KezdőlapHírekKompakt pumpa és kompresszor, nem csak bringásoknak!

Kompakt pumpa és kompresszor, nem csak bringásoknak!

Ha valaki kerékpárral, robogóval, elektromos rollerrel, triciklivel vagy autóval közlekedik, akkor tudja, hogy a lapos, vagy félig leeresztett kerék mekkora kellemetlenséget okozhat. Ilyenkor a legegyszerűbb pumpát fogni, és házilag orvosolni a problémát (esetleg egy kérékcsere után), ahelyett, hogy az ember egy szervizbe vagy egy benzinkútra zarándokolni emiatt. A hagyományos manuális eszközökkel viszont sokáig tarthat a dolog, ráadásul meg is izzadhatunk, ami nem túl szerencsés, ha iskolába, munkába vagy bármilyen más nyilvános helyre kell menni utána. De már erre is van megoldás, az úgynevezett mobil kompresszor vagy mobil pumpa, amelyeket pont az ilyen esetekre fejlesztettek ki. 

E masinák már a magyarországi boltokban is megtalálhatóak, és az egyik legnépszerűbb köztük a Xiaomi Mi Portable Air Pump nevű termék. E modellt egyébként a cég elsősorban az elektromos rollerei mellé fejlesztette ki, de értelemszerűen használható a többi, korábban felsorolt járműhöz is, sőt, még labdákat is fel lehet fújni a segítségével. 

xiaomi mobil kompresszor
Labdákhoz is van adapter a csomagban.

Az elektromos mobil kompresszorok megtervezésekor figyeltek a kompakt kialakításra, azaz, hogy kellően picik és könnyűek legyenek. Akad köztük olyan, amelyik egy pisztolyra, fúrógépre hajaz, akadnak hagyományos, pumpa alakú masinák, illetve olyanok is, amelyek első pillantásra lakatnak vagy CB rádiónak tűnnek. A lényeg tényleg az, hogy egyszerűen el lehessen őket pakolni egy táskába, és ne legyen nagy a súlyuk, hogy ne szakadjon le az ember háta és karja. A már említett Xiaomi termék például 12,4 centiméter magas, 4,1 centiméter vastag és 7,1 centiméter széles, tehát kellően mobilis, nem foglal sok helyet. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy a termék cseppálló legyen, tehát akár szakadó esőben is be lehessen vetni. 

Kezelés

Érdemes olyan modellt választani, amely rendelkezik LCD kijelzővel, mert ez jelentősen megkönnyíti a kezelését. Egy ilyen termékkel egyszerűen ellenőrizhető a guminyomás is elindulás előtt. Minden modellen manuálisan szabályozható a kerékbe fújt mennyiség, sőt, akadnak már olyan termékek is, amelyek előre beállított profilokkal rendelkeznek. Tehát az embernek elég csak megnyomnia a roller, kerékpár vagy autó ikont, és ennek megfelelő mennyiségű levegőt bocsát ki magából a berendezés, amely folyamatosan méri, hogy mekkora a nyomás a csatlakoztatott eszközben. Ez nyilván nagyon hasznos lehet, hiszen sokan vannak, akik fejből nem tudják a szükséges értékeket, de így nyugodtan rábízhatják magukat az automatikára. 

xiaomi mobil kompresszor

Értelemszerűen az sem árt, ha a jelölések világosak, az LCD kijelző pedig kellően nagy, hogy ne kelljen közvetlenül a szemünk elé tartani, hogy lássunk rajta valamit. A legjobb egy olyan berendezés, amellyel akár egy gyermek is könnyedén elboldogul, hiszen előfordulhat, hogy neki lesz rá szüksége. A legtöbb ilyen modell egy flexibilis csőben végződik, amelynek a végén a gyári kiszerelés részeként egy autószelep található. Mi azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor mindenki sokoldalú mobil pumpát válasszon, aminek feltétele, hogy ez a szelep cserélhető legyen, és a termék dobozában ott legyen egy labdákhoz való tűszelep, illetve a biciklikhez használható szelep is.

Erő és energia

Mindenképpen olyan eszközre van szükség, amely kellően erős. Azaz legalább 10 bar vagy 150 psi nyomást tudjon kifejteni, mert ez a mindennapi szükségletekhez tökéletesen elég. Egy ilyen berendezéssel akár egy autó kereke is felfújható. Ez egyébként nem ördögtől való dolog, hiszen a korábban már említett, tényleg kifejezetten kicsi Xiaomi Mi Portable Air Pump ennél például többre képes. Ezzel egyetlen autógumi például  öt perc alatt kőkeményre fújható. Aki már valaha próbálta ezt lábának, vagy pláne kezének erejével megoldani, az tudja, hogy ez milyen remek teljesítményt sejtet. 

xiaomi mobil kompresszor
Nem csak rollerekhez, bringákhoz és autókhoz is jó lehet.

Ha már itt tartunk érdemes megemlíteni az energiaellátást is. Egy mobil pumpának, ellentétben a hagyományos kompresszorokkal, muszáj integrált akkumulátorral rendelkeznie. Az erdőben vagy az országúton ugyanis a legritkább esetben találkozhatunk konnektorokkal. A kompakt készülékház jelentősen korlátozza a lehetőségeket, de egy ilyen eszköznek legalább 1500 mAh tárolókapacitású teleppel kell rendelkeznie.

Ez bőven elég ahhoz, hogy töltés nélkül négy autógumit vagy 12-15 biciklikereket felfújjanak a segítségével. 

Hasznos?

Ezek után nem is lehet kérdés, hogy van-e értelme egy mobil kompresszornak, mobil elektromos pumpának. Amennyiben az eszköz megfelelően működik, és megfelel a fent említett kívánalmaknak, akkor egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy egy olyan hasznos készülékről van szó, amely bármelyik magyar háztartásban helyet követelhet magának. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek