- Hirdetés -
()

Igen, igen, napok óta írjuk, hogy bizony jön az a várva várt frissítés a stabil romok kedvelőinek! A “stabilosok” már biztos sokat olvastak a fejlesztői MIUI9 újdonságairól, gyorsaságáról. Most pár dolgot kiemelnénk ezekből.

Három területen dolgoznak a MIUI 9 alkalmazásának indulási idejének javítása érdekében, optimalizálták az érintő visszajelzést. Jelentősen javították a sebességet a telefon érintése és az érintés regisztrálása között. Ez az első lépés, hogy a MIUI9 sokkal gyorsabban indítsa az alkalmazást. A következő, amit csináltak, a CPU órajelének felgyorsítása, így több erőforrás áll rendelkezésre.

Egy összehasonlító tesztben, a Redmi Note 4-hez hasonló Samsung J7 MAX telefon vett részt, 50 népszerű alkalmazás megnyitását egy gép végezte el. A tesztben mérték az alkalmazás indításának és működésének sebességét(lagg). A Xiaomi itt is jobbnak bizonyult és ezt mind a MIUI9 új optimalizálásának köszönheti! Az 50 alkalmazásból 34 teljesített jobban a Note 4-en, mint a Samsung J7 MAX-on.

A gyorsabb és simább működés érdekében nagyon sok mindent kellett optimalizálni és újraírni. A MIUI9 nem külsőségekben különbözik a MIUI8-tól, mint azt sokan szóvá is teszik:

 • “ugyan olyan mint a 8”
 • “semmit nem vettem észre, ugyan úgy néz ki”
 • “van két új téma ez aztán a nagy fejlesztés”

De most nem ez a lényeg, hanem ami belül van. Az átlag felhasználók nem igazán érzik a fejlődést, hisz nem is figyelnek oda, csak frissítenek, használják… de egyöntetűen mindenki elégedett vele.

 • Automatikus háttérfolyamat kezelés
 • Indítási sebesség növekedés
 • Dinamikus erőforrás elosztás
 • Kritikus háttérgyorsítás
 • Fő torlódásszabályozás
 • Mély alvás helyreállítás
 • Jobb adatátviteli hatékonyság
 • Automatikus gyorsítótár ürítés
 • Új fájlrendszer
 • Gyorsítótár kezelés
 • Valósidejű töredezettségmentesítés
 • Wi-Fi jel erősítés

Csak hogy párat felsoroljunk… és így lesz az egész rendszer gördülékenyebb.

Na de hogy házon belűl maradjunk, csináljuk meg ugyan ezt a Xiaomi Mi A1 telefonnal is, amin az alap Android N fut!

BUMM! Na nem mindegy, hogy milyen vas van az Android alatt. Az Mi A1-re gyárilag optimalizált alap Android picivel kevesebb akadozást produkált, mint ugyan az a Redmi Note 4. Ebből a tesztből csak az derül ki, hogy nem mindegy, hogy alap android, vagy MIUI milyen eszközön van futtatva. Lehetett volna a tesztben más márka is mint a Samsung, de a keleti piacon az a vezető és igen, a szokásos Xiaomi bemutató keretében azt kell látványosan legyőzni, hogy végre megértsék az emberek, hogy a márka nem minden!!!

Értesítés. Az értesítések használatával még mondhatni sehol nem foglalkoztak, így örömmel mutatunk be pár új funkciót. Az értesítések feloldott képernyőnél, nem a Zárképernyőn, interaktívak. Amiben tartalom van, megtekinthető, amiben üzenetek jöttek, elolvashatóak, vagy éppenséggel még válaszolni is lehet rá. A tartalmi értesítőknél a megszokott nagyítással, két ujjal széthúzva az értesítés is felnagyítódik és láthatóvá válik a tartalma. Üzenetnél, pl. Messenger ha több üzenetet kapunk, azt kinagyítva olvashatjuk el őket és alatta a válasz gombra bökve máris válaszolhatunk anélkül, hogy az alkalmazást megnyitnánk. Persze itt nincs semmilyen funkció, csak szöveges üzenet.

