A jelek szerint 2023-ban lesz csak elérhető a végpontok közötti titkosítás az Instagramon és a Facebook Messengeren. Korábban a cég 2022-re ígérte a funkció bevezetését.

Az ígértekkel ellentétben 2022-ben még biztosan nem vezetik be a végpontok közötti titkosítást (E2EE) a Messengeren és az Instagramon – számolt be róla a The Guardian. A vállalat a tavalyi év folyamán egységesítette a Messenger és az Instagram üzenetküldő funkcióját, hogy a szolgáltatás felhasználói képesek legyenek egymással chatelni. A szöveges üzenetek titkosítása egyébként már 2016 óta elérhető mindkét platformon, ám nem automatikusan működik, tehát opcionálisan lehet ki- és bekapcsolni. Az eredeti tervek szerint 2022-től alapértelmezett funkcióként lettek volna jelen a titkosított üzenetek, ennek bevezetése tolódik most 2023-ra.

A halasztásra azért kerülhet sor, mert számos szervezet aggodalmát fejezte ki az E2EE-vel szemben, mivel a funkció elveszi annak a lehetőségét, hogy kiszűrjék a leggyakoribb veszélyek nagy részét. Számos gyermekvédelmi szervezet is felszólalt az ügy kapcsán, mondván, a titkosított üzenetek megnehezítik, hogy a hatóságok felderítsék a gyermekek ellen irányuló szexuális bűncselekményeket. A szintén a Meta-birodalom alá tartozó WhatsApp csevegőben egyébként már évek óta alapértelmezett beállításként érhető el a titkosított üzentküldés.

Az End-to-end encryption, avagy a végponttól végpontig terjedő titkosítás lényege, hogy csak a küldő és a címzett láthatja és hallhatja az üzeneteket.