A bejelentés

A Xiaomi június 9-én jelentette be, hogy változások jönnek a kínai béta MIUI kiadásoknál, és a belépő szintű Redmi telefonok nem kapnak heti frissítést. 5 nappal később, június 14-én a Mi Community fórumon jelentette be, hogy nem lesz több publikus global beta MIUI, ez a stabil ROM-okra természetesen nem vonatkozik.

A ROM-okról

A Xiaomi készülékek nagyján (kivétel az Android One, és Go eszközök: Mi A1, A2, Redmi Go) megtalálható MIUI ROM-oknak 2 fajtája van: kínai és global. Ezeken belül mindkét fajtának van további 2 kiadása: stabil és beta. Ha valaki Magyarországon Xiaomi telefont vesz, akkor nagy valószínűséggel global stabil ROM van rajta, viszont, akik nem félnek egy-két kisebb hibától, szeretik első kézből látni az újdonságokat, és visszajelezni azokkal kapcsolatban, azok könnyedén válthattak global beta-ra, így 1-2 hónap helyett hetente kaptak MIUI frissítést. Én is ezt tettem a saját Mi 6-os készülékemen. A MIUI HU, és Xiaomi.eu ROM-ok kínai alapúak, azokra a fent linkelt cikk vonatkozik.

Az indok

Az egyre több készülék megjelenésével egyre többen kezdtek beta ROM-ot használni a mindennap használatos telefonjaikon, de a beta ROM nyilvános tesztelésre készült, és megköveteli a magas toleranciát a kisebb hibákkal szemben is. A MIUI beta verziók a fejlesztés korai szakaszában jelennek meg azért, hogy az igazán kemény mag, az R&D team, vagyis a kutatási és fejlesztési csapat felé visszajelzést küldjön annak érdekében, hogy a stabil ROM-ok mihamarabb, és hiba nélkül tudjanak megjelenni. Tehát a beta ROM-ok elsődleges célja a visszajelzés, nem pedig az, hogy a felhasználók korábban tudják használni a még fejlesztés alatt álló új funkciókat, viszont a fejlesztők azt vették észre, hogy rengeteg beta felhasználó csakis az új funkciók mihamarabbi használatának okán futtat beta ROM-ot a telefonján. Azért, hogy az új funkciókat a mostani stabil ROM-oknál gyakrabban, de már stabil verzióban ki tudják adni a MIUI szoftverfejlesztő mérnökei úgy döntöttek, hogy július 1-jével kezdődően befejezik a global beta ROM-ok publikus kiadását.

Július 1. után

Ezen hírek ellenére azt ígérik, hogy ezek után is kommunikálni fognak a felhasználókkal a különböző platformokon, és arra fognak koncentrálni, hogy a MIUI stabil verziói minél stabilabbak, jobbak legyenek. Továbbá azt írják, hogy ez a döntés lehetővé teszi, hogy a mostaninál sűrűbben egy jobban optimalizált, stabilabb MIUI verziót tudjanak kiadni, aminek használata mindenki számára kiváló élményt fog nyújtani, ebbe beleértve a belépőszintű, és régebbi eszközöket is. Emellett ígéretük szerint a biztonsági frissítéseket is időben továbbítják.

Mit tegyek, ha global beta ROM-ot használok?

A global beta ROM-ok megjelenésének megszűnése után az érintett eszközök kapni fognak egy OTA frissítést, mintha csak egy új verzió lenne, ami visszaváltja a telefon szoftverét stabil verzióra. Ha pedig már most vissza akarna valaki váltani, akkor ugyanazzal a módszerrel megteheti, amivel beta-ra váltott, tehát akár a frissítés alkalmazásból a letöltött stabil recovery ROM-ot betallózva, vagy Mi Flash Tool segítségével fastboot ROM-ot használva.

Vélemény

Több Xiaomi telefonom volt, de custom ROM többet volt rajtuk, mint stabil MIUI. Valóigaz, oly’ sok visszajelzést én sem küldtem, ezáltal valóban sokszor én is csak az új funkciók korai kipróbálása miatt használtam global beta ROM-ot. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, bízzunk a Xiaomi-ban, hogy ezen döntése által tényleg stabilabban, és gyakrabban adja ki a stabil ROM-okat, hát kíváncsi leszek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