, hogy befejezik Beethoven befejezetlen, X. szimfóniáját.

A világhírű német zeneszerző életének utolsó éveiben új zenemű írásába fogott, ám 1827-ben bekövetkezett halála miatt a darabot már nem tudta befejezni, így csupán néhány vázlat maradt fent, a tervezett X. szimfóniáról. A szakemberek és a mesterséges intelligencia közös projektjének eredményeképpen 2020-ban végül megszületett a sokak fantáziáját megmozgató zenemű, amelyet eredetileg Beethoven születésének 250. évfordulóján, 2020-ban mutattak volna be, ám a járvány miatt végül 2021 októberére halasztottak.

A 730 nap alatt elkészülő alkotást Beethoven szülővárosában, Bonnban fogják bemutatni, ám a magyar Telekom jóvoltából az október 9-i ősbemutatót követően október 13-án itthon is önálló esemény foglalkozik majd a témával, ahol szakértői betekintést engednek a gépi zeneszerzés kulisszatitkaiba.

Nem ez az első alkalom, hogy a gépi intelligencia segítségével félbehagyott produktumok befejezésre kerülnek: a Huawei által fejlesztett mesterséges intelligencia Franz Schubert  VIII. szimfóniáját fejezte be, míg egy másiknak Gustav Mahler X. szimfóniáját sikerült elkészítenie.