Az osztott képernyő nem minden MIUI9-en elérhető. A funkció egyik alapja az Android 7 verzió, tehát ha 6 vagy régebbi 5-ös a MIUI9 alapja, akkor ezt a funkciót ne keresd, mert nem lesz benne! Az osztott képernyőt a Futó alkalmazások képernyőn tudod beállítani. Ezt alapértelmezett bal alsó menü gomb rövid megnyomásával hozhatod elő. Csak akkor tudod két alkalmazás között a képernyőt megosztani, ha azt már elindítottad és szerepel a Futó alkalmazások között. Ekkor csak húzd fel a felülre helyezendő alkalmazás képét vagy ikonját a listából és az lesz felül, ami eddig is meg volt nyitva, az meg alul. De ha fordítva szeretnéd, akkor egy egyszerű módszerrel megfordíthatod a két alkalmazást. Ez pl. Mi A1-en így menne:

 1. Zárd be a Facebook osztott képernyőt
 2. Bökj a menü gombra
 3. Vidd a WhatsApp alkalmazást az osztott képernyőre
 4. Bökj a Facebookra

Ugye? Nem egyszerű feladat. Na de lássuk ezt hogyan kell csinálni MIUI9-ben:

 1. Bökj az osztócsík közepére

Ugye most te is mosolyogsz? :)

Aki már használja a fejlesztői MIUI9 romot, az észrevette, hogy amikor egy alkalmazást bezársz, akkor az ikonja egy kicsit még mozog. Szerencsére egy csak optikai tuning és nem csökkenti a rendszer sebességét és akadásmentes működését.

Jelenleg a gyári MIUI9 21 animált ikont tartalmaz. Az új MIUI9 témákban viszont lassan felfedezhetőek a többi alkalmazáshoz is készített animáció, SŐT aki MIUIHU9, az az a magyar romot használja, az észrevehette, hogy nem csak a rendszerikonok mozognak, hanem a népszerű Google appok is és lassan minden, amit a felhasználók előszeretettel használnak.

“Laikusbiztos fotóbót” Az az bárki által használható fotóretusálás került be nem is olyan rég a MIUI9 Galéria funkciói közé. Végtelenül egyszerű opció használata bárki számára elérhető már, a Galériában válasszuk ki azt a képet, amelyiken valami olyasmi is rajta van pl. a háttérben, aminek nem kellene ott lennie. Kapcsoljuk be a szerkesztő módot, majd jobb szélen a Törlés funkciót.

Tapicskoljunk rá a megfelelő helyre és húzzuk át rajta az ujjunkat. Puff eltűnt. :)

Itt pl. csak végig kell húzni az ujjunkat a kábelen és hopp már ott sincs!

Ismerkedjetek meg az Alkalmazás… ööö gyűjtő oldallal? Vagy App Boltozat? Pince? :) Viccet félretéve Gyorskártya lett a magyar neve és itt lehet olyan alkalmazások felületét gyűjteni, ami némi információval szolgálhat nekünk, vagy alkalmazások gyors elérését biztosítják. A kezdőképernyőnk bal oldalán van, tehát a képernyőt húzzuk el jobbra.

Nem minden országban érhető el az összes kártya, hazánkban sem, így nem találtok meg mindent rajta.

A beépített videó lejátszóról nem is hinnénk miket tud. Igaz sok a külföldi tartalom és nincs régióra osztva, így Magyar médiatartalmakat ne is keressünk benne. Viszont alkalmas sok formátum lejátszására.

Ha mégsem, még van jó pár alternatíva a Play áruházban, mint pl. a VLC.

Videóinkat csoportokba tudja rendezni automatikusan, név, tartalom, helyszín alapján. Ha pl. kiránduláson több videó felvételt is készítünk, egy csoportba rendezi, hogy ne kelljen keresgetni.

A MIUI9 új Videó alkalmazása elég fejlett lett az elődhöz képest. Aki még emlékszik a az MKV problémára…

 1. Több videó formátum támogatása
 2. Automatikus csoportosítás
 3. Többnyelvű felirat
 4. Privát/rejtett videó
 5. Képernyőkép
 6. Audiosáv váltása

A Mi Drop a legjobb eszköz arra, ha sok, vagy nagy méretű fájlt szeretnénk két telefon között közvetlen mozgatni. Telepítsük fel mind a kettő telefonra, vagy ha nincs net, akkor osszuk meg vele a Mi Drop alkalmazásunkat.

Válasszuk ki a fájlt, és küldjük át a barátunknak, üzlettársunknak szupergyorsan Wi-Fin keresztül.

 

A MIUI9 már elérhető a következő telefonokra: Redmi Note 4 Qualcomm/Redmi Note 4X, Mi MIX 2, Mi Max 2

A frissítés automatikusan le fog futni mindenkinek, a Frissítő alkalmazás erről értesítést fog adni. Mindenkinek frissülni fog, aki a legutolsó Global stabil rommal rendelkezik, nem fog semmilyen adat elveszni, minden megmarad! Ez az első kör, a további telefonokra folyamatosan jönnek ki majd a frissítések, legyetek türelemmel!!!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -